Social Icons

vineri, 9 decembrie 2016

Bugetul e tras în jos de colectarea slabă de la marile companii

De ce nu se colectează mai mult la buget
 Buletinul fiscal al ANAF-ului, aferent trimestrului trei, publicat astăzi, ne arată că în această instituție unii muncesc, chiar dacă nu prea au rezultate, și unii chiar taie frunze la câini

   Cei care taie frunze la câini sunt băieții din Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC). 

    Această direcție furniza în urmă, cu doi ani, peste jumătate din veniturile ANAF. Anul trecut, pe primele trei trimestre, veniturile colectate de DGAMC au reprezentat 47% din veniturile totale colectate de ANAF. Anul acesta, pe primele trei trimestre, băieții din această direcție au reușit „performanța” să contribuie cu doar 42% la veniturile colectate de agenție (63,2 mld. lei dintr-un total de 149,2 mld. lei - vezi tabelul din imagine). 

   În primăvară apărea raportul FMI (accesează-l aici) despre acestă direcție. Am aflat cu acest prilej de ce la noi nu se poate. Nu se poate să colectăm mai mult de la marile companii, precum în economiile din vest, iar bugetul stă pe umerii celor mici și mijlocii, care, mai devreme sau mai târziu, vor claca. 

   Pe scurt, ce colectează DGAMC-ul de la marile companii reprezintă  cam 40 % - 45% din veniturile totale ale bugetului centralizat (ANAF-ul asigură circa 85% din veniturile bugetului centralizat), asta în vreme ce în Germania, Franța și alte state dezvoltate contribuția marilor contribuabili la bugetul centralizat e de peste 60%

   Raportul FMI ne spunea cam ce se petrece în cadrul acestei direcții de maximă importanță din ANAF. Șeful direcției e un fel de naș, pe la el trecând toate controalele făcute la marile companii. Aceasta e o chestiune nu doar mirositoare de eventuale șpăgi și controale direcționate, dar și total ineficientă, de vreme ce, un om avizează orice control la peste o mie de companii. Am mai aflat din raport că nu există inspectori specializați pe industrii, adică un om care să priceapă unde și cum fac evaziune benzinarii. Nu, la noi inspectorii sunt buni și pricepuți la toate și la nimic în special, de vreme ce ei caută fraude legate de TVA la marile companii (o chestiune specifică firmelor mici).

   Credeam că, odată făcuți de râs, cei de la DGAMC se vor încorda și vor face să explodeze veniturile la buget. Nicidecum, anul acesta, pe primele trei trimestre, veniturile colectate de DGAMC sunt chiar mai mici decât cele din 2014 (63,2 mld. lei față de 68,7 mld. lei - vezi tabelul din imagine). E adevărat că ANAF-ul nostru, per total, e unul din cele mai slabe fiscuri din UE în materie de colectare, dar așa cum arată lucrurile pe colectarea făcută de direcțiile din ANAF, ne dăm seama că motorul gripat e DGAMC.

   Doar nivelul accizelor colectate de DGAMC a fost mai mare în toate cele trei trimestre decât anul trecut. Impozitul pe profit din trimestrul I și veniturile la bugetul pentru șomaj din trimestrele I și III au fost mai mari decât cele colectate în aceeași perioade din 2015 (vezi tabelul din imagine). Am colorat în roșu veniturile în scădere față de perioada similară din anul precedent, iar anul acesta, la DGAMC, e la mare modă culoarea roșie. Nici măcar scăderea TVA-ului și, prin urmare, colectarea mai slabă a acestei taxe, nu justifică în totalitate slaba colectare

   Calculând scăderea colectării la TVA din 2016 față de 2015, ne rezultă o sumă în minus de 4,66 miliarde lei (vezi tabelul din imagine). Scăderea totală a veniturlor colectate de DGAMC e de 5,95 miliarde lei. Așadar, băieții din această direcție nu prea au scuze pentru aproape 1,3 miliarde de lei colectați în minus față de anul trecut. Ca să nu mai spun, că anul acesta avem un PIB estimat mai mare decât anul trecut cu peste 45 de miliarde de lei, deci mai mulți bani de colectat (758,5 mld. lei față de 712,8 mld. lei). 

    Adevărul e că, până când nu se va face o restructurare reală în această direcție, nu ne vom putea depăși statutul de țară bananieră în ceea ce privește colectarea la buget. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Blogger Templates