Social Icons

luni, 23 iulie 2018

Eurostatul ne spune că am depășit Croația în privința PIB-ului pe cap de locuitor

Topul statelor UE după PIB-ul pe cap de locuitor din 2017   Anul trecut, PIB-ul pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare de la noi a ajuns la 63% din media UE. Asta înseamnă că nu mai suntem pe penultimul loc în UE, pentru că valoarea acestui indicator în Croația (61% din media UE) e mai mică decât cea înregistrată în România.

   S-ar putea ca, spre toamnă, Eurostatul să se răzgândească și să ne coboare de la acest nivel, iar pe croați să-i urce. Așa s-a întâmplat anul trecut. În iunie 2017, conform datelor aferente anului 2016, noi și croații eram la egalitate în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard (59% din media UE). Toamna s-au numărat din nou bobocii, s-au reevaluat datele și noi am scăzut cu un punct procentual (58% din media UE), iar croații au urcat cu un punct (60% din media UE - verzi tabelul din imagine). 
   Deci, nu e sigur că vom fi tot peste croați spre sfârșitul anului, dar, până atunci, ne putem bucura că măcar în privința PIB-ului pe cap de locuitor la paritate de cumpărare nu mai suntem pe obișnuitul penultim loc, înaintea vecinilor bulgari (49% din media UE - vezi tabelul din imagine).

   Cum arată topul statelor UE după PIB-ul pe cap de locuitor din 2017?

   Pentru că PIB-ul la paritatea de cumpărare e mai edificator decât cel în prețuri curente, deoarece ne arată productivitatea medie anulând diferențele de prețuri dintre state, mă voi referi în principal la topul după acest indicator.

   PIB-ul pe cap de locuitor în prețuri curente de la noi a avut în 2017 o valoare de 9,6 mii euro. Pentru că nivelul prețurilor de la noi e mult mai scăzut decât media UE, la paritatea de cumpărare, PIB-ul nostru a avut valoarea de 18,7 mii euro pps (euro la paritatea de cumpărare standard din UE). Raportat la media PIB-ului pe cap de locuitor de la nivelul UE (29,9 mii euro), ne rezultă că PIB-ul pe cap de locuitor de la noi la paritatea de cumpărare e echivalent cu 63% din media UE
   În cazul statelor unde nivelul prețurilor e mult peste media UE, PIB-ul la paritatea de cumpărare e ajustat în minus față de cel exprimat în prețuri curente

   Cele mai mari valori ale PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare dintre statele comunitare s-au înregistrat în Luxemburg (75,8 mii euro pps; 253 din media UE), Irlanda (55,2 mii euro pps; 184% din media UE), Olanda (38,4 mii euro pps; 128% din media UE), Austria (38,2 mii euro pps; 128% din media UE) și Danemarca (37,5 mii euro pps; 125% din media UE - vezi tabelul din imagine). 
   Iată că, deși Danemarca are un PIB pe cap de locuitor în prețuri curente de 50,1 mii euro, valoare peste cele înregistrate în Olanda (43 mii euro) și Austria (42 mii euro - vezi tabelul din imagine), atunci când e calculat PIB-ul la paritate, Danemarca e în urma celor două țări, pentru că nivelul prețurilor e mai ridicat.

   Cele mai mici valori ale PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard din UE s-au înregistrat în Grecia (20,1 mii euro pps; 67% din media UE), Letonia (20,1 mii euro pps; 67% din media UE), România (18,7 mii euro pps; 63% din media UE), Croația (18,4 mii euro pps; 61% din media UE) și Bulgaria (14,7 mii euro pps; 49% din media UE - vezi tabelul din imagine).

   Dacă ne raportăm la PIB-ul pe cap de locuitor în prețuri curente, ierarhiile se schimbă. Luxemburgul rămâne pe primul loc, cu un PIB pe cap de locuitor de 92,8 mii euro. Pe locurile doi și trei se situează Irlanda (61,7 mii euro) și Danemarca (50,1 mii euro - vezi tabelul din imagine).
   Cele mai mici valori ale PIB-ului pe cap de locuitor în prețuri curente s-au înregistrat în Croația (11,8 mii euro), România (9,6 mii euro) și Bulgaria (7,1 mii euro).

   Cu un avans al PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare de cinci puncte procentuale raportat la media UE în ultimul an (de la 58% la 63% din media UE), România are șanse reale ca în următorii ani să ajungă din urmă state precum Ungaria (68% din media UE), Grecia (67% din media UE) și Letonia (67% din media UE), condiția principală fiind ca ritmul actual de creștere economică să se mențină la valori apropiate. Din acest punct de vedere, România pare să se apropie tot mai mult de țările grupului de la Visegrad și să se depărteze de sora de suferință și umilință în materie de topuri pe criterii economice - Bulgaria.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu