Social Icons

miercuri, 12 aprilie 2017

Topul județelor după exporturile și importurile de anul trecut

Topul județelor după exporturi și importuri
   România a exportat anul trecut bunuri în valoare de 57,4 miliarde de euro, în creștere cu 5,1% față de anul 2015. Importurile de bunuri s-au ridicat la valoarea de 67,3 miliarde de euro, cu 6,9% mai mari decât cele din anul 2015.
Balanța comercială cu bunuri a României a înregistrat un deficit de 9,96 miliarde de euro, cu aproape 1,6 miliarde mai mult decât deficitul din 2015 (vezi datele din imagine). 

   Topul județelor după exporturile din 2016

   Capitala a înregistrat anul trecut exporturi de bunuri în valoare de 9,7 miliarde de euro. Pentru prima dată de când INS măsoară exporturile de la nivel de județe, județul Timiș a depășit Argeșul la valoarea bunurilor exportate (vezi tabelul din imagine). Așadar, pe locul doi în topul exportatorilor de anul trecut se află județul Timiș, cu o valoare a exporturilor de 5,9 miliarde de euro. Locul trei e ocupat de județul Argeș, cu o valoarea a bunurilor exportate anul trecut de 5,8 miliarde de euro (vezi tabelul din imagine). Cele două județe împreună cu Bucureștiul dețin o pondere de 37% din exporturile de bunuri ale României din 2016.

  În top 10 după valoarea exporturilor de bunuri din 2016 mai intră județele Arad (3,3 mld. euro), Brașov (2,9 mld. euro), Sibiu (2,7 mld. euro), Ilfov (2,4 mld. euro), Prahova (2 mld. euro), Constanța (1,9 mld euro) și Bihor (1,8 mld. euro). Dintre primele zece județe după exporturi, Sibiul și Timișul au înregistrat cele mai mari avansuri ale exporturilor în ultimii trei ani (vezi tabelul din imagine).
   Județele cu cele mai mici valori ale bunurilor exportate în 2016 sunt: Vaslui, Teleorman, Mehedinți, Giurgiu și Gorj.

    Topul județelor după importurile din 2016

      Bucureștiul e cel mai mare importator din 2016, cu o valoare a bunurilor importate de 20,5 miliarde de euro. În ultimii trei ani, valoarea bunurilor importate de firmele din capitală a crescut cu peste 4 miliarde de euro (vezi tabelul din imagine). După capitală, în topul județelor după valoarea bunurilor importate în 2016 urmează Ilfov (5,6 mld. euro) și Timiș (5,1 mld. euro). Și în aceste județe s-au înregistrat creșteri semnificative ale importurilor în ultimii trei ani.

   În top 10 după valoarea importurilor de bunuri din 2016 mai intră județele: Argeș (4,3 mld. euro), Prahova (2,9 mld. euro), Arad (2,9 mld. euro), Brașov (2,8 mld. euro), Constanța (2,3 mld. euro), Cluj (2,1 mld. euro) și Sibiu (2 mld. euro). Pe ultimele locuri la valoarea importurilor se află aceleași județe ca și în cazul exporturilor (vezi tabelul din imagine).

   Cum arată balanța comercială la nivelul județelor?

   Anul trecut, 26 de județe au înregistrat excedent comercial, iar 15 județe, plus capitala, au înregistrat un deficit comercial. Argeșul e județul cu cel mai mare excedent comercial (1,5 mld. euro), iar Bucureștiul e la polul opus, cu cel mai mare deficit comercial (10,9 mld. euro), mai mare chiar decât deficitul înregistrat la nivel național, de 9,96 miliarde de euro (vezi harta din imagine). România, fără capitală, ar înregistra un excedent din comerțul internațional cu bunuri. Dacă în cazul județelor importurile se consumă în cea mai mare parte la nivel local, în cazul capitalei, importurile susțin consumul din toată țara, pentru că aici își au sediul marii retaileri.

   După Argeș, în topul celor mai mari excedente comerciale de la nivelul județelor de anul trecut urmează: Timiș (833 mil. euro), Sibiu (624 mil. euro), Olt (603 mil. euro), Alba (446 mil. euro), Arad (379 mil. euro), Maramureș (302 mil. euro), Dolj (190 mil. euro), Buzău (171 mil. euro) și Hunedoara (165 mil. euro - vezi harta din imagine). Dintre aceste județe, cel mai mare avans al excedentului comercial față de anul anterior s-a înregistrat în județul Sibiu (vezi harta din imagine).

   Cele mai mari deficite comerciale s-au înregistrat în Constanța (308 mil. euro), Cluj (820 mil. euro), Prahova (881 mil. euro), Ilfov (3,3 mld. euro) și București (10,9 mld. euro). Dacă în Constanța și Cluj, deficitele comerciale s-au redus față de anul anterior, în celelalte două județe și în capitală deficitul a crescut (vezi harta din imagine).

   Deficitul înregistrat de România în comerțul internațional cu bunuri pe anul trecut (9,96 mld. euro) n-a putut fi acoperit de excedentul  balanței cu servicii (7,6 mld. euro). Adâncirea din ultimii trei ani a deficitului comercial cu bunuri (vezi tabelul din imagine) va continua, cel mai probabil, și anul acesta, pe fondul măsurilor de încurajare a consumului (scăderile de TVA și măririle salariale).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu