Datele Eurostat aferente salariilor minime brute de la nivelul statelor membre UE ne arată că România nu mai ocupă penultima poziție în privința mărimii salariului.
Odată cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, salariul minim brut lunar de la noi a ajuns la echivalentul a 408 euro. Dintre cele 22 de state care au reglementat salariul minim, România se situa în ianuarie pe locul 20, în urma noastră fiind Lituania (400 euro) și Bulgaria (261 euro - vezi harta din imagine).
Trebuie precizat faptul că 6 state comunitare nu au reglementat salariul minim (Danemarca, Suedia, Finlanda, Austria, Italia și Cipru). E evident faptul că în toate aceste șase state, nivelul de salarizare e mai ridicat decât la noi și, dacă ar avea reglementat salariul minim, cu siguranță ar fi mai mare decât salariul minim brut de la noi.
Eurostatul furnizează date doar pentru salariile minime brute lunare. Calculând pentru fiecare stat în parte nivelul salariului minim net, în funcție de condițiile specifice de impozitare, a rezultat că România rămâne în continuare pe penultimul loc între statele ce au reglementat salariul minim. De asemenea, a mai reieșit că nivelul de impozitare a salariului minim brut de la noi e cel mai mare dintre cele 22 de state ce au reglementat salariul minim.
Unde se înregistrau în prima lună a anului cele mai mari salarii minime brute și nete la nivelul spațiului comunitar?
Cel mai mare salariu minim brut lunar se înregistrează în Luxemburg (1.999 euro) și, tot în acestă țară, se înregistrează și cel mai mare salariu minim net de la nivel comunitar (1.687 euro - vezi harta din imagine).
Pe locul doi în privința mărimii salariilor minime brute și nete se situează Irlanda (1.614 euro brut și 1.509 euro net).
Podiumul e completat de Olanda, cu un salariu minim brut de 1.578 euro și un salariu minim net de 1.430 euro.
După locul trei, ierarhiile salariilor minime brute și nete sunt diferite.
Belgia e pe locul patru în privința salariului minim brut (1.563 euro) și pe locul șase în ceea ce privește salariul minim net (1.216 euro - vezi harta din imagine).
Franța și Germania sunt la egalitate pe locul cinci în privința salariilor minime brute (1.498 euro), dar locurile diferă în cazul salariilor minime nete. Astfel, Franța ocupă locul patru în topul salariilor minime nete (1.401 euro), iar Germania e abia pe locul șapte (1.102 euro).
Marea Britanie e pe locul 6 după mărimea salariului minim brut (1.401 euro) și pe locul 5 după salariul minim net (1.261 euro - vezi harta din imagine).
În coada topului salariilor minime brute din luna ianuarie a anului curent se aflau Ungaria (445 euro), Letonia (430 euro), România (408 euro) Lituania (400 euro) și Bulgaria (261 euro).
Situația se schimbă când analizăm salariile minime nete. Conform datelor colectate din mai multe surse, cele mai mici salarii minime nete se înregistrau în luna ianuarie în Lituania (332 euro), Letonia (314 euro), Ungaria (296 euro), România (251 euro) și Bulgaria (202 euro - vezi harta din imagine).
Cât se impozitează salariile minime brute în statele UE?
Observăm că vecinii unguri au unul din cele mai mari niveluri de impozitare a salariului minim brut (salariul minim net e echivalent cu 67% din salariul minim brut). Doar noi stăm mai prost decât ei, cu o pondere a salariului minim net în salariul minim brut de 62%.
Cele mai mici taxe și impozite aplicate salariilor minime brute se înregistrează în Estonia (salariul minim net e de 96% din cel minim brut), Irlanda (93%) și Franța (93% - vezi tabelul din imagine).
Dintre cele 22 de state comunitare ce au reglementat salariul minim, în șase state nivelul salariului minim net în salariul minim brut era egal sau mai mare 90%, în opt state era cuprins între 80% și 90%, în șase state era cuprins între 70% și 80% și doar în două state (România și Ungaria) cobora sub nivelul de 70% (vezi harta din imagine).
Modul cum sunt impozitate salariile minime e un indicator al grijei statului față de cei mai prost plătiți.
În Ungaria, de ani de zile e dreapta la putere, dar noi, din 2012, cu o întrerupere de un an (guvernul Cioloș) cică am fost conduși de o așa-zisă stângă. Ultima „măsură de stânga” a acestei guvernări a fost să treacă în sarcina angajaților toate contribuțiile, devenind, astfel, țara din UE cu cea mai mare povară fiscală pe angajat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu