Social Icons

miercuri, 1 februarie 2017

România lui Altă Întrebare

Ordonanța grațierii
   N-am văzut în viața mea om mai senin decât Florin Iordache. Nu cred că personajul realizează că, mai devreme decât gândește, va fi tras pe linie moartă, iar acolo, forța centrifugă a exilaților de pe orbita puterii își va face de cap cu el. Mai un dosar, mai două dosare, mai multe dosare, îndeajuns cât să fie agățat cu ceva, pentru că, deși măgăria de aseară nu are limite, nici în tabăra cealaltă, a statului de drepți, lucrurile nu sunt deloc cușer. 

   În urmă cu aproape două săptămâni scriam că nu există moment mai propice pentru Dragnea să promulge ce vrea mușchii lui (vezi aici articolul), pentru că ambasadorul american e pe picior de plecare, CIA și centralele sale din lume, inclusiv din România, sunt în război cu Trump, SRI-ul e decapitat, iar foștii adepți a lui Coldea sunt în degringoladă, Codruța se ocupă de achiziția de softuri antiplagiat și afară e încă frig. Frigul nu i-a ținut în casă pe români, iar resturile SRI de după Coldea par să se mobilizeze destul de eficient. Cu toate acestea, Dragnea n-a ratat ocazia să înscrie un gol în poarta justiției. Spaima că americanii (ambasada și centrala CIA) se vor trezi după măciucile primite de la Trump a fost mult mai mare decât zecile de mii de protestatari.

   Aseară, Bulă avea o sete nepotolită de alte întrebări, deși nu răspundea la niciuna. Sunt câteva întrebări pe care nimeni nu le-a pus. De ce a trecut aproape o oră până când Digi 24, și apoi Realitatea TV, a dat primele imagini din Piața Victoriei? De ce nimeni din serviciile atotștiutoare nu a mobilizat lumea înainte de ședința de guvern? Mesajele că se pregătește adoptarea ordonanței grațierii au venit târziu și cu o sonoritate foarte scăzută. De când Bulă a enervat pe toată lumea, până când lumea a ieșit în stradă n-a trecut mult timp și totuși, proptelele TV ale statului de drepți au dat primele imagini târziu, chiar prea târziu, pentru a nu fi bănuite de un blat făcut înainte de Altă Întrebare.

   Putem bănui că a existat un blat între binom și Dragnea inițial, pentru ca pe urmă să fie încălcat, odată cu ieșirea oamenilor în stradă, pentru că nu poți să nu remarci întârzierea transmisiunii protestelor din Piața Victoriei, mai ales dacă ținem cont de faptul că televiziunile aveau deja detașate la guvern echipe de filmare. Odată cu intensificarea protestului, au început și imaginile, dar revolta apărătorilor statului de drepți e mai palidă decât înainte de adoptarea ordonanței. Avem repoteri ce pun întrebări, relatează, dar parcă ceva lipsește. Undeva, parcă, s-a negociat un armistițiu și tot ce rămâne de făcut e menținerea unei stări de indignare și neputință a populației, fără alte evenimente deocamdată. 

   PS: Legea 286/2009 privind Codul penal a fost modificată cu înlocuirea întregului articol 269 cu fraza „Favorizarea săvârșită de un membru al familiei sau afin până la gradul II nu se pedepsește.” Afin, în termeni juridici, înseamnă rudă prin alianță. Trebuie de văzut cine are mulți afini implicați în dosare penale, pentru că în vechiul articol, membrii familiei erau menționați. Asta e o Altă Întrebare ce poate să ne lămurească dacă a fost vorba sau nu despre un blat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu