Social Icons

luni, 29 februarie 2016

București vs. Budapesta. Ce bugete anuale au primăriile celor două capitale

De câți bani dispun anual administrațiile Budapestei și Bucureștiului
   E greu să compari din punct de vedere arhitectural cele două capitale. Bucureștiul, fără discuție, pierde în urma unei comparații cu Budapesta. Nu o spun eu, ci majoritatea ghidurilor turistice. Dar pe noi nu ne interesează să comparăm frumusețea celor două capitale, ci modul cum sunt împărțite administrativ și de ce resurse dispun primăriile celor două capitale.

   Cum e împărțită administrativ Budapesta și de ce buget dispune?

   Capitala Ungariei, a cărei suprafață e de 525 kilometri pătrați, e împărțită în 23 de districte, 16 în Pesta și 6 în Buda. Populația din aceste districte însumează un număr de 1,757 milioane de locuitori. Primăria Generală a Budapestei a avut anul trecut venituri de 790 milioane de euro. Bugetul total al Budapestei, format din bugetele districtelor și cel al Primăriei Generale, se ridică la venituri anuale de peste 1,6 miliarde de euro. De regulă, districtele primesc 51% din buget, restul de 49% revenindu-i primăriei generale. Cheltuielile totale ale primăriei generale a Budapestei s-au ridicat anul trecut la 1,045 miliarde de euro. Deficitul bugetului de aproape un sfert de miliard de euro a fost finanțat din împrumuturi. Nu știm la cât s-a ridicat bugetul de cheltuieli a districtelor în 2015, dar, în anii din urmă, a fost mai mic decât cel al veniturilor. Putem estima că cheltuielile totale ale primăriei generale a Budapestei și ale districtelor s-au rididicat la peste 1,8 miliarde de euro în 2015.

   Cum arată bugetul Primăriei Municipiului Bucureștiului și al primăriilor de sector?


   Anul trecut, veniturile totale la bugetul Primăriei Municipiului București au totalizat 3,595 miliarde de lei (809 milioane de euro). Cheltuielile totale s-au ridicat la valoarea de 3,376 miliarde lei (760 milioane euro). Situația la sectoare pentru anul 2015 nu este încă publicată, decât în cazul unor sectoare. Știm că veniturile Primăriei Sector 1 au fost 1,168 miliarde lei (263 milioane euro). În 2014, veniturile totale la bugetele primăriilor de sector au totalizat 4,33 miliarde lei, iar veniturile Primăriei Municipiului București au fost de 3,39 miliarde lei (vezi aici situația detaliată pe sectoare). Din 2004 până în 2014, veniturile Primăriei Municipiului București în totalul bugetelor primăriilor din București au reprezentat o cotă de 44%. Deci, deși nu avem situația exactă pe sectoare pentru 2015, putem estima că veniturile sectoarelor au fost de 4,58 miliarde de lei (1,03 miliarde de euro). Cheltuielile totale au fost cu câteva zeci de milioane mai mici. 
   Așadar, în 2015, Primăria Municipiului București și primăriile celor șase sectoare au avut venituri totale de 1,8 miliarde de euro și cheltuieli totale cu câteva zeci de milioane mai puțin. Observăm că veniturile totale ale primăriilor din București sunt mai mari decât cele ale primăriilor din Budapesta (1,8 miliarde de euro față de 1,6 miliarde de euro), asta în condițiile în care Bucureștiul are o populație mai mare cu aproape 100 mii de persoane (1,853 milioane locuitori față de 1,757 milioane locuitori), dar suprafața de administrat e mai mult decât dublă în cazul Budapestei (525 km pătrați față de 228 km pătrați).

   Diferența între Budapesta și București în ceea ce privește administrația locală e de la cer la pământ. Deși are un buget ceva mai mare, Bucureștiul n-are centură, n-are metrou până la aeroport, are un parc de mijloace de transport în comun de suprafață ce n-a fost înnoit de zece ani, în cazul autobuzelor și troleelor, și de douăzeci de ani, în cazul tramvaielor, are probleme serioase în privința sistemului centralizat de încălzire, în ciuda faptului că bucureștenii sunt buni platnici. Lista cu ce n-are și ce funcționează prost în București are dimensiunile unui roman. Marea problemă a Bucureștiului o reprezintă primarii. Indiferent dacă vorbim de primarii de sector sau cei de la primăria generală, mai toți au fost incapabili să ridice acest oraș la statutul de oraș decent. Probabil situația se va păstra și după alegerile locale de anul acesta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu