Social Icons

joi, 22 septembrie 2022

Ciucă, lasă becurile așa cum sunt! Să le schimbe restul.

Topul statelor UE după consumul de electricitate
   România, dacă nu știai, domnule Ciucă, are cel mai mic consum de electricitate din UE, atât la nivel general (2,49 MWh/locuitor), cât și la nivel de gospodării (0,70 MWh/locuitor). Media în UE e de 5,50 MW/h pe locuitor pentru consumul total de energie electrică și de 1,60 MWh/locuitor pentru consumul gospodăriilor.   Nu mă miră faptul că locatarul de la Victoria habar n-are de consumul de electricitate de la noi, de vreme ce, în calitate de fost sef de stat major, habar n-avea că noi producem motorină. Ceea ce mă miră e realitatea tristă că presa miluită din pandemie o ține langa cu economisirea, deși de vreo săptâmână și ceva s-a tot spus pe diverse canale de către diverse personaje din domeniu pieței energetice că suntem codașii Europei în materie de consum de electricitate. Nimic, propaganda continuă la fel ca pe vremea covid. Economisirea e pe buzele tuturor vuvuzelelor de servicii ce stau cu camerele pregătite să alerge după viitorii infractori energofagi, întocmai ca pe vremea pandemiei când alergau prin parcuri după infractorii nedistanțați social.

   Un finlandez condus de petrecăreața Sanna Marin are un consum total de curent electric de aproape cinci ori mai mare decât un român condus de Ciucă al nostru (12,17 MWh față de 2,49 MWh - vezi tabelul din imagine). La nivel de gospodării, adică cât consumă efectiv norodul într-un an (norod e un cuvânt provenit din slava veche, nu din Slava Ucraina), scoțând din ecuație consumul industrial, al serviciilor publice și al serviciilor comerciale, un suedez consuma în 2020 de aproape șase ori mai mult curent decât un român (4,12 MWh față de 0,70 MWh). Știu, datele Eurostat sunt din 2020, cele de anul trecut nefiind încă disponibile, dar sunt apropiate ca valori de cele din 2019 și 2018, ani de vârf ai consumului  de electricitate la nivel de state UE.

   Germania, țara de unde se trage farul călăuzitor numit Ursula, are un consum pe cap de neamț de 2,4 ori mai mare decât avem noi la nivel de consum total si de 2,2 ori mai mare în cazul consumului gospodăriilor (vezi tabelul din imagine). Deci au de unde să economisească, noi nu avem cum pentru că mai jos de atât nu se prea poate.
   La nivel de industrie, datele Eurostat ne arată că Germania are o pondere de aproape un sfert (23,9% din totalul de 885 mil. MWh) în consumul total industrial de electricitate din UE. România are o pondere de 2,3% din consumul industrial de la nivel comunitar. Cine ar trebui să strângă cureaua? Noi sau ei?
   Totuși, Ciucă e primul schimbător de becuri din UE. Penibil. Cu ce-o fi greșit țara asta de are parte de la Boc și Băsescu încoace numai de slugoi băloși în funcțiile cheie?


Un comentariu:

  1. Corect! Sa taie aia ce consuma mult mai mult. De asemenea, consumatorii astia mari (atat total cat si per capita) cum au ajuns in aceasta situatie penibila?!!!!! Indivizii au nevoie de energie cu un EROI (energy return vs energy invested) profitabil, iar sursa energetica trebuie sa fie constanta, alftel ai "pene de curent". Daca Germania vrea sa se sinucida economic pe melodia "energiei verde" sa o faca singura. Au ajuns in aceasta situatie, sa "economisim", din cauza intereventiei politicului in deciziile agentilor economici, inchid centralele atomice si pe carbune pentru a deveni dependenti de...gazul de la Moscova si curentii de aer (daca bate vantul). Si la noi sunt tot felul de idioti utili care vor sa nu se construiasca centrale hidroelectrice pentu ca "afecteaza mediul" (vezi activistii "de mediu" in cazul centralelelor de pe Valea Oltului)

    RăspundețiȘtergere