Social Icons

marți, 28 martie 2017

Cât au contribuit la buget anul trecut județele din Moldova, Muntenia și Oltenia

Topul județelor după contribuțiile la buget
   Doar trei din cele opt direcții generale regionale ale finanțelor publice și-au publicat rapoartele de performanță pentru anul trecut. Nici la nivelul întregului ANAF nu avem până la această dată situația exactă a activității desfășurate în 2016. Știm doar, dintr-un comunicat, că anul trecut s-au colectat venituri în valoare de 199,4 miliarde lei.

   Direcțiile regionale din ANAF se suprapun pe cele opt regiuni de dezvoltare și la nivelul lor s-a încasat în anii trecuți peste jumătate din sumele totale colectate de ANAF. Restul veniturilor ANAF sunt colectate la nivelul Direcției Generale a Marilor Contribuabili, care a administrat anul trecut un număr de 1.418 mari companii de la nivel național (vezi aici repartizarea marilor companii pe județe) .

   Cele trei regiuni care și-au făcut publice rezultatele aferente anului 2016 sunt DGRFP Iași, care administrează județele din regiunea de Nord - Est, DGRFP Ploiești, care administrează județele din regiunea Sud - Muntenia și DGRFP Craiova, care administrează județele din regiunea Sud-Vest Oltenia

   În cele trei direcții regionale s-au colectat anul trecut venituri în valoare de 26,14 miliarde de lei (vezi tabelul din imagine), reprezentând 13,1% din totalul veniturilor colectate de ANAF în 2016 (199,4 miliarde de lei). Nu știm cât s-a colectat la nivelul tuturor celor opt direcții regionale ale ANAF, dar dacă ponderea în veniturile totale ale ANAF din 2015 se respectă și în 2016 (vezi aici cât s-a colectat la nivel de regiuni în 2015), atunci în cele trei regiuni s-a colectat circa un sfert din sumele colectate la nivel de direcții regionale din ANAF.

   Ce județe din cele trei regiuni au contribuit cu cele mai mari sume la buget?

  De anul trecut, la nivelul direcțiilor regionale s-a mai adăugat un nivel, acela al contribuabililor mijlocii. La nivelul fiecărei direcții se colectează separat sumele aferente companiilor ce se încadrează în categoria de contribuabili mijlocii. La nivel de agenții județene au rămas să se colecteze doar veniturile de la companiile mici și de la persoanele fizice

   Cele mai mari încasări din cele trei direcții regionale le-a avut DGRFP Ploiești (9,97 miliarde lei), urmată de DGRFP Iași (9,93 miliarde lei) și de DGRFP Craiova (6,24 miliarde lei - vezi tabelul din imagine). 

   La nivel de agenții județene, cele mai mari venituri s-au încasat în AJFP Iași (2,36 miliarde de lei), urmată de AJFP Phahova (2,31 miliarde de lei), AJFP Argeș (1,92 miliarde de lei), AJFP Dolj (1,68 miliarde lei), AJFP Bacău (1,30 miliarde lei) și AJFP Suceava (1,29 miliarde lei - vezi tabelul din imagine). 

   Trebuie spus că, la nivelul DGRFP Ploiești, ce administrează județele din regiunea Sud - Muntenia, veniturile încasate includ și sumele aferente activității vamale. La nivelul celorlalte regiuni aceste sume sunt separate.

   Cele mai mici sume s-au colectat la nivelul agențiilor județene din Giurgiu (518 milioane lei), Ialomița (502 milioane lei) și Mehedinți (482 milioane lei - vezi tabelul din imagine)

   Agențiile de administrare a contribuabililor mijlocii au colectat în cele trei direcții regionale sume în valoare de 6,3 miliarde de lei. Cele mai mari sume s-au colectat în ACM Ploiești (2,57 miliarde lei), urmată de ACM Iași (2,22 miliarde lei) și ACM Craiova (1,52 miliarde lei).

   Deși la nivel de agenții județene Iașul depășește Prahova și Argeșul în privința încasărilor, trebuie ținut cont de faptul că marii contribuabili din aceste județe sunt administrați separat de ANAF la nivel central, prin Direcția Generală a Marilor Contribuabili. Nu există date privind colectarea la nivel de județe în această direcție, dar din datele de care dispunem, numărul marilor contribuabili din Prahova și Argeș era mai mare decât cel din Iași în 2016 (vezi aici datele).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu