Social Icons

miercuri, 4 februarie 2015

Cât câștigă un român într-o viață

Cât câștigă într-o viață un român
   Românul mediu pentru care am calculat cât câștigă în decursul unei vieți e supus unor îngrădiri de ordin statistic. În primul rând, el va beneficia de toate drepturile financiare și câștigurile salariale din prezent.
Asta, pentru că, dacă vom încerca să determinăm evoluția alocațiilor pentru copii, a indemnizației de șomaj, a pensiei medii sau a salariului mediu net pentru o perioadă mai mare de trei ani, sigur vom intra pe un tărâmul speculației. În al doilea rând, vom accepta că durata sa de viață este aceeași cu cea publicată de INS pentru anul 2013, pentru anul trecut cifrele încă n-au fost publicate, și că vârsta de pensionare rămâne aceeași, respectiv, de 65 de ani pentru bărbați și de 60 de ani pentru femei. Și, în al treilea rând, trebuie să acceptăm că românul nostru mediu are studii medii, iar pe parcursul vieții nu va avea timpi morți în privința veniturilor. Putem accepta, totuși, ca Ionel sau Ionela să aibă o perioadă de șase luni de șomaj după absolvirea liceului sau a școlii vocaționale, deci încadrarea în muncă va avea loc la vârsta 18,5 ani. Buun, să ne punem pe treabă!
   Între 0 și 18 ani, românul nostru mediu va primi din partea generosului stat român câte 200 de lei lunar, până la doi ani, și câte 42 de lei, tot lunar, de la 2 ani, la 18 ani. În total, Ionel sau Ionela, va primi, până la vârsta majoratului, 12.864 lei. E posibil ca mama sa să primească, dacă face diligențele necesare, și ajutorul de naștere, dar acest ajutor este acordat mamei Ionelei, în baza certificatului de naștere, și nu Ionelei, cum e cazul alocației.
   La 18 ani fix, Ionel și-a luat atestatul sau bacalaureatul, sau și unul și altul, situație ce-i conferă calificarea pentru un post plătit cu exact salariul mediu pe economie, salariu ce se ridica în noiembrie 2014 la suma netă de 1.743 lei lunar. Ionela sau Ionel nu-și găsesc însă postul mediu remunerat imediat, așa că, apelează timp de șase luni la indemnizația de șomaj, ce se ridică la fabuloasa sumă de 250 lei lunar. Așadar, cei doi români ai noștri - Ionel și Ionela - ce fac împreună cât un român mediu unisex, vor câștiga 1.500 de lei pe parcursul celor șase luni de șomaj. După aceste șase luni, cei doi își găsesc serviciul mediu stipendiat cu 1.743 lei net lunar și vor începe drumul lung spre pensie, tot medie, în cazul nostru. Ionel, dat fiind vârsta mai înaintată de pensionare, va munci 558 de luni. Ionela, în schimb, va munci 498 de luni. În medie, cei doi vor munci 528 de luni. La finalul perioadei active, Ionel va fi câștigat, în plus față de alocație și indemnizatia de șomaj, încă 972.594 de lei. Ionela va fi câștigat mai puțin, respectiv 868.014 lei, iar românul mediu unisex va fi câștigat 920.304 lei.
   La pensie, lucrurile se schimbă. Ionel și Ionela nu trăiesc la fel de mult și nici nu se pensionează în același timp. Ionel va trăi 71,24 ani și se va pensiona la 65 de ani. Săracul Ionel se va bucura de pensia medie (845 lei în luna august 2014) doar 6 ani și aproape 3 luni (75 de luni). El va încasa în această perioadă 63.375 lei. Ionela va trăi 78,28 ani și va încasa pensie timp de 18,28 ani (aprox. 219 luni). Pensia totală încasată de Ionela va fi de 185.055 lei. Românul unisex va trăi 74,74 ani, se va pensiona le 62,5 ani, deci va încasa 124.215 lei, timp de aproape 147 de luni. 
   Tragem linie și adunăm. Ionel - românul nostru absolut mediu - va câștiga pe parcursul vieții sale 1.058.333 lei, ceea ce echivalează cu 238.614 euro, la cursul BNR de ieri. Ionela, eroina muncii ce-și va sacrifica viața pentru o slujbă plătită cu salariul mediu și nu va avea copii, din rațiuni ce țin de complicarea calculelor, va câștiga pe parcursul vieții 1.067.433 lei, respectiv 242.499 euro. Bravul nostru român mediu unisex va câștiga pe parcursul vieții 1.058.883 lei, echivalent cu 240.557 euro. Aproape un sfert de milion de euro este câștigul unui român mediu pe parcursul vieții, în condițiile actuale din România. Prin anii 2000 se estima că un vest-european câștigă în medie circa 1 milion de dolari pe parcursul vieții. Pe atunci euro era mai mic decât dolarul, iar calculele nu țineau cont de banii câștigați din alocații. Oricum, câștigurile ipotetice ale occidentalului din anii 2000 erau de patru ori mai mari decât cele ale românului de azi. Deci, și pentru noi, e loc de mai bine.




2 comentarii:

  1. Problema, pe alocuri, e pusă greşit, pentru că statul nu are nici o vină că personajul unisex e tembel, dar fudul şi tare mîndru şi votează ori de cîte ori are ocazia numai cu comuniştii criminali şi cu dujmanii ţării, care îl tratează capu un sclav, aşa cum a dovedin din 1990 şi pînă acum!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu acuz statul, am făcut doar un calcul teoretic al câștigurilor pe care le poate realiza un român într-o viață, dacă toate indemnizațiile primite de la stat, pensiile și salariile ar râmâne la stadiul actual. Totuși, statul este rezultatul cetățenilor pe care îi reprezintă. Așa că, fiecare individ cu drept de vot are o mică parte de vină dacă lucrurile merg prost, fie că a contribuit la alegerea reprezentanților, fie că nu a protestat atunci când cei aleși și-au făcut de cap.

    RăspundețiȘtergere