Social Icons

vineri, 16 decembrie 2016

Ce salarii, raportate în dolari, au câștigat românii din 1985 încoace

Evoluția salariilor, calculate în dolari, între 1985 și 2016
   În ultimii cinci ani de comunism, salariul mediu net din România, calculat în dolari la cursul mediu al BNR, a crescut de la 165 dolari, la nivelul anului 1985, până la un maxim de 206 dolari, atins în anul 1988. 

   Anul următor, în 1989, salariul mediu net pe economie a scăzut la valoarea 205 dolari (vezi graficul din imagine).

   În luna octombrie a anului curent, salariul mediu net pe economie din România era echivalent cu 517 dolari. Creșterea față de ultimii ani din comunism pare spectaculoasă, dar trebuie ținut cânt că și dolarul de astăzi s-a devalorizat față de acei ani. 
   La valoarea actualizată a dolarului, salariul de 165 de dolari din anul 1985, ar echivala astăzi cu 369 dolari

   Astfel, creșterea spectaculoasă a salariului net pe economie, exprimat în dolari la cursul de schimb (+214%), de la 165 de dolari (anul 1985) la 517 dolari în luna octombrie a anului curent, devine mai puțin spactaculoasă când ne raportăm la valoarea actualizată a dolarului (de 40%, respectiv de la 369 dolari în 1985, la 517 dolari în luna octombrie). Dacă ne raportăm la anul 1988, când valoarea salariului net în prețuri actualizate ale dolarului era echivalentă cu 421 dolari actuali, creșterea reală e de doar 23%

   Urmărind graficul evoluției salariului net pe economie în dolari actualizați (vezi graficul în imagine), realizăm că românii au depășit nivelul salariului din 1988, abia în anul 2007, deci la 19 ani distanță. De asemenea, după 2008, nivelul înregistrat de salariul net pe economie calculat în dolari actualizați nu a mai fost atins până în prezent. Putem pune această realitate pe seama devalorizării leului în fața dolarului, dar nici creșterea reală a salariului calculată în lei nu e foarte spectaculoasă. Conform INS, indicele salariului real din 2015 față de anul 2008  a fost de 111, adică salariul real a crescut cu doar 11% în șapte ani.

   După revoluție, salariile s-au prăbușit. Anii tranziției au mâncat din salariul românilor, ducându-l la un nivel mai mic de 25 % față de anii comunismului, fie că ne raportăm la valoarea nominală, rezultată din cursul de schimb, fie că vorbim de valoarea actualizată a dolarului (vezi graficul din imagine). Anul 1992 a corespuns celui mai mic salariu mediu pe economie exprimat în dolari (la cursul de schimb și actualizați) din 1985 încoace. Deși erau la putere de doi ani, deci, în mare parte vinovați de marasmul economic, FDSN-ul (moștenitorii FSN-ului) a reușit totuși să se mențină la putere. Un al doilea minim al salariului exprimat în dolari nominali sau actualizați s-a înregistrat în 1997 (vezi graficul din imagine). Era anul în care intrau în pâine cei „15.000 de specialiști ai Convenției Democrate”. 

   România a parcurs în primul deceniu de libertate o diminuare a salariilor într-un fel de triplu „V” sau de fierăstrău, cu minime în anii 1992 și 1997 și 2000. Evoluția salariilor s-a suprapus pe evoluția întregii economii din anii `90 doar în anul 1992, cel de-al doilea minim înregistrat de salarii a precedat partea a doua a recesiunii economice cu aproape doi ani, iar în al treilea minim, în 2000, economia înregistra deja o creștere timidă (vezi aici evoluția reală a PIB între 1989 și 2016).

   După ultima criză, avem o scădere a salariului calculat în dolari, atât în cazul salariului nominal exprimat în dolari la cursul de schimb, cât și în cazul celui exprimat în dolari la valoarea actualizată (vezi graficul din imagine). După cum stau lucrurile în prezent, când dolarul se apreciază masiv în fața principalelor valute, inclusiv a leului, salariul net din următorii ani din România exprimat în dolari va fi în scădere

   În prezent, dolarul e cotat în raport cu leul indirect, adică cursul de schimb e făcut prin intermediul cotației mondei euro față de dolar. Dacă euro nu se simte bine în fața dolarului, nici leul nu se simte bine. În ultimii patru ani, leul pierde teren în fața dolarului, chiar dacă o face ocolit, via cotației euro/dolar. Asta ne arată că economia europeană nu se simte bine, iar noi suntem legați ombilical de această economie. Dacă e să ne luăm după istoricul deprecierei monedei naționale în fața dolarului, e probabil că o viitorare criză e mai aproape decât vrem noi s-o credem.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu