Pe 19 ianuarie, ANAF-ul dădea un comunicat în care își lăuda realizările din 2017 (accesează aici comunicatul). Zilele acestea, Comisia Națională de Prognoză (CNP) a venit cu o nouă estimare a PIB-ului pentru anul 2017, care e mai mare cu aproape 11 miliarde de lei decât penultima estimare (accesează aici prognoza).
Din comunicatul ANAF și ultima prognoză a CNP ne rezultă că ANAF-ul a dormit mai mai adânc decât se credea în 2017.
Comunicatul ANAF ne spune că tot ce a reușit să colecteze anul trecut această instituție (214,95 mld. lei) a fost peste planul de la începutul anului cu aproape 600 milioane lei (214,37 mld. lei).
Am fi tentați să aplăudăm această instituție pentru asemenea realizare, doar că, dacă mergem la începutul anului 2017, ne dăm seama că ANAF-ul își propusese să colecteze 214,37 miliarde de lei, dintr-un PIB prognozat de 815,2 miliarde de lei (accesează aici execuția bugetară din ianuarie 2017).
Pe parcursul anului, PIB-ul estimat pentru 2017 a crescut la 837 miliarde de lei, mai apoi la 842,5 miliarde de lei, iar în ultima prognoză de zilele acestea, PIB-ul estimat pentru anul trecut a crescut la 853,2 miliarde lei. Deci, planul de a colectare a ANAF la început de an era de 26,3% din PIB. La final, colectarea a fost de 214,95 miliarde de lei, dar PIB-ul a fost cu aproape 40 miliarde de lei mai mare. Gradul de colectare a ANAF a fost de 25,2% din PIB, adică semnificativ sub gradul de colectare ANAF din 2016 (26,2% din PIB), iar 2016 a fost cel mai slab an în materie de colectare de după revoluție. Uite, că se poate și mai rău.
Dacă procentul asumat de colectare de la începutul anului trecut, de 26,3 % din PIB, ar fi fost îndeplinit, atunci suma colectată de ANAF ar fi trebuit să fie 224,39 miliarde lei și nu de 214,95 miliarde lei. ANAF-ul e restant cu aproape 10 miliarde de lei, iar lauda de sine chiar nu miroase a bine, ci a incompetență crasă.
Ce face Ministerul de Finanțe când vede cât de slabă e performanța Fiscului? Nimic. Ba din contră, se aude că fostul ministru, Ionuț Mișa, personaj care și-a dovedit cu vârf și îndesat incompetența, atât pe vremea când era șef la Mari Contribuabili, cât și pe timpul ministeriatului, va fi numit șef la ANAF. Motivul? Cică are experiență valoroasă care e musai să fie valorificată.
Am mai atins subiectul Ionuț Mișa în urmă cu două săptămâni (vezi aici) și am arătat că băiatul e subțire rău în materie de meserie, iar experiența lui valoroasă, de care e atâta nevoie în ANAF, e sublimă, dar lisește cu desăvârșire. Trebuie să ne așteptăm ca și anul acesta, în condițiile în care Mișa va fi numit șef la ANAF, să atingem un nou minim în materie de colectare.
Poți să ai PIB-ul și creșterea economică cât Himalaya, dacă în buzunare bate vântul, înseamnă că miroși a prostie și incompetență. Cele două arome sunt atât de persistente în ANAF în ultimii ani, că și-ar putea deschide un lanț de parfumerii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu