Social Icons

sâmbătă, 8 aprilie 2017

Dragnea și Olguța mixează piesa preferată a lui Salam - Fără număr, fără număr!

De ce va eșua legea salarizării unitare
   Campania electorală s-a încheiat acum patru luni. Poate cineva să le amintească acest lucru francoafoanei Doctor Olguța Vasilescu și baronului Munchhausen von Teleorman?

   De vreo două săptămâni, seară de seară, făcând cu schimbul, Olguța și Dragnea desenează pe o tablă planuri de prea mărire a buzunarelor bugetarilor. În platou, cu ochi umezi și înțelegători, Gâdea dă aprobator din cap la desenele celor doi. La un asemenea spectacol n-am mai asistat de la Dan Diaconescu încoace. Numai la el puteai auzi, între două reprize de wrestling cu Tolea și tomberonul, cum vor primi românii mii de euro, binențeles, după ce Dănuț va fi ales președinte. Nu știa săracul la acel moment, chiar dacă beneficia din plin de ajutorul clarvăzătoarei Ildiko,  că va ajunge doar președintele camerei 321 de la Jilava. 

   Legea salarizării unitare a consumat toate markerele de la emisiunea lui Gâdea. Desenele pe tablă și monologurile din emisiunea lui Gâdea au fost un preambul la prezentarea făcută joi spre seară. De sub bagheta maestrului Gâdea, specialist la dat aprobator din cap în emisiunile cu Dragnea, am aflat că toți bugetarii se vor îmbogăți mai puțin anul acesta și mult mai mult la anul și la mulți ani. Brazilia, păzea că vin bugetarii să-ți cumpere toate vilele de pe coastă!

   Dl Grindeanu, și el specialist la dat din cap aprobator în prezența lui Dragnea, ne anunta că ANAF-ul s-a încordat cât a putut și a strâns cu vreo câteva sute de milioane de lei mai mult decât anul trecut pe primele trei luni. În procente, asta înseamnă unu și ceva la sută. Până la un plus de 14% peste veniturile de anul trecut, cât e planul să se colecteze anul acesta, e cale lungă, dar Grindeanu e optimist, adică un pesimist prost informat. 

   La conferința de presă de joi, Olguța ne-a anunțat pe un ton inteligent și sigur, de parcă citea în franceză, că anvelopa salarială a bugetarilor, care în prezent e de 7,5% din PIB, va ajunge 10% din PIB, în urma aplicării acestei legi. În restul statelor UE, anvelopa pornește de la 12% din PIB. Care va să zică, suntem tot în coada statelor UE după acest criteriu. Pe Dragnea l-a pufnit râsul sau tusea, sau ambele, și a ieșit afară. Oare i-a spus cineva Olguței că media de colectare a veniturilor bugetare din PIB în UE e de 45%, iar la noi, anul trecut, a fost doar de 29%? 

    Dacă raportăm 12% la 45%, ne dă că anvelopa salarială a bugetarilor e de 26% din veniturile bugetare în UE și, surpriză!, aproape tot atât e și când raportăm cei 7,5% din prezent de la noi, la veniturile de 29% din PIB de anul trecut. Dacă ajungem la 10% din PIB și veniturile noastre bugetare nu cresc decât cu unu și ceva la sută, în linie cu avansul de pe primul trimestru, batem media europeană în privința anvelopei salariale a bugetarilor. E greu cu franceza și engleza, dar e și mai greu cu cheltuielile raportate la PIB și nu cum ar fi corect, la ceea ce ai concret în buzunare, adică la veniturile bugetului.

   Toate dedicațiile fără număr, cu Olguța și Dragnea pe post de Florin Salam, se vor lovi de realitatea cruntă a colectărilor la buget. Dacă în primă fază vor crește salariile demnitarilor, militarilor și puțin ale polițiștilor, la final de an, când se va trage linie și se vor vedea rezultatele colectării, celelalte categorii de bugetari vor primi ce se poate. La final, va rezulta o lege unitară pe unde se poate, după posibilități. C`est une cacastrophe! (așa ar suna dacă ar citi Olguța).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu