Social Icons

miercuri, 14 februarie 2018

Cât au crescut salariile raportat la productivitate în ultimele trei decenii

Evoluția salariului mediu net între 1987 și 2017
   Între 1987 și 2017, salariul mediu net din România, exprimat în dolari la cursul mediu de schimb, s-a triplat.

   Dacă în 1987, un român plătit cu salariul mediu pe economie primea în mână lunar echivalentul a 197 $ la cursul mediu de schimb BNR din acel an (14,56 lei / 1$ - vezi tabelul din imagine), anul trecut, românul stipendiat cu salariul mediu (specie pe cale de dispariție), primea echivalentul a 588 $.  
   Salariul net din 1987 era de 2.872 lei, iar anul trecut a fost de 2.384 lei (este vorba de media aritmetică  a salariilor nete lunare).
   Trebuie să ținem cont că, în ultimii 30 de ani, în România a existat o inflație galopantă în anii `90 și o denominare a monedei naționale petrecută în anul 2005.

   Cât a crescut salariul real net în România între 1987 și 2017?

   Chiar dacă ținem cont de devalorizarea dolarului (1 $ de la mijlocul anului 1987 valora 2,17 $ la sfârșitul anului trecut), există o creștere reală de 91,4% a salariului net din anul 2017 față de cel din 1987
   Salariul real net în lei din România între 1987 și 2017 a crescut cu 100,5% (creșterea ia în calcul avansul nominal al salariului ajustat cu indicele prețurilor de consum)
Se obervă că valorile creșterii reale în lei și în dolari sunt apropiate. Asta ne arată că pe parcursul celor trei decenii, cotația dolarului a ținut cont de fundamentele economice din România.

   Așadar, dacă în 1987, salariul net era de 2.872 lei, în valori reale, acesta ar echivala în banii din anul trecut cu 1.190 lei. Dacă raportăm salariul mediu net de anul trecut (2.384 lei) în banii din anul 1987, atunci acesta ar fi echivalent cu 5.757 lei.

   Calculând salariul net real în dolari la valoarea din anul 1987, ne rezultă că salariul din 2017 (588 $) ar fi echivalent cu 377 $. Invers, salariul net din 1987 (197 $) ar echivala cu 307 $ de la nivelul anului trecut.

   Marea problemă din prezent e faptul că avem tot mai mulți salariați plătiți cu salariul minim, situație diferită de acum trei decenii, când salariile erau mai apropiate și diferențele între categoriile de salariați erau mai mici.

   Cât a crescut salariul net în raport cu productivitatea?

   Pentru a face o comparație a salariilor anuale cu productivitatea medie, am ales să raportăm PIB-ul anual la populația ocupată din toată perioada analizată

   De ce PIB-ul pe persoane ocupate în economie și PIB-ul pe cap locuitor sau pe salariat? 

   Pentru că PIB-ul pe locuitor ia în calcul toată populația și nu doar partea productivă din populație și, dacă ne-am fi raportat la numărul de salariați, atunci diferența față de anii `80 ar fi fost prea mare, pentru că numărul mediu al salariaților a scăzut mult mai mult decât populația ocupată.

   PIB-ul pe persoană ocupată în economie a înregistrat în ultimii trei ani ai comunismului valori de 5,4 mii, 5,6 mii, 4,9 mii $ (vezi tabelul din imagine). 
   În anii `90, devalorizarea leului în fața dolarului, dar și inflația galopantă, care a erodat câștigurile salariale, au dus PIB-ul pe persoană ocupată la un minim de 1,87 mii $ la nivelul anului 1992
   De atunci încoace, cu unele sincope, valoarea PIB-ului pe persoană ocupată exprimat în dolari s-a înscris pe un trend crescător (vezi tabelul din imagine).
   Anul trecut, valoarea PIB-ului pe persoană ocupată a ajuns la 25 mii $, de 4,6 ori mai mare decât în anul 1987 (5,4 mii $).

   Deci, salariul mediu net calculat în dolari a avut o creștere nominală (nu reală) de aproape 3 ori (de la 197 $ la 588 $), iar creșterea productivității populației ocupate a fost de 4,6 ori (de la 5,4 mii $ la 25 mii $ - vezi tabelul din imagine). 

   Asta ne arată că, raportat la productivitate, românul remunerat cu salariul mediu în perioada de sfârșit a comunismului câștiga mai bine decât cel din prezent

   La finalul anilor `80, salariul mediu net anual avea o pondere de 44% - 50% în PIB-ul anual pe persoană ocupată. Anul trecut, această pondere ajunsese la 28%, dar situația a stat și mai prost în anii din urmă (25% în 2013 - vezi tabelul din imagine).

   În ultimele trei decenii, în România s-a înregistrat o creștere reală a salariului net, dar această creștere este mai mică decât creșterea productivității
   Creșterea salariilor din ultimii ani i-a făcut pe mulți analiști să se îngrijoreze pentru că ar fi peste cea a productivității. Când ne dăm puțin mai în spate și evaluăm tabloul pe parcursul a trei decenii, ne dăm seama că, în prezent, stăm mai prost în privința relației dintre salarii și productivitate decât în anii `80 și `90
   Tot în prezent, dacă ne raportăm la relația salarii - productivitate din celelate state din UE, ne dăm seama că avem încă loc de creștere a salariilor. Așa că, putem să ne așteptăm în continuare la o creștere a salariilor în economie peste cea a productivității în următorii ani, dacă economia își păstrează un ritm decent de creștere.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu