Social Icons

marți, 20 februarie 2018

Ce PIB au regiunile Republicii Moldova și cum s-ar încadra economic între județele și regiunile noastre

Topul regiunilor din Republica Moldova după PIB   Peste 58% din PIB-ul Republicii Moldova este realizat în regiunea Municipiului Chișinău. Asta reiese din datele Biroului de Statistică din Republica Moldova aferente anului 2015

   Interesant e că regiunea capitalei Moldovei (orașul și zona adiacentă) deținea în 2015 o pondere de 22,8% din populația stabilă a țării (809 mii din 3,56 milioane locuitori).
   Regiunea capitalei noastre (București-Ilfov) concentra, în același an 2015, aproape 28% din PIB-ul României. Și în cazul București-Ilfov, ponderea deținută în populația rezidentă (11,5%) era mai mică decât cea deținută în PIB-ul național (INS-ul nostru nu mai calculează din 2014 populația stabilă).
   
   Cum arată economia Moldovei și a capitalei Chișinău raportată la economia României și a județelor noastre?

   Dacă regiunea Chișinăului ar fi un județ din România, PIB-ul acestuia (3,42 mld. euro) l-ar clasa pe locul 15 între județele noastre, după Arad și înaintea Bacăului. Dacă ar fi să ținem cont de paritatea puterii de cumpărare din UE, atunci, PIB-ul total al regiunii Municipiului Chișinău (9,32 mld. euro PPS UE - vezi hărțile din imagine) l-ar plasa pe locul 8 între județele noastre, după Iași și înaintea Ilfovului.

   Datele din 2015 ale Biroului de Statistică din Republica Moldova ne arată că PIB-ul total în prețuri curente a fost echivalent cu 5,86 miliarde de euro. Asta înseamnă un PIB mai mic decât al județului Prahova și mai mare decât al Brașovului (vezi hărțile din imagine). PIB-ul pe cap de locuitor peste Prut era de doar 1.650 euro, adică, de aproape 5 ori mai mic decât cel de la noi (8,1 mii euro în 2015). 

   PIB-ul pe cap de locuitor în prețuri curente din regiunea Chișinău a fost în 2015 de 4,23 mii euro, cu mult peste media națională din Republica Moldova, dar mult sub media noastră națională. De fapt, dacă regiunea Chișină ar fi un județ din România, s-ar situa pe antepenultimul loc între județele noastre după PIB-ul pe cap de locuitor. Doar două județe din România anului 2015 ar fi fost în urma Chișinăului (Botoșani și Vaslui - accesează aici topul județelor după PIB-ul pe locuitor din 2015).

   Dacă e să comparăm economia celor două țări la paritatea puterii de cumpărare, atunci PIB-ul Republicii Moldova era echivalent în 2015 cu 15,98 miliarde de euro la puterea de cumpărare standard din UE
   PIB-ul României exprimat în euro PPS UE era în 2015 de 322,7 miliarde euro, deci de peste 20 ori mai mare decât al Moldovei. Dacă Republica Moldova ar fi un județ, ar fi al doilea după București în privința PIB-ului la paritatea de cumpărare, dar nu cu mult înaintea Timișului (vezi hărțile din imagine).
   Comparația între Republica Moldova și oricare dintre cele opt regiuni de dezvoltare de la noi ne arată că există o diferență semnificativă de productivitate în favoarea regiunilor noastre (vezi hărțile din imagine).


   Trebuie spus că pentru a calcula această paritate am apelat la paritatea cu dolarul calculată de Biroul de Statistică din Republica Moldova și la datele Eurostat privind paritatea din UE și SUA. 
   Cum arată PIB-ul celorlalte regiuni ale Republicii Moldova?

   În afara capitalei republicii Moldova, PIB-ul devine un indicator demn de Somalia sau Eritrea. Datele Biroului de Statistică din Moldova ne arată că, în afara capitalei Chișinău, adică în restul Republicii Moldova, în 2015, PIB-ul pe cap de locuitor în prețuri curente era de doar 890 de euro.

   La nivel de regiuni de dezvoltare, în afara capitalei, regiunea Nord din Republica Moldova avea în 2015 cel mai mare PIB regional în prețuri curente (1,04 miliarde de euro). În prețuri curente, această regiune avea un PIB mai mic decât județul Covasna de la noi, dar în prețuri comparabile avea un PIB apropiat de cel al județului Vaslui (vezi hărțile din imagine).
   Regiunea Centru din Republica Moldova era pe locul trei după PIB-ul total în prețuri curente, apropiindu-se de pragul de 1 miliard de euro (2,6 mld. euro PPS UE). Urmează apoi regiunea de dezvoltare Sud, cu un PIB total  în prețuri curente de aproape jumătate de miliard de euro (1,3 mld. euro PPS UE). 
   Găgăuzia avea un PIB total în prețuri curente în 2015 de 150 milioane de euro și de 420 milioane lei în prețuri comparabile (vezi hărțile din imagine).

   În eventualiatea puțin probabilă a unei unificări, diferențele de productivitate între cele două teritorii ar fi foarte greu surmontabile. Republica Moldova e mult mai săracă și în prețuri comparabile față de regiunea Moldovei de la noi. Diferențele de dezvoltare dintre regiunea Moldovei de la noi și restul României nu numai că n-au fost stopate, dar se adâncesc de la an la an. În aceste condiții, e greu de crezut că România va putea surmonta diferențele de dezvoltare economică dintre cele două maluri ale Prutului.


3 comentarii:

  1. Nu cred ca aveti dreptate. Diferentele de dezvoltare si de populatie intre RFG SI RDG erau asemanatoare si s-au rezolvat.
    Ce ar fi astazi Germania fara partea estic

    RăspundețiȘtergere
  2. Diferențele dintre RDG și RFG nu sunt surmontate nici astăzi, în ciuda celor peste 1.500 miliarde euro investiți în landurile estice din 1990 încoace. PIB-ul pe cap de locuitor din fosta RDG e la 73% față de cel înregistrat în fosta RFG.

    RăspundețiȘtergere
  3. Și totuși, de la unificare Germania a evoluat mult întrecât alte țări europene, iar atât RFG cât și RDG au crescut semnificativ.

    RăspundețiȘtergere