Social Icons

joi, 12 decembrie 2013

Cât valorează un român

Cât valorează agoniseala unui român
   Valoarea agoniselii în medie a românului, calculată după datele puse la dispoziție de INS și BNR, dă o idee despre bunăstarea existentă în arealul carpato - danubiano - pontic. Românului îi măsurăm averea luând în calcul soldul bancar rezultat din diferența dintre depozite și credite, imobilele deținute, terenurile aflate în proprietate și autoturismul personal.
Toate aceste active ale românașului nostru Ion, să-l numim așa, sunt proprietate privată și nu publică. Departajarea între activele publice și cele private s-a realizat pe baza datelor INS de la recensămintele agricol și al populației și a datelor BNR referitoare la creditele și depozitele populației. 
   Valoarea activelor deținute de Ionică a fost obținută prin raportarea acestora la un preț mediu al pieței, astfel:
- pentru imobile a rezultat un preț mediu la nivel național de 572 euro/m2 pentru locuințele urbane și de 258,8 euro/m2 pentru cele din mediul rural;
- pentru valoarea autoturismelor a rezultat un preț mediu pentru cele mai noi de 10 ani de 6.000 de euro și de 1.500 de euro pentru cele mai vechi;
- valorile medii pentru diferitele tipuri de terenuri au fost: 1.500 euro/ha pentru terenul arabil, 2.500 euro/ha pentru grădini, 500 euro/ha pentru fânețe și pășuni și 15.000 euro/ha pentru culturile permanente (livezi de pomi fructiferi, vii, etc.);
- valoarea medie luată în calcul pentru un hectar de pădure a fost estimată la 2.000 de euro.
   În calcul nu s-au luat activele deținute de persoanele private în cadrul unor societăți comerciale, datele existente fiind insuficiente pentru o evaluare realistă. Vorbim, așadar, de un Ion cu casă, mașină, depozit sau credit la bancă, fără acțiuni sau părți sociale și plasamente financiare în obligațiuni. Așadar, Ionuț al nostru mediu trăiește peste tot în România, are o casă de de 47 m2, din care 17, 65 m2 îi revin lui ca membru al gospodăriei. Același Ion are un plus de 273 euro la bancă, diferență între credit și depozit. Această sumă reprezintă economisirea netă a conaționalului nostru. Mașina lui Ion costă în medie 3.615 euro și îl face pe acesta un privilegiat ce plătește RCA-ul, în timp ce alți 3,5 Gheorghiță nu au această onoare. Pădurea lui Ion are o suprafață de 15 ari (1.500 m2) și valorează 313 euro, dacă vrea să o vândă unui antreprenor cu drujbă. Terenul agricol deținut de Ionică are o suprafață de 1,73 hectare și, dacă dă năvală străinul să îl cumpere de la anul, ar încasa pe el cam 1.490 euro. Averea totală a lui Ionică este de 10.653 euro, aproximativ cât trei salarii medii ale unui neamț.
   Calculul agoniselii lui Ion nu a cuprins în totalitate suprafețele de teren intravilan, o parte dintre acestea intră în prețul grădinilor, dar nu tot. Salariul lui Ion nu a fost luat în calcul, el regăsindu-se parțial în activele agonisite până la momentul de față. Mobila, bijuteriile, televizoarele și alte cele sunt omise din cauza unei nebuloase statistice. Totuși, chiar dacă s-ar lua în calcul ghiulul și lanțul de aur, mobila, LCD-ul, și părțile sociale deținute la SRL-ul non-stop, averea lui Ionică n-ar spori  decât cu un maxim de 30% în varianta optimistă. Procentul acesta ține cont de faptul că 800 de mii de români sunt antreprenori, deci mai puțin de 4% din populația țării și că deprecierea valorii activelor reprezentate de mobilier și aparatură este accentuată după un orizont de cinci ani. Deci maximul averii personale a lui Ionică poate ajunge 13.848 euro, cam cât patru salarii ale neamțului mediu stipendiat.
   Concluzia pe care o putem trage este că, dacă la alegerile trecute îl votam pe Dan Diaconescu, cei 20.000 de euro promiși fiecărui român ne-ar fi crescut averea fiecăruia de 2,44 ori. Deci, la fiecare tâmpenie a celor ajunși la putere, gândiți-vă că puteați fi mai bogați și n-ați vrut. Ce-i drept, nici eu n-am vrut. Asta e, cu sărăcia tot înainte!
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu