Social Icons

joi, 12 martie 2015

Cine muncește mai mult

Numărul de ore lucrate anual de populația ocupată
   Angajații pe cont propriu muncesc mai puțin decât salariații pe parcursul unui an. Nu zic eu asta, ci INS-ul. Un salariat muncește pe parcursul unui an întreg cu 312 ore mai mult decât un lucrător pe cont propriu. Aceasta se transpune în 39 de zile lucrate cu norma de muncă normală.
Cele mai multe zile lucrate pe parcursul unui an, în număr de 244 (1.950 de ore), le au salariații din comerț, hoteluri și restaurante și transporturi și depozitare. Salariații cu cele mai puține zile lucrate sunt, în afară de parlamentari, cei din domeniul imobiliarelor și cei din activitățile de spectacole, culturale și recreative (1.853 de ore = 232 de zile lucrate).
   Lucrătorii pe cont propriu ce muncesc cel mai mare număr de ore (1.844 ore = 231 zile lucrate) sunt cei din domeniile industriei extractive, prelucrătoare, a producției și furnnizării de energie electrică, termica, apă caldă și gaze. Cele mai puține ore lucrate de către lucrătorii pe cont propriu sunt înregistrate la cei din domeniul tranzacțiilor imobiliare, cu 1.308 ore lucrate (163 de zile lucrate). Între un salariat din comerț sau hoteluri și restaurante (244 zile lucrate) și un lucrător pe cont propriu în domeniul tranzacțiilor imobiliare (163 zile lucrate) e o diferență de 81 de zile lucrate, adică 4 concedii de odihnă cu durata minimă.
   Per ansamblu, populația ocupată (salariați și lucrători pe cont propriu) lucrează, în medie, anual, 1.807 ore, ceea ce echivalează cu aproximativ 226 zile lucrate. Populația ocupată din comerț, hoteluri și restaurante, transporturi și depozitare lucrează cele mai multe ore pe parcursul anului, acestea fiind în număr de 1.943 (243 zile lucrate). Cele mai puține ore lucrate anual la nivelul întregii populații ocupate (salariați și lucrători pe cont propriu) sunt realizate în agricultură (1.598 ore = 200 zile lucrate).
   Atunci când vorbim despre productivitatea anuală a populației totale ocupate, deși datele sunt mai vechi (2012), ele oferă o imagine relevantă a diferențelor de productivitate între activitățile economiei naționale. Cei mai productivi sunt cei ocupați în domeniul tranzacțiilor imobiliare. Ei sunt de 31 de ori mai productivi decât media națională de productivitate a populației ocupate totale (1,93 milioane lei față de 60,6 de mii lei). Această productivitate este supradimensionată, dacă ținem cont de medie și de următoarea categorie din clasament (185 de mii - productivitatea pop. ocupate în activitățile de informații și comunicații). Motivul pentru această umflare ține mai mult de permisivitatea legii și învecinarea cu penalul. Cea mai mică productivitate o are populația ocupată în agricultură. Doar 10,5 mii de lei era productivitatea medie a unei persoane ocupate în agricultură, deci o productivitate de șase ori mai mică decât media națională. Avem aproape 2,6 milioane de persoane  ocupate în agricultură (30% din populația ocupată totală) ce au o productivitate echivalentă cu 5,2% din productivitatea totală de la nivelul întregii economii.
   În România, cine lucrează cele mai multe ore (comerț, hoteluri și restaurante, transporturi și depozitare) are o productivitate pe persoană ocupată puțin peste medie (62 mii lei față de 60,6 mii lei), iar cine lucrează cel mai puțin are și cea mai mică productivitate (agricultură, silvicultură și pescuit). Cantitatea de muncă nu-ți asigură o productivitate mare, decât dacă e sprijinită de alți factori de producție.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu