Anul trecut, la nivelul UE, contribuția sectorului IT&C la PIB-ul comunitar a fost de 4,5% (672 mld. euro din 14,9 mii mld. euro). 3,7% din totalul populației ocupate de la nivelul UE era reprezentată de specialiștii IT&C (vezi tabelul din imagine). Asta înseamnă că productivitatea în acest sector era peste cea din restul activităților economice.
E unul din puținele domenii în care România nu e pe ultimele locuri între statele UE, ci din contră.
Anul trecut, contribuția sectorului IT&C la PIB în România a fost de 5,5%, peste media de 4,5% înregistrată la nivelul UE. Cei 167,7 mii de specialiști IT&C din România, reprezentând doar 2% din totalul populației ocupate, au contribuit cu 5,5% la formarea PIB-ului (vezi tabelul din imagine).
Cum arată topul statelor UE după contribuția la PIB a sectorului IT&C în 2016?
Cele mai mari contribuții ale sectorului IT&C la PIB se înregistrau anul trecut în Irlanda (9% din PIB), Suedia (6,6%), Luxemburg (6,5%), Marea Britanie (6%) și Malta (5,9% - vezi tabelul din imagine).
România, cu o contribuție a sectorului IT&C de 5,5% la formarea PIB-ului, se situează pe locul șase între statele UE, devansând economii puternice din spațiul comunitar, dar și toate statele ex-comuniste.
Dacă ne raportăm la valoarea adăugată brută (VAB) efectivă a sectorului IT&C, topul statelor UE e condus de Marea Britanie (142 mld. euro VAB sector IT&C), urmată de Germania (134 mld. euro), Franța (104 mld. euro), Italia (53 mld. euro) și Spania (42 mld. euro - vezi tabelul din imagine).
România, cu o valoare adăugată brută a IT&C-ului de 9,4 mld. euro în anul 2016 e pe locul 14 între cele 28 de state comunitare, surclasând state precum Cehia, Portugalia și Grecia, ce au înregistrat o valoare a PIB-ului mai mare decât al nostru.
Valoarea adăugată brută pe specialist IT&C ne arată România stă cel mai bine între statele ex-comuniste, cu o valoare adăugată de 55,8 mii euro în anul 2016. Suntem totuși mult sub media UE, unde valoarea adăugată brută pe specialist IT&C a fost de 81,8 mii euro.
Topul valorii adăugate brute pe specialist IT&C e condus de Luxemburg (327,5 mii euro), urmat de Irlanda (319 mii euro), Franța (103,3 mii euro), Grecia (102,8 mii euro) și Suedia (98,1 mii euro - vezi tabelul din imagine).
Chiar dacă România e depășită de state ex-comuniste precum Polonia și Cehia în ceea ce privește numărul de specialiști IT&C și de toate statele UE, cu excepția Greciei, în materie de pondere a specialiștilor din acest sector în populația ocupată, productivitatea specialiștilor noștri e mult mai ridicată decât a statelor ex-comuniste și se apropie de cea a țărilor occidentale.
Un posibil motiv pentru productivitatea ridicată a specialiștilor IT&C din România e ponderea mai mare a IT-știlor în totalul specialiștilor IT&C.
Partea proastă e că ponderea mare a IT-știlor în specialiștii IT&C înseamnă și o folosire a forței de muncă mai ieftină decât în vest (outsourcing), cu investiții minime. Odată scumpită forța de muncă, outsourcingul va migra spre est, în căutare de forță de muncă mai ieftină.
Suntem a șasea țară din UE ca pondere a sectorului IT&C în PIB (5,5%), iar datele ne arată că nicio țară nu ajunge la 10%, așa că nu prea mai avem spațiu mult de creștere. De aceea e de așteptat să asistăm la creșteri mai modeste ale sectorului în următorii ani.
Sunt dezamagit. Nu de ponderea IT&C in PIB ci de numarul mic de specialisti comparativ cu Cehia, Ungaria, Finlanda. Probabil daca se vor gasi solutiile pentru a mai aduce din cei plecati sau a se limita numarul celor care pleaca, IT poate constitui un motor pentru economie.
RăspundețiȘtergere