Creșterea economică de 5,2%, prognozată pentru anul în curs, a intrat deja în rândul celor mai bune glume din ultimii ani, alături de cei șapte ani de creștere economică continuă prognozați de Isărescu înainte de recesiunea din 2009, de sutele de kilometri de autostradă din Master Planul lui Ioan Rus, de priceperea tehnocraților în a atrage fonduri europene.
Cea mai mare amenințare pentru economie la momentul actual e propagarea sentimentului de instabilitate. Dacă nu ai o perspectivă clară nu consumi, nu investești, deci nu prea ai cum crește din punct de vedere economic. Nu discut despre legitimitatea protestelor, ci despre efectele acestora asupra economiei.
Zilele trecute, fostul ministru de finanțe, Liviu Voinea, ne anunța că BNR-ul vrea să-și mențină rezerva valutară undeva peste 30 de miliarde de euro. Mă îndoiesc că după iureșul din zilele trecute de pe piața valutară, acest prag va mai putea fi menținut. Leul se duce în cap, iar BNR-ul, deși nu recunoaște, pompează euro în piață ca să facă față ieșirilor.
Multinaționalele spirijină protestele, dar volumele mari de ieșiri de capitaluri ne arată că una vorbesc și alta fac. Adevărul e că nimănui nu-i place incertitudinea și, spre deosebire de iureșurile trecute de pe piața valutară, de data asta vorbim de volume mari. Asta ne arată că ieșirile de capital nu sunt rezultatul unor speculatori, ci ale unor investitori mult mai îngrijorați decât lasă să se vadă la nivel declarativ.
Toate măsurile luate pe tărâmul fiscal de la începutul anului, unele văzute ca fiind pozitive, vor fi anulate de efectele actualei situații de instabilitate. Dacă în primă fază, vom avea un leu mai slab, o hemoragie de capital și o stagnare a investițiilor private, efectele ulterioare vor însemna o creștere a costului de îndatorare a guvernului și a administrațiilor locale, bani mai puțini la buget și o abatere semnificativă de la creșterea economică prognozată.
Guvernul se așteaptă la bani mai puțin la buget, dovadă stând faptul că deja a dat o ordonanță (OUG 9/2017) prin care se permite administrațiilor locale să angajeze credite peste limita admisă, adică să cheltuie banii din viitor. Mulți văd în această ordonanță un alt șmen al guvernului. Eu o văd ca pe o necesitate.
Guvernul știe că veniturile bugetului de anul acesta sunt prea optimiste și încearcă deja să le înmulțească prin înlăturarea barierei reprezentate de limitarea creditelor de angajament. Primarii mai au în față încă trei ani de mandat, dacă vor angaja credite peste măsură anul acesta, la anul, sau peste doi ani, tot ei vor trebui să le plătească. Dacă vor fi inconștienți în privința creditelor angajate, peste doi ani, în prag de alegeri, vor rămâne cu buzunarele goale.
După cum arată situația de față, economia nu are cum să crească la nivelul prognozat. Dacă perioada de instabilitate se va prelungi, putem să luăm în calcul inclusiv o scădere economică, ce se va resimți pe final de an, când efectul de bază al creșterii de la finalul anului trecut se va diminua.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu