Social Icons

miercuri, 21 iunie 2017

În ce județe au crescut cel mai mult creditele pentru locuințe

Topul județelor după creșterea creditelor pentru locuințe în ultimul an   Din aprilie anul trecut și până în luna aprilie a acestui an, creditele pentru locuințe acordate populației au crescut cu 6,3 miliarde de lei.

   În urmă cu două luni, totalul creditelor acordate populației pentru achiziționarea unei locuințe se ridicau la valoarea de 60 de miliarde de lei, conform datelor BNR (în aprilie 2016 valoarea era de 53,7 miliarde de lei - vezi tabelul din imagine). 
   La nivel național, creditele în valută pentru locuințe au scăzut cu echivalentul a 2,8 miliarde lei față de anul trecut, iar creditele în lei au crescut cu 9,1 miliarde lei
   Așadar, românii au preferat în ultimul an să se împrumute în moneda națională pentru achiziția unei locuințe. Totuși, soldurile creditelor acordate în lei și a celor în valută din luna aprilie a acestui an sunt apropiate, de 31,2 miliarde prentru creditele in lei și de 28,8 miliarde pentru cele în valută (vezi tabelul din imagine).

   Topul județelor după valoarea creditelor pentru locuințe

   Bucureștiul și Ilfovul conduceau în luna aprilie a acestui an în topul creditelor acordate populației pentru achiziția de locuințe, cu o valoare totală a creditelor de peste 25 miliarde de lei (cele două unități administrative sunt luate împreună de statistica BNR). Asta înseamnă că aproape 42% din totalul creditelor pentru locuințe de la nivel național s-au acordat în regiunea capitalei.  

   Pe locul doi în topul creditării pentru locuințe se află județul Cluj, cu o valoare totală a creditelor de aproape 3,8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă 6,3% din totalul creditelor pentru locuințe de la nivel național (vezi tabelul din imagine). 
   Locul trei e ocuat de județul Timiș, cu credite totale pentru locuințe în valoare de 3,5 miliarde lei (5,8% din totalul creditelor de la nivel național). Locul patru e ocupat de județul Constanța, cu o valoare a creditelor de 2,7 miliarde lei (4,6% din totalul național). Locul cinci e ocupat de județul Iași, cu credite în valoare totală de 2,6 miliarde lei (4,4% din totalul creditelor de la nivel național).

   Cele mai mici valori ale creditelor pentru locuințe acordate populației se înregistrau în luna aprilie a anului curent în județele Covasna (178 mil. lei), Harghita (160 mil. lei) și Giurgiu (159 mil. lei - vezi tabelul din imagine). 

   În ce județe s-a înregistrat cea mai mare creștere a creditelor pentru locuințe?

   Tot Bucureștiul și Ilfovul conduc în topul creșterilor creditelor pentru locuințe între aprilie 2016 și aprilie anul curent. Peste 2,6 miliarde de lei reprezintă avansul creditelor pentru locuințe în regiunea capitalei. 

   Pe locul doi se află județul Cluj, cu o creștere a creditelor pentru locuințe de 504 milioane lei, iar pe locul trei e județul Timiș, cu o creștere de 457 milioane lei (vezi tabelul din imagine).
   Locurile patru și cinci sunt ocupate de județele Iași (creștere de 345 milioane lei) și Brașov (278 milioane lei). 

   Ialomița, Mehedinți și Harghita sunt județele cu cele mai mici creșteri ale creditelor pentru locuințe între aprilie anul trecut și aprilie anul curent (vezi tabelul din imagine).

   Anul trecut, la nivel național s-au finalizat 52,2 mii de locuințe (vezi aici câte locuințe s-au finalizat la nivelul județelor în 2016). Datele provizorii ale INS din primul trimestru al anului curent ne arată o scădere a numărului de locuințe față de primul trimestru al anului trecut (10 mii față 11,6 mii). Rezultă că, la nivel național, între aprilie anul trecut și apriliea anul acesta, s-au finalizat 50,7 mii locuințe.
   
   Dacă facem o analiză între regiunile de Nord-Vest și București-Ilfov, cu datele recente ale INS-ului din primul trimestru al anului curent și cele de anul trecut, ne rezultă că în regiunea capitalei s-au construit, din aprilie anul trecut până în aprilie anul acesta, 9.457 locuințe, iar în regiunea Nord-Est s-au construit 9.002 locuințe. Creșterea creditelor pentru locuințe în cele două regiuni în aceeași perioadă a fost de 2,6 miliarde de lei în regiunea capitalei și de 749 milioane de lei în regiunea Nord - Vest

   Nu toate locuințele terminate fac obiectul unui credit pentru locuințe, dar devine clar că adevărata bulă imobiliară se dezvoltă în capitală, pentru că aici se regăsesc 42% din volumul creditelor pentru locuințe și cam tot atât din creșterea acestora de la nivel național din ultimul an. Pentru a avea o bulă imobiliară, ingredientul principal sunt banii, iar în cazul nostru aceștia provin din creditele pentru locuințe.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu