Social Icons

luni, 12 decembrie 2016

5 concluzii care se pot trage după rezultatul de la parlamentare

Dezastru PNL alegeri
   1. Competența trebuie recunoscută de populație și nu inoculată de presa cu epoleți.

   Pe tot parcursul anului am scris despre faptul că tot ce ne arată guvernul de „tehnocrați” e amatorism și nicidecum un grad înalt de profesionalism, așa cum se chinuiau să ne explice televiziunile și ziarele cu epoleți (vezi aici, aici și aici, câteva din articolele prin care arătam amatorismul din guvernul de tehnocrați). Toată propaganda deșănțată, prin care Cioloș ne era înfățișat ca un Napoleon în lupta de la Austerlitz, n-a avut niciun efect, iar rezultatul de la urne ne arată că patalamaua de competent, dacă e fabricată în laboratoarele serviciilor, nu ține.

   2. Corupția nu mai vinde în România, iar Codruța devine, încet dar sigur, un fel de Cioloș.
   
   DNA-ul revine, în ochii populației, la statutul de ciomag politic pe care-l avea pe timpul lui Traian Băsescu. Faptul că teza de doctorat a Codruței a fost albită în proporție de 95% a constituit bomboana de pe coliva de luptătoare imaculată împotriva corupției. Nu prea mai poți să te prezinți imaculată, dacă rochița albă pe care o porți are 5% pete. Nu arunci rochița pentru 5%, dar nici n-o mai poți purta la ocazii speciale. 
    Cred că scandalul plagiatului a devenit un scut imunitar pentru alegătorul de stânga, care deja dezvoltase o rezistență la scandalurile de corupție. În cazul alegătorului de dreapta, cel care era un susținător necondiționat al DNA-ului, acest scandal l-a clătinat puțin, suficient cât să-l demobilizeze. 

   3. Faptul că la vot participă într-o mai mare măsură urbanul, nu garantează nicidecum o victorie a dreptei, iar Bucureștiul și Ardealul nu mai sunt fiefuri tradiționale de dreapta.

   Până la aceste alegeri, procentele mari obținute de PSD erau puse pe seama unei mai bune mobilizări a ruralului. Veneau țăranii cu turma la vot și ieșea PSD-ul. Așa explicau procentele mari ale PSD-ului, „progresiștii” de dreapta. Ieri s-a mobilizat mai bine urbanul, iar rezultatul a fost o victorie mai zdrobitoare a PSD-ului. 
   În campanie, dna Gorghiu ne explica savant că oltenii, muntenii și moldovenii (ea fiind moldoveancă) sunt niște idioți care votează cu PSD-ul. În rețeua sa neuronală, alegătorul PSD-ului era un țăran știrb, asistat social, din Vechiul Regat, nedemn de ifosele ei, așa că a fugit peste munți să candideze în județul Timiș. Numai că, peste munți, surpriză! Tot PSD-ul a câștigat în majoritatea județelor de peste munți (9 câștigate de PSD, 4 de UDMR și doar 3 de PNL), chiar și în Timiș, unde a candidat ea. 
    Toată separația între urban și rural, între București și Ardeal, pe de o parte, și restul țării, pe de cealaltă parte, a existat doar în capul sociologilor în cazul acestor alegeri, semn că, are voiță proprie și nu e o turmă încolonată, bună de pus în tiparul stereotipurilor de doi lei.


   4. PNL-ul își limitează singur bazinul electoral la maxim 30% din populația cu drept de vot.

   Cei din PNL susțin cu orice ocazie că ei își trag seva din rândul votanților cu studii superioare. Ok. Asta, dacă nu știați, înseamnă cam 15% din populația țării. Conform datelor Eurostat, în 2015, populația cu studii superioare reprezenta 15% din populația cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani (vezi aici). La ultimul recensământ, cel din 2011, ponderea populației cu studii superioare în populația mai mare de 10 ani era de 14,8%. Deci, oricum, bazinul celor cu studii superioare, cu care se laudă PNL-ul, e în jur de 15%. 

    Tot cei din PNL mai adaugă la cei 15% încă un segment din populație, acela al intreprinzătorilor. INS-ul ne spune că, anul trecut, aveam cam 147 de mii de patroni și 2,1 milioane de lucrători pe cont propriu. Peste două treimi dintre patronii și lucrătorii pe cont propriu au și studii superioare, deci baziul total al PNL-ului poate crește cu 4 - 5 procente din populație. La aceste două segmente mai putem adăuga încă 5 -10 procente din populație ce pot reprezenta alegătorii atipici. Ajungem la un maxim de 30% din populație cu drept de vot, din care, se poate doar scădea, în funcție de cât de mult dezamăgește partidul.

   5. Dacă PNL-ul va continua cu nulități politice de genul Alinuței sau a lui Bușoi, procentul obținut ieri va deveni un deziderat în viitor. 

   „Într-o ierarhie, orice angajat tinde să fie promovat până la nivelul său de incompetență.” Așa sună una din legile lui Murphy, lege care se potrivește exact situației actuale de la vârful PNL-ului. Alina își depune mandatul după ce a dat serios cu oiștea-n gard. Dacă depunerea mandatului e acceptată și după ea vine o altă feblețe a lui Iohannis, Cristian Bușoi, e clar că partidul Brătienilor va repeta soarta țărăniștilor. 
   După rezultatul de la alegerile locale, actuala conducere a PNL a demonstrat că n-a înțeles nimic din pierderea jenantă de la capitală și din alte județe. Actuala situație din PNL are un vinovat principal, iar acela este Iohannis, care nu înțelege că un partid mare nu poate fi condus de un pigmeu politic. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu