Social Icons

luni, 12 octombrie 2015

Ce prețuri practică LIDL în Polonia și Ungaria

Prețuri LIDL în Ungaria și Polonia (echivalente în lei)
   418 euro și 333 de euro lunar reprezintă salariile minime brute din Polonia, respectiv Ungaria. La noi, salariul minim brut în semestrul doi a anului curent era de 235 euro lunar, conform datelor Eurostat. Deci un maghiar plătit cu salariul minim câștigă cu 42% mai mult decât un român, în vreme ce un polonez câștigă cu 78% mai mult decât un român.
   Cifrele acestea nu au relevanță în fața managementului LIDL. Filozofia „dacă poți da cu prețul în proști, atunci dă” e aplicată de LIDL în Ungaria și România, nu și în Polonia. Prețurile, promoțiile și cantitațile diferă pe site-urile LIDL din diferite țări, dar chiar și așa, odată transformate în lei, ne arată că obrazul gros se ține cu cheltuiala celor care nu sunt polonezi. De pe site-ul LIDL Polonia accesat în data de astăzi aflăm că un kg de mere e 1,56 lei, un kg de pere e 3,13 lei, o bere Heineken la 0,5 l e 2,56 lei, 500 de grame de brânză gouda e 7,32 lei, un kg de cafea Jacobs e 31,4 lei, și lista poate continua (vezi tabelul din imagine). Prețurile calculate în lei s-au făcut prin raportare la cursul BNR - ului. Nu avem prețul acestor produse din România în prezent, site-ul românesc având alte produse la promoție, dar cred că diferențele de preț sunt mai mult decât evidente. Fiecare dintre noi a mers la LIDL și a văzut că merele n-au fost niciodată atât de ieftine ca în Polonia, nici perele, nici cafeaua, nici gouda, etc.
   La vecinii maghiari, situația e mai apropiată de cea din România, la unele produse. Pieptul de pui dezosat are un preț apropiat de cel de la noi, carnea tocată de porc, la fel, crenvurștii de pui și untul, de asemenea. Brânza de vaci, vinul Bordeaux, crema de brânză sunt cu prețuri mai mici decât cele practicate la noi (vezi tabelul din imagine). Dacă în cazul prețurilor din Polonia diferențele sunt mari, între prețurile din Ungaria și cele de la noi nu există diferențe atât de mari. Deci noi și ungurii suntem victimile filozofiei LIDL, aceea de a da cu prețul în cumpărători acolo unde e posibil.
   Avem salariul minim cu 78% mai mic decât cel din Polonia, dar la prețuri îi depășim. Statistic, nu știm cu cât prețurile practicate de LIDL în România sunt mai mari decât cele din Polonia, dar tabelul din imagine ne arată că sunt mai mari cu cel puțin 25%. Deci, un polonez, când își face aprovizionarea de la LIDL, își permite din salariul minim un coș dublu față de un român, dacă luăm în calcul prețurile și salariile minime. Un maghiar, dacă acceptăm că prețurile sunt apropiate, își permite un coș cu 42% mai mare decât un român, avantaj survenit de pe urma diferenței dintre salariile minime. Un manager LIDL, atunci când face prețurile la raft pentru România, nu ține cont de puterea de cumpărare, care e de 51,4% din media UE în România, de 56,6% în Ungaria și de 57,9% în Polonia, conform datelor Eurostat. Deci, deși prețurile de la noi ar trebui să fie în medie cu 8% mai mici decât în Ungaria și cu 12% mai mici decât în Polonia, realitatea LIDL ne contrazice cu prețuri egale cu cele din Ungaria și mai mari decât cele din Polonia. 

   Mulțumim LIDL c-ai împânzit țara și că zilnic ne oferi să punem pe masă „o mostră de corectitudine nemțească”!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu