În România, șansele de câștig la categoria I a jocului 6 din 49 sunt de 1 la 13,983 milioane, iar la Joker, al doilea joc cu premii mari, șansele de câștig la categoria I sunt de 1 la 24,435 milioane.
Dacă mai iei în calcul că într-un se câștigă la categoria I doar de câteva ori, din cauza reporturilor, atunci visul de a deveni bogat de pe urma unui câștig la categoria I a celor două jocuri ți-e făcut harcea-parcea de statistică. Trebuie să te reorientezi.
Câți milionari sunt în România?
Conform Global Wealth Report din 2013 publicat Credit Suisse, în România, numărul de milionari în dolari era de 10.626, în scădere față de raportul din 2011, când numărul persoanelor cu o avere mai mare un milion de dolari era de 16.528. Nu știu de unde și-a luat datele Credit Suisse, dar scăderea cu mai mult de o treime mi se pare prea mare pentru o perioadă de 2 ani. În raportul 2014, Credit Suisse nu ne-a mai băgat deloc în seamă, concentrându-se pe statele din zona euro. Să luăm de bună ultima cifră de milionari în dolari a raportului. Asta înseamnă că 0,053% din români sunt milionari. Deci un român din 1900 este milionar. Teoretic, dacă acceptăm acest raport ca fiind unul constant pe perioada unei vieți, fiecare român are o șansa din 1900 să devină milionar în dolari pe parcursul vieții sale. Practic, ca de obicei, lucrurile sunt mai complicate.
Cât de bogați sunt românii?
Din ultimile date ale BNR, din Raportul asupra stabilității financiare din 2015, aflăm că avuția medie netă a unui român în anul 2014 era de 44.000 lei, de 13 ori mai mică decât cea din zona euro. Față de anii anteriori, avuția înregistrează o creștere începând din 2012 încoace, după scăderea înregistrată între 2009 și 2011. Totuși, cifra înregistrată anul trecut este sub cea înregistrată în anul 2007. Atunci, activele imobilare îl făceau din românul mediu statistic mai bogat decât în prezent (la nivel național, avuția netă totală a populației din 2007 era de 1.200 mld. lei, în 2014, avuția era aproape 900 mld. lei). În calculul avuției nete intră activele imobiliare și activele financiare nete (depozite - credite). Deci, conform BNR, în 2014 aveam în medie puțin peste 13 mii de dolari avere netă pe cap de român.
Cum e distribuită averea românilor?
O bună parte din averea românilor e rezultatul veniturilor realizate de aceștia, exceptând moștenirile, câștigurile excepționale. Cum se împart românii după câștigurile realizate? INS-ul împarte categoriile de venit în 10 decile cuprinse între 318 lei venit mediu lunar pe persoană și 2.415 lei venit mediu lunar pe persoană. Deci, conform datelor INS din Veniturile și consumul populației din anul 2014, în România, 7,65% din populație (1,53 mil. locuitori) înregistrau venituri medii lunare de 2.415 lei. Aici se încadra cel mai bogat segment al populației, inclusiv milionarii, corespunzător decilei de venit 10. La polul opus, în decila de venit 1, cu venituri lunare pe persoană de 318 lei, se situa un procent de 15,26% din populație. Primele trei decile de venit (cu venituri lunare pe persoană mai mici de 630 lei) totalizau un procent de 36,65% din populație (7,33 mil. locuitori). 19,7% din veniturile totale ale populației din România sunt realizate de cel mai bogat segment, ce deține o pondere de 7,65% din populație. Cele mai sărace trei segmente (încadrate în primele trei decile de venituri), ce dețin o pondere de 36,65% din populația țării, realizează 18,4% din veniturile totale ale populației. Restul, de 55,7 % din populația țării (11,13 mil. locuitori) realizează 61,2 % din venituri. Dacă ești milionar, șansele sunt de 100% să te situezi în ultima decilă de venit.
Ce șanse ai să devii milionar?
Dacă nu ești deja milionar, dar faci parte din ultima decilă de venituri, atunci șansele tale teoretice sunt egale cu numărul de non-milionari raportat la sporul anual al milionarilor. Dacă faci parte din categoria intermediară, cuprinsă între decilele 4 și 9, inclusiv, atunci șansele să devii milionar sunt aproape de zero, pentru că trebuie întâi să urci în decila de venituri 10, pentru a avea șanse să devii milionar, sau, dacă nu poți face saltul, atunci trebuie să aștepți extragerile de la loto sau să primești o moștenire. În ultima categorie, cea a persoanelor încadrate cu venituri în primele trei decile, șansele sunt aceleași ca și la categoriile intermediare. Dacă nu ești în decila 10 de venituri, atunci nu ai cum să devii milionar decât dacă primești o moștenire sau câștigi la loto. Ceea ce vreau să spun e că, toți milionarii se încadrează în decila 10 de venituri, dar nu toți din această categoriei sunt milionari. Dacă cineva are șanse să devină milionar după metodele clasice, adică dezvoltarea unei afaceri, sunt cei din această categorie, restul persoanelor din celelalte decile trebuie să urce în această decilă și mai apoi să devină milionari. Așadar, pentru a avea o șansă minimă de a fi milionar, trebuie să faci parte din cei 7,65% din populație cu venituri din decila 10. După ce ai urcat în această decilă, șansele tale cresc pe măsură ce sporul de milionari crește, de la an la an.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu