Social Icons

joi, 26 martie 2015

Vezi, dacă nu l-ai miruit pe Renoir!?

Tabloul lui Vâlcov
   Darius a încasat-o ca un bărbat. În cazul lui Șova, bărbăția e un concept miruit, așezat într-un sicriu, îngropat și în așteptarea pomenirii de 35 de ani, cât s-au scurs de când Dănuț pleca de acasă cu bagajul celor șapte ani, direct spre băncile vieții. Mie, Vâlcov mi-a plăcut.
Nu deținea prea multă teorie economică, ci un realism pragmatic. Probabil, tot din realism, s-a apucat să colecteze artă, aur, coco și lei pentru zile negre. 
   N-am înțeles de ce trebuia cumpărat un Renoir sau lingouri ce pot fi, la o adică, urmărite mai ușor decât niște acțiuni la purtător sau, mai bine, mai mulți coco și mai mulți lei, dar, mă rog .... Rămâne un gust amar după ce vezi că lupii tineri sunt la fel ca cei bătrâni sau chiar mai rău. Presupun că, trăind între lupi, ca lupii înveți să urli. Dacă e așa, atunci ne-am scos cu vreo două-trei muzee de artă, o dublare a rezervei valutare și de aur și o inflație de zile mari când se vor sparge pușculițele cu lei. Toate acestea dacă DNA-ul nu va fi mărinimos ca în cazul lui Pescariu și ne vom alege la final doar cu alde Valerică Zgonea. De la Valerică s-ar putea să ne alegem cu o colecție de bibelouri de pești, pescari chinezi, balerine, și alte chestiuni din ceea ce consideră el ca fiind artă.
   Lumea după Vâlcov e împărțită, definitiv, în două tabere: tabăra păstrătorilor de mir, cunoscută și sub numele de agnosticii lui Varujan, și tabăra celor ce-și asumă un sejur la Beciul Domnesc, mai lung sau mai scurt, după cum le e și limba. Ziua de ieri ne arătă cât de departe suntem de o reformare a clasei politice. Știu, sună atât de banal, dar e atât de obositor să asiști la aceleași tertipuri jucate de aleșii neamului. Suntem prizonerii unei găști de penali ce se ascund după o funcție, în virtutea unui vot dat de nevoie, pentru că nu aveai prea multe alternative în colegiu, au avut grijă partidele să nu ai. Acum, la orice interpelare de bun simț, ți se aruncă în față rezultatul votului, chiar dacă Gigi Parlamentarul - până mai ieri, cel mai sârguincios la supt șosetele unuia ca Dan Diaconescu - a ieșit al treilea la vot, și a ajuns la Casa Poporului după redistribuire.
   Dizolvarea parlamentului nu e o soluție atâta timp cât tot aceste partide se vor ocupa de alegeri, în același cadru legal, parașutându-ți în colegiu, din nou, un zero barat, fie că e localnic, fie că e de la centru. La finalul votului, te vei trezi tot cu un parlament cât China, un porc ce nu te reprezintă și un lung șir de porcării de-a lungul mandatului ce te vor face să nu mai votezi. Sistemul trebuie reformat prin presiunea opiniei publice, iar prin opinie publică nu mă refer la Pipidi și alții ca ea. Nu prin aducerea lui Videanu, Blaga și Berceanu la ciolan vom rezolva mentalitatea celor din parlament. Nici prin păstrarea lui Ponta nu vom realiza acest lucru. Vedem cum, deși de fiecare dată ne zice că știe unde a greșit la alegeri, Ponta continuă să facă ce făcea înainte de alegeri, adică una zice și alta fumează. Cred că odată trimis la plimbare Ponta, e bine ca penalii din fostele PDL și PNL să fie pensionați
   Azi, încă o speranță a politicii află dacă ia sau nu drumul cătușelor. Tot azi, o altă speranță miruită, își vede în continuare de banii săi. Nu știu dacă sună bine viitorul unei țări ce-și vede speranțele în cătușe sau își dorește să-și vadă speranțele miruite în cătușe, dar nu pot să nu văd că, în urma cătușelor, nu vine cineva cu un plan. Toți speră ca vijelia să treacă și lucrurile să revină la normal, și dacă se poate, pe ei să nu-i atingă vijelia. Asta nu e plan post-vijelie, e doar manevră de eschivare. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu