Social Icons

duminică, 14 octombrie 2018

Câţi porci mai avem în România faţă de de acum treizeci de ani

Cum a evoluat topul statelor UE după efectivele de porcine în ultimii treizeci de ani
   Săptămâna aceasta, Petre Daea ne-a anunțat că Ignatul anticipat ne-a costat 350 de mii de porci până acum. După Țara lui Negru Vodă, a lui Papură Vodă, România a ajuns și Țara lui Fără Tobă și Cârnați Vodă. Daea nu-și asumă nicio vină, el ne-a avertizat de la început că preferă oile.

   România a avut anul trecut cu 2,15 milioane mai puțini porci decât în anul aderării la spațiul comunitar, conform datelor Eurostat (4,41 față de 6,56 milioane - vezi tabelul din imagine). Am pierdut o treime din șeptelul de porcine de la aderarea la UE, iar anul acesta, dacă se continuă în ritmul de până acum, avem șanse să ajungem la jumătate.
   E adevărat că, pe partea șeptelului de porci din politică am înregistrat creșteri remarcabile, dar asta nu e o consolare în perspectiva mesei de Crăciun cu bucate tradiționale, minus porc, deci, dacă e să ne ghidăm după reportajele tâmpițele ale televiziunilor, românul va mânca de Crăciun anul acesta doar cozonac. 
   „Dacă poporul n-are pâine, să mânânce cozonaci!” devine sub domnia la agricultură a lui Daea o realitate, cu amendamentul că, în loc de pâine, poporul n-are porci sau are destui, dar nu se pretează la cârnați pentru că urmăresc țeluri mai înalte, cum ar fi votarea unor legi dubioase prin parlament și gestionarea dezastruoasă a unor crize cum e cea a gripei porcine.

   Datele Eurostat privind efectivele de porcine merg mult înapoi în timp, cele mai vechi în cazul României fiind din anul 1987. În acel an, România avea un efectiv de porcine de 14,33 milioane, deci de peste trei ori mai mult decât cifra înregistrată anul trecut (vezi tabelul din imagine). Binenînțeles, românii nu beneficiau prea mult de pe urma celor peste 14 milioane de porci, pentru că pe ei era scris export. România lui Nea` Nicu dorea să scape anticipat de datoria externă și, pentru asta, cam tot ce mișca, avea patru picioare și era comestibil, lua calea exportului. Nu de alta, dar dacă nu se întâmpla acest lucru, n-ar fi avut ce să regrete nostalgicii regimului comunist în materie de dimensiune economică a exporturilor. 

   Cum evoluat șeptelul de porcine de la nivel comunitar în ultimii treizeci de ani?

   Datele Eurostat privind efectivele de porcine din anul 1987 sunt valabile pentru 21 din cele 28 de state comunitare din prezent (vei tabelul din imagine). Lipsesc datele Germaniei, un important crescător de porcine, dar chiar și așa, efectivul total ajungea la 137 milioane. România, cu cele 14,33 milioane de porci, era fruntașă, fiind depășită doar de Polonia (19,37 mil.) și Spania (17,23 mil.). 

   Zece ani mai târziu, în 1997, efectivul de porcine de la nivelul actualelor state comunitare era de 159,8 milioane (datele Croației lipsesc), iar România își înjumătățise efectivul, ajungând la 7,1 milioane (vezi tabelul din imagine). 
   Polonia, țară tot ex-comunistă, și-a redus efectivul de porcine doar cu 5%, semn că polonezii au fost mai sănătoși la cap și n-au dat iama să desființeze fermele zootehnice făcute de comuniști.

   În 2007, efectivul de porcine de la nivelul UE era de 160,9 milioane, deci apropiat de cel existent cu zece ani înainte. Efectivul de porcine al României era 6,56 milioane, cifră ce ne plasa pe locul 10 între cele 28 de state comunitare.
   Dacă ținem cont că datele Germaniei din 1987 lipsesc, dar le putem aproxima ca fiind apropiate de cele din 1990 (26 milioane capete), primul an cu date aferente acestui stat, putem spune că efectivul de porcine de la nivelul celor 28 de state comunitare s-a menținut în ultimele trei decenii în jurul valorii de 160 milioane. Dacă la nivel comunitar, efectivul de porcine a rămas în linii marii cam același, în cazul României, efectivul a ajuns la mai puțin de o treime față de cifra din anul 1987, cu perspectiva ca anul acesta să ajungă la un sfert.

   Am luat și datele din ultimii cinci ani, iar situația ne arată că media anuală a scăderii efectivului de porcine în România a fost de aproape 200 mii de capete. Asta e situația în medie, pentru că în ultimii ani scăderea s-a accentuat. În 2016, efectivul a scăzut cu aproape 220 de mii față de anul anterior, iar anul trecut a scăzut cu peste 300 de mii față de anul 2016. Cu sacrificările de anul acesta, plus tendința accentuată de scădere din ultimii ani, vom ajunge probabil în preajma cifrei de 3,7 milioane de capete, cifră ce nu ne va face să ne pierdem locul 10 în topul crescătorilor de porci din UE deținut în anul 2017.

   Suntem un jucător minor pe piața cărnii de porc, iar tendința e să devenim insignifiant. În 2005, după isteria gripei aviare, am ajuns nesemnificativi pe piața cărnii de pasăre. Acum a venit rândul porcilor. La orizont apare pesta oilor și caprelor. Pe când o nouă criză a vacii nebune? Dar una a albinelor bâzâitoare? Culmea, cum toate aceste crize ne prind de fiecare dată cu nădragii în vine. Să fim oare proștii Europei, sau doar prostul care plătește consumația?

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu