Social Icons

vineri, 16 septembrie 2022

Care sunt cele mai bogate comune din țară după buget

Cum arată topul celor mai bogate comune din țară

   Datele statistice ale Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației ne arată că, anul trecut, veniturile totale la bugetele comunelor din România au atins valoarea de 26,06 miliarde de lei, în creștere față de anul anterior când s-au ridicat la valoarea de 24,74 miliarde lei.
   Din datele direcției sus-amintite a rezultat că cea mai bogată comună din România după veniturile totale la buget din 2021 e ChiajnaVeniturile totale la bugetul primăriei acestei comune a fost de 88,15 milioane lei (vezi tabelul din imagine). Aceeași comună s-a situat pe primul loc pe țară după veniturile la buget și în anii 2017, 2018, 2019 și 2020  (71,2 mil. lei, 68,1 mil. lei,  79,3 mil. lei, 74,9 mil. lei - vezi datele detaliate aici, aici, aici și aici).

   Cum arată topul celor mai bogate comune din țară?

   După Chiajna, comuna cu cele mai mari venituri din 2021, în topul celor mai bogate primării comunale urmează Primăria Florești din județul Cluj, cu venituri totale de 79,15 milioane de lei încasate pe parcursul anului trecut, în creștere față de anul 2020 când au înregistrat valoarea de 72,71 mil. lei.
   Podiumul celor mai bogate comune din 2021 e completat de comuna Miroslava din județul Iași, cu venituri totale la bugetul primăriei de 68,90 milioane lei, de asemenea în creștere față de anul anterior (49,19 mil. lei). 

    Trebuie precizat faptul că primăriile comunelor Chiajna din Ilfov și Florești din Cluj ocupă primele două locuri în topul celor mai mari venituri încasate la buget cel puțin din 2014 încoace. Chiar putem spune ca aceste comune sunt cele mai bogate comune din țară, de vreme ce se mențin pe primele poziții ale topului după venituri încasate la buget de atâția ani.

   Pe locul patru în topul primăriilor după veniturile din 2021 se află Primăria Sânmartin din județul Bihor (59,21 mil. lei), iar pe locul cinci se află Primăria Dumbrăveni din județul Suceava (56,66 mil. lei - vezi tabelul din imagine).

   În top 10 cele mai bogate primării rurale mai intră primăriile comunelor Brănesti  din județul Ilfov (54,73 mil. lei), Giroc (54,40 mil. lei) și Dumbrăvița (51,58 mil. lei) din județul Timiș, Dragomirești (49,35 mil. lei) din Ilfov și Ghiroda din Timiș (48,24 mil. lei - vezi tabelul din imagine).

    Am selectat datele pentru cele mai bogate primării după veniturile de anul trecut de la nivelul fiecărui județ (vezi tabelul din imagine). Conform acestui clasament, cele mai sărace primării bogate de la nivel de județe sunt din județele Alba, Vâlcea și Teleorman, respectiv comunele Ciugud (18,27 mil. lei), Vaideeni (17,76 mil. lei) și Orbeasca (15,28 mil. lei). Deși ni se spune de ani de zile că Ciugud din Alba e cea mai bogata comună din România, veniturile bugetului acestei primării o plasează pe ultimile locuri între cele mai bogate comune de la nivelul județelor. Și anul trecut această comună s-a plasat în coada clasamentului la nivel de județe.

   Datele de la nivelul comunelor ne arată că, anul trecut, din totalul veniturilor primăriilor comunale, aproape 37% reprezentau veniturile proprii, iar în multe cazuri procentul scade sub 20%. O mare parte din veniturile proprii reprezintă cotele defalcate din impozitul pe venit. Totuși, față de anul anterior, când veniturile proprii se situau la 33% din veniturile totale, se observă o îmbunătățire a situației resurselor proprii în cazul comunelor din România.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu