Social Icons

joi, 8 februarie 2018

Topul județelor după numărul de autoturisme înmatriculate la mia de locuitori din 2017

Topul județelor după numărul de autoturisme înmatriculate
   La finalul anului trecut, parcul auto național număra aproape 6 milioane de autoturisme, în creștere cu 526 de mii de autoturisme față de finalul anului 2016.

   63% din totalul autoturismelor înmatriculate în România la finalul anului trecut sunt mai vechi de 12 ani. Procentul e în creștere față de anul anterior, când 58% din totalul autoturismelor înmatriculate erau mai vechi de 12 ani. Statistica Direcției Regim Permise și Înmatriculare a Vehiculelor ne mai arată că 58% din parcul de autoturisme foloseau benzina pe post de carburant, procentul fiind în scădere față de anul 2016, când 61% din autoturisme foloseau acest combustibil.

   Cum arată topul județelor după numărul de autoturisme înmatriculate?

   Capitala conduce autoritar în topul județelor după mărimea parcului de autoturisme (1,058 milioane - vezi tabelul din imagine). În top urmează județele Timiș (240,3 mii autoturisme), Cluj (234,1 mii), Constanța (224,8 mii) și Prahova (216,3 mii).
   Județele cu cele mai puține autoturisme înmatriculate la finalul anului 2017 erau Covasna (58 mii), Giurgiu (57 mii), Ialomița (55,3 mii), Călărași (51,6 mii) și Tulcea (51,5 mii).

   Cele mai mari creșteri ale parcurilor de autoturisme de la nivel de județe față de anul 2016 s-au înregistrat în capitală (54,2 mii), Constanța (23,2 mii), Timiș (22,3 mii), Dolj (18,7 mii) și Suceava (18,6 mii - vezi tabelul din imagine).

   Ce județe conduc în topul după numărul de autoturisme înmatriculate la mia de locuitori din 2017?

   La nivel național, anul trecut, numărul de autoturisme înmatriculate la mia de locuitori era de 305, în creștere față de 2016, când se înregistrau 277 de autoturisme la mia de locuitori. Doar capitala și alte 11 județe se situează peste media înregistrată în 2017(vezi tabelul din imagine).

   Capitala conduce detașat în acest top, cu un număr de 579 autoturisme la mia de locuitori. La distanța urmează județele Timiș (344 autoturisme la mia de locuitori), Arad (335), Cluj (333), Brașov (333), Constanța (331), Argeș (326), Sibiu (323), Hunedoara (321) și Bihor (318 - vezi tabelul din imagine).
   În coada topului județelor după numărul de autoturisme înmatriculate la mia de locuitori se situau județele Iași și Giurgiu (cu câte 208 autoturisme la mia de locuitori), Teleorman (192), Botoșani (184), Călărași (176) și Vaslui (175).

    E interesant că județe precum Ilfov sau Prahova se află sub media națională a numărului de autoturisme înmatriculate la mia de locuitori. În cazul Ilfovului, o explicație posibilă e faptul că mulți locuitori din acest județ au autoturismele înmatriculate în București. Surprinde, de asemenea, poziția slabă a județului Iași în acest top, situându-se în urma unor județe din aceeași regiune, precum Suceava sau Neamț (vezi tabelul din imagine). 

   Numărul de autoturisme înmatriculate la mia de locuitori e folosit adesea ca indicator al nivelului de trai. Dacă îl utilizăm astfel, atunci trebuie să știți că România e pe ultimul loc în UE în privința acestui indicator, conform statisticii Eurostat.


2 comentarii:

  1. Este o statistica oarecum incorecta...1.058.000 de autoturisme nu au cum sa incapa in Bucuresti si zonele limitrofe nici daca intreaga suprafata ar fi destinata exclusiv parcarii masinilor. Interesant ar fi daca s-ar cunoaste numarul masinilor inmatriculate in Bucuresti dar care se afla in alte localitati. Numarul masinilor inmatriculate in provincie dar care se afla in Bucuresti pentru ca proprietarii locuiesc in capitala este mult mai mic decat numarul masinilor inmatriculate in Bucuresti dar care se afla in alte zone ale tarii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lesingul joaca un rol important in aceasta redistribuire teritoriala a valorilor. Marea majoritate a firmelor sunt inregistrate in Bucuresti, ca urmare si automobilele au numar de Bucuresti. In orasele universitare exista si o mare proportie a automobilelor inregistrate in alte judete, care circula chiar si dupa ce utilizatorii lor devin absolventi si isi gasesc de lucru in oras. Asa se face ca in Iasi avem multe masini din judetele Moldovei, dar si din CT, TL, BR, DB, BV, BZ, MS, MM, CV, HR etc. Am realizat o statistica in ceea ce priveste numarul de masini de B si IF care circula sau stau parcate pe strazile Iasului – e vorba de o cifra cuprinsa intre 15 si 20%. Majoritatea covarsitoare circula in regim de leasing, iar unele apartin marilor companii ce au puncte de lucru in oras. Asa se explica in parte si numerele de AG, BV, CJ sau TM. Presupun ca numarul de masini din judetul Iasi e de aproximativ 200 mii. Avand in vedere ca ruralul profund (cel situat, in medie, la peste 25-30 de km de Iasi) sau mai micile asezari urbane nu sunt cu nimic mai prospere decat aceeasi categorie din judetele BT sau VS, cca. 85 la suta dintre masinile ce circula prin Iasi isi au proprietarii si/sau utilizatorii in zona metropolitana. Din cele aroximativ 50-55 de masini ale colegilor mei, 4 au numere de B (leasing) si peste 10 (11 sau 12) au numere de NT, BT, VS, SV sau BC – iar in Iasi sunt de acum acasa.

      Ștergere