Social Icons

joi, 1 octombrie 2020

Cum arată topul celor mai bogate comune din țară după veniturile primăriilor din anul 2019

Topul comunelor după veniturile primăriilor din 2019
 Anul trecut, conform datelor Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publiceveniturile totale la bugetele comunelor din România au atins valoarea de 21,85 miliarde de lei, în creștere față de anul anterior când s-au ridicat la valoarea de 17,57 miliarde lei.

   Din datele direcției sus-amintite a rezultat că cea mai bogată comună din România după veniturile totale la buget din 2019 e ChiajnaVeniturile totale la bugetul primăriei acestei comune a fost de 79,28 milioane lei (vezi tabelul din imagine). Aceeași comună s-a situat pe primul loc pe țară după veniturile la buget și în anii 2017 și 2018, dar veniturile au fost mai scăzute față de cele de anul trecut (71,2 mil. lei și 68,10 mil. lei).

   Cum arată topul celor mai bogate comune din țară?

   După Chiajna, comuna cu cele mai mari venituri din 2019, în topul celor mai bogate primării comunale urmează Primăria Florești din județul Cluj, cu venituri totale de 64,53 milioane de lei încasate pe parcursul anului trecut, în creștere față de anul 2018 când au înregistrat valoarea de 46,87 mil. lei.
   Podiumul celor mai bogate comune din 2019 e completat de comuna Dumbrăvița din județul Timiș, cu venituri totale la bugetul primăriei de 45,70 milioane lei, de asemenea în creștere față de anul anterior (35,89 mil. lei). 
   Județul Ilfov are trei din primele zece cele mai bogate comune din 2019 (vezi tabelul din imagine).

   Pe locul patru în topul primăriilor după veniturile din 2019 se află Primăria Mogoșoaia din județul Ilfov (41,99 mil. lei), iar pe locul cinci se află Primăria Cristian din județul Brașov (41,95 mil. lei - vezi tabelul din imagine).

   În top 10 cele mai bogate primării rurale mai intră primăriile comunelor Giroc  din județul Timiș (40,02 mil. lei), Miroslava (39,28 mil. lei) din județul IașiAfumații (37,84 mil. lei) din Ilfov, Apahida din Cluj (37,66 mil. lei),  Valu lui Traian (34,79 mil. lei) din Constanța  și Sânmartin din județul Bihor (34,25 mil. lei - vezi tabelul din imagine).

    Am selectat datele pentru cele mai bogate primării după veniturile de anul trecut de la nivelul fiecărui județCele mai sărace primării bogate de la nivel de județe sunt din județele Caraș-Severin și Ialomița, respectiv comunele Șopotul Nou (13,08 mil. lei) și Adâncata (11,58 mil. lei - vezi tabelul din imagine).

   Datele de la nivelul comunelor ne arată că, anul trecut, din totalul veniturilor primăriilor comunaledoar 34% reprezentau veniturile proprii, iar în multe cazuri procentul scade sub 20%. O mare parte din veniturile proprii reprezintă cotele defalcate din impozitul pe venit. În condițiile reducerii impozitului pe venit, veniturile totale ale acestor primării de anul trecut au scăzut cu câteva procente față de anii anteriori. În aceste condiții, putem spune că gradul de dependență al comunelor față de centru via consilii județene a crescut.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu