Social Icons

joi, 20 aprilie 2017

Top 20 cele mai bogate primării după veniturile din 2016

Topul celor mai bogate primării
   Anul trecut, cele mai bogate 20 de primării din țară au avut venituri cumulate de 16,5 miliarde de lei, în creștere cu aproape 300 de milioane de lei față de anul 2015. 

   Datele publicate de aceste primării până la momentul de față (vezi tabelul din imagine) ne arată că doar 11 primării  din primele 20 au înregistrat venituri mai mari în 2016 față de anul anterior. Cele mai mari creșteri ale veniturilor față de anul 2015 le-au înregistrat primăriile sectoarelor 2 și 6 și Primăria Municipiului București (Primăria Generală). 
   În cazul celor 2 sectoare, creșterea veniturilor din 2016 față de 2015 e rezultatul comparării cu datele ultimei rectificări bugetare din luna decembrie a anului trecut, asta pentru că datele execuției bugetare pe tot anul nu sunt încă publicate. În consecință, creșterile pot suporta modificări față de anul anterior.
   Cele mai mari scăderi ale veniturilor față de anul 2015 le-au înregistrat primăriile municipiilor Iași, Oradea și Ploiești (vezi tabelul din mimagine).

   Execuțiile bugetare finale ale primăriilor diferă mult față de raportările primăriilor de pe parcursul anului trecut de pe portalul transparenta-bugetara.gov.ro de pe site-ul Ministerului de Finațe, ceea ce pune sub semnul întrebării veridicitatea datelor transmise, dar și scopul acestui portal.

   Cum arată topul primelor 20 de primării după veniturile încasate în 2016?

   Primăria Municipiului București a înregistrat cele mai mari venituri în 2016, în creștere cu 121 de milioane de lei față de cele încasate în 2015 (3,716 miliarde lei față de 3,595 miliarde de lei - vezi tabelul din imagine). Din cele șase primării de sectoare ale capitalei, doar trei și-au publicat execuțiile finale, datele aferente celorlalte trei sunt preluate din ultimele rectificări ale bugetului din luna decembrie a anului trecut.

   După Primăria Generală, în topul primăriilor cu cele mai mari venituri din 2016 urmează primăriile sectoarelor 1 și 2, cu venituri de 1,17 miliarde de lei, respectiv 1,07 miliarde de lei (vei tabelul din imagine). Chiar dacă datele Primăriei Sector 2 nu sunt definitive, diferența față de următoarea clasată e destul de mare, suficient să-și păstreze locul pe podium.

   Cea mai bogată primărie din afara capitalei este, conform veniturilor încasate în 2016, Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Veniturile primăriei conduse de Emil Boc s-au ridicat la valoarea de 934 milioane de lei în 2016, cu peste o sută de milioane de lei mai mari decât cele din anul 2015.

   În topul celor mai bogate primării din 2016 urmează primăriile sectoarelor 6 și 3, cu 918 milioane de lei, respectiv 860 milioane lei (vezi tabelul din imagine). 
   A doua primărie după veniturile încasate din afara capitalei e Primăria Municipiului Timișoara, cu venituri în 2016 de 815 milioane de lei, în scădere față de cele încasate în 2015 (831 milioane lei). 
   Podiumul provinciei e completat de Primăria Municipiului Constanța, cu venituri totale de 735 milioane de lei, de asemenea, în scădere față de anul anterior.

   Cauza pentru care unele primării au înregistrat scăderi semnificative ale veniturilor față de anul anterior o reprezintă, cel mai probabil, sumele mai mici atrase de la UE. Datele finale ale execuțiilor bugetelor locale vor fi publicate de Direcția pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale în mai puțin de o lună, dar după cum arată situația în aceste primării, veniturile bugetelor locale din 2016 au înregistrat o scădere semnificativă față de cele din 2015.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu