Social Icons

sâmbătă, 10 februarie 2018

Deși avem cea mai scăzută pondere a bugetarilor în totalul salariaților din UE, PSD-ul crede că-s prea mulți

românia are cel mai mic număr de bugetari raportat la totalul salariaților
   Bugetarii iar n-au bască. Noul ministru de finanțe s-a uitat prin buget și a realizat că e groasă rău. 

   După ce PSD-ul a umplut buzunarele aleșilor, ale mai multor directori, directorași și alți sinecuriști din administrația centrală și locală, după ce a dat peste cap toată fiscalitatea, iar cei mulți și plătiți prost au devenit și mai mulți și mai prost plătiți, după toate acestea, a venit vremea manelei preferate de vremea răposatului cuplu politic Băsescu și Boc - Prea mulți bugetari, frăție.
   Nu știu dacă Teodorovici ascultă manele (probabil că nu), dar partidul lui dă boxele la maxim ca ghiolbanii din cartierele cu procent ridicat de bac-picători. Cea mai plauzibilă ipoteză pentru remixarea manelei cu prea mulți bugetari e că PSD-ul face un joc defensiv.

   După dezastrul „revoluției fiscale”, pentru a preveni eventualele proteste ale unor bugetari, PSD-ul ia măsuri preventive, amenințând cu reducerea salariaților din sectorul public. Se mizează în felul acesta pe o domolire preventivă a spiritelor și, mai ales, a vocilor liderilor sindicali care atacă revoluția fiscală. 
   Pe partea cealaltă, în sectorul privat, unde scăderile de salarii sunt mult mai multe, nu există organizare sindicală suficientă. Acolo există doar „revolte spontane” împotriva modificărilor legilor justiției și atât. Trist, dar adevărat, România privată e o turmă de oi dezorganizată atunci când se pun probleme cu adevărat importante, cum ar fi cea a salarizării job-urilor part-time, al căror număr trece de jumătate de milion.

    Deși România are cei mai puțini bugetari din UE raportat la numărul de salariați, demagogii noștri insistă că sunt prea mulți?

   Din 2008 încoace, numărul bugetarilor din România a scăzut de la 1,5 milioane la 1,21 milioane la finalul anului trecut (vezi tabelul din imagine). Și populația ocupată în sectorul public a înregistrat o scădere semnificativă din 2008 încoace. 
   Dacă ne raportăm la efectivul total de salariați din economie, ponderea bugetarilor a scăzut între 2008 și 2017, de la 28,7%, la 23,4%. O scădere s-a înregistrat și în cazul ponderii populației ocupate în sectorul public (de la 16,6% în anul 2008, la 14,7% în anu 2016 - vezi tabelul din imagine).
   Oricum ne-am raporta, e clar că numărul bugetarilor din prezent e mai mic decât cel din urmă cu un deceniu. Deci, deși numărul bugetarilor a scăzut treptat din 2008 încoace, PSD-ul țipă că sunt prea mulți.

   România stă cel mai prost între statele UE în privința numărului de bugetari raportat la salariații din economie.

   Am mai abordat de mai multe ori în trecut subiectul numărului bugetarilor și am discutat pe date oficiale și nu pe păreri ca Teodorovici. În octombrie anul trecut, era rândul lui Călin Popescu Tăriceanu să se ia de numărul bugetarilor. Probabil, fac cu schimbul.

   Datele Eurostatului de la mijlocul anului trecut privind numărul de salariați din administrație publică, apărare, asigurări sociale publice, educație, sănătate și asistență socială (calculați după metodologia AMIGO), adică, cea mai mare parte din salariații din sectorul public, ne arată că suntem pe ultimul loc în UE în privința ponderii acestora în totalul salariaților (accesează aici datele complete pe fiecare stat membru UE). 
   Trebuie precizat că numărul salariaților calculat după metodologia AMIGO e mai mare decât cel al efectivului de salariați, pentru că ține cont și de salariații cu program de lucru parțial și de cei ce lucrează la negru.

   Deci, România avea la jumătatea anului trecut o pondere a acestor categorii de  bugetari în totalul numărului de salariați, conform Eurostatului, de 19%. Doar Bulgaria mai avea o pondere atât de scăzută ca noi. 
   La nivel UE, ponderea salariaților din administrație publică, apărare, asigurări sociale publice, educație, sănătate și asistență socială era de 28% (vezi aici). 
   În Belgia (37%), Suedia (36%) și Danemarca (35%) se înregistrau cele mai mari ponderi ale bugetarilor în totalul salariaților. Chiar și în Germania, țara pe care o luăm drept exemplu de eficiență de fiecare dată, numărul bugetarilor era de 28%.

   Suntem cei mai proști din curtea școlii UE și PSD-ul ne vrea și mai proști

   Calitatea serviciilor oferite populației de sectorul bugetar de la noi e, probabil, la cel mai scăzut nivel din UE și cu ponderea actuală de bugetari. Oare cum va fi nivelul calitativ când se va mai reduce numărul bugetarilor? 

    Știu, ni se spune că, odată ce vor fi informatizate serviciile de administrație, nu va mai fi nevoie de atâția bugetari. 
   Băsescu, zilele trecute, ne explica cum trebuie copii să învețe de pe calculator și că ar fi timpul să renunțăm la profesori. Eu zic să renunțăm și la doctori și să învățăm tot de pe net să ne operăm singuri pe creier. Putem, bineînțeles, să învățăm de pe calculator cum se conduce un vapor sau cum se incendiază mai multe vapoare în portul Rouen. Mai putem să ne învățăm singuri de pe net să fim judecători și să ne autoachităm dacă vom avea vreodată probleme penale. Pobabil și Băsescu a învățat de pe net cum se conduce o țară și vedem cum i-a ieșit.

   ANAF-ul nostru are peste 200 de baze de date care se bat cap în cap. Sistemul cardului de sănătate e o varză scumpă care se blochează odată la câteva zile. Nici nu mai e o știre când se blochează sistemul. Sunt doar două exemple despre informatizarea din instituțiile publice. Așa că, până la concedierea bugetarilor pe baza că ne vom informatiza la Sfântu` Așteaptă, poate ar fi mai înțelept ca unii demagogi să tacă inteligent, nu de alta, dar odată ce deschid gura emit numai tâmpenii.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu