Săriți, că ne crește costul cu forța de muncă! Ne fug investitorii! Ne paște falimentul! - cam asta poți să auzi zilnic de la idioții serioși, foarte îngrijorați de mărirea salariilor din România.
Da, în trimestrul II al anului curent am înregistrat cea mai mare creștere a costului cu forța de muncă din UE față de același trimestru al anului trecut (18,6% - vezi tabelul din imagine).
Dacă ne raportăm la costul mediu orar cu forța de muncă din anul 2016, care în România a atins „fabuloasa” sumă de 5,5 euro, atunci creșterea spectaculoasă în procente de 18,6% ar duce costul oral din prezent la suma de 6,5 euro.
În mediul privat, creșterea costului cu forța de muncă în trimestrul II al anului curent din România față de aceeași perioadă a anului trecut (13,6%) a fost mai mică decât cea de la nivelul întregii economii, asta însemnând că, în sectorul public, costul cu forța de muncă a crescut mai mult decât cel din sectorul privat. Chiar dacă au crescut mai puțin, suntem tot pe primul loc în privința creșterii costului cu forța de muncă din sectorul privat între statele membre UE (vezi tabelul din imagine).
România era anul trecut țara cu cele mai mici costuri cu forța de muncă după Bulgaria, și a rămas pe aceeași poziție și anul acesta, chiar dacă costul mediu orar a crescut cu „fabuloasa” sumă de un euro.
Dacă unui chel cu două fire de păr rămase în cap îi mai crește printr-un miracol încă un fir de păr, se poate lăuda că are o creștere de 50%, dar asta nu înseamnă că nu e tot chel. Așa e și cu creșterea spectaculoasă în procente a costului cu forța de muncă din România.
Deci, dacă vine un investitor străin și ia la frunzărit statisticile Eurostat, va vedea același lucru pe care îl vedea și anul trecut, și anume că noi avem, după vecinii bulgari, cea mai ieftină forță de muncă din spațiul comunitar.
Ce țări au cel mai mare cost cu forța de muncă și unde s-au înregistrat cele mai mari creșteri ale acestor costuri în trimestrul II al anului curent?
Danemarca (42,8 euro/h), Belgia (39,6 euro/h), Suedia (38,6 euro/h), Luxemburg (38,1 euro/h) și Franța (36,1 euro/h - vezi tabelul din imagine) sunt statele cu cele mai mari costuri cu forța de muncă din UE, dacă aplicăm creșterea procentuală comunicată de Eurostat la costul orar din 2016.
După România (18,6%), cele mai mari creșteri procentuale ale costului cu forța de muncă la nivel de economie în trimestrul II al anului curent față de aceeași perioadă a anului trecut s-au înregistrat în Ungaria (13,0%), Cehia (11,1%), Bulgaria (11,0%) și Lituania (10,4%). Aceleași țări au înregistrat și cele mai mari creșteri din sectorul privat (vezi tabelul din imagine).
La nivelul UE, anul trecut, costul mediu orar cu forța de muncă era de 25,4 euro, iar anul acesta în trimestrul II, dacă e să aplicăm creșterea de 1,9%, rezultă un cost orar de 25,9 euro, de patru ori mai mare decât cel de la noi (6,5 euro).
Anul trecut, noi am avut un PIB pe cap de locuitor în prețuri curente de 3,37 ori mai mic decât media UE (8,6 mii față de 29 mii euro - accesează datele aici). Dacă ar fi să aplicăm acest raport la media costului orar cu forța de muncă din UE (presupunând că raportul râmâne la fel anul acesta), ar fi trebuit să avem un cost orar de 7,7 euro și nu de 6,5 euro.
Dacă aplicăm același raționament și în comparație cu vecinii unguri, ne rezultă că ar trebui să avem un cost pe oră cu forța de muncă de 7 euro, iar dacă îl aplicăm în relația cu polonezii, ne rezultă că ar trebui să avem un cost pe oră de 7,3 euro.
Cu oricine ne-am compara, ne rezultă că mai e loc de creștere a costului cu forța de muncă și, implicit, a salariilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu