Social Icons

duminică, 3 iunie 2018

Cât au cheltuit anul trecut administrațiile locale din județe cu personalul și investițiile

Topurile administrațiilor locale după cheltuielile de personal și cele pentru investiții
   Anul trecut, toate primăriile și consiliile județene (administrațiile locale) din țară au cheltuit 61,13 miliarde de lei, cu 1,65 miliarde de lei mai puțin decât veniturile totale la bugetele locale.

   38% din totalul cheltuielilor administrațiilor locale (23,42 mld. lei) s-au alocat cheltuielilor de personal, asta în timp ce, pentru investiții (cheltuielile de capital), s-au alocat circa 15% din totalul cheltuielilor (9,21 mld. lei - vezi tabelul din imagine).
   Dacă ne ghidăm după execuția bugetului consolidat de anul trecut, ne rezultă că administrațiile locale au cheltuit aproape o treime din totalul cheltuielilor de personal (23,42 din 69,62 mld. lei) și 47% din totalul cheltuielilor pentru investiții (9,21 din 19,56 mld. lei - accesează aici execuția bugetului consolidat din 2017).

   Cum arată topul județelor după cheltuielile de personal și de investiții făcute de administrațiile locale în 2017?

   Cele mai mari cheltuieli totale de la nivel național le-au înregistrat cele șapte primării din capitală (9,74 mld. lei), suma fiind cu 751 milioane de lei mai mare decât veniturile încasate pe parcursul anului trecut (vezi aici topul primăriilor după veniturile din 2017).
   În topul județelor după cheltuielile administrațiilor locale din 2017 urmează Clujul (2,22 mld. lei), Timișul (2,2 mld. lei), Iașul (2,17 mld. lei) și Constanța (2,08 mld. lei - vezi tabelul din imagine).

   Cheltuielile de personal

   Cele mai mari cheltuieli de personal le-au înregistrat anul trecut administrațiile locale din capitală (1,93 mld. lei), urmate de cele din județele Iași (904 mil. lei), Cluj (820 mil. lei), Timiș (794 mil. lei) și Suceava (789 mil. lei - vezi tabelul din imagine). 
   Totuși, când raportăm cheltuielile de personal la totalul cheltuielilor administrațiilor locale din 2017, topul se schimbă. Botoșani (52% din totalul cheltuielilor), Vaslui (51%), Bacău (50%), Covasna (49%) și Gorj (49%) sunt județele în care administrațiile publice au alocat cel mai mult procentual cheltuielilor de personal.
   Administrațiile locale din Bihor (34%), Ilfov (23%) și capitală (20%) au alocat anul trecut cele mai mici ponderi din cheltuieli pentru cheltuielile de personal.

   Cheltuielile de capital (investițiile)

   Surprinzător, cea mai mare pondere a cheltuielilor cu investițiile în totalul cheltuielilor administrațiilor locale nu s-a înregistrat într-un județ cu o economie puternică sau în capitală, ci în județul Giurgiu. Anul trecut, 26,4% din totalul cheltuielilor administrațiilor din acest județ s-au alocat cheltuielilor de capital, adică investițiilor (188 din 714 mil. lei - vezi tabelul din imagine).
   Pe locul doi, după ponderea investițiilor în cheltuielile totale, s-a situat județul Ilfov (20,9%), iar locul trei a revenit capitalei (20,4%). 
   Administrațiile locale din capitală au alocat mai mult pentru investiții decât pentru cheltuielile de personal pe parcursul anului trecut (1,93 față de 1,99 mld. lei - vezi tabelul din imagine). E singurul caz de acest gen de la nivel național.

   În Brașov (9,9%), Botoșani (9,8%) și Bacău (7,8%), administrațiile locale au alocat pentru investiții cele mai mici ponderi din cheltuielile bugetare.
   Administrațiile locale din Sibiu, Cluj, Bihor, Constanța, deci din județe cu o economie solidă, au alocat anul trecut pentru investiții mai puțin decât ponderea de la nivel național (15%).

   În sume absolute, cele mai mari cheltuieli cu investițiile s-au alocat de către administrațiile locale din capitală (1,99 mld. lei), Timiș (384 mil. lei) și Iași (377 mil. lei - vezi tabelul din imagine). 
   Administrațiile locale din Tulcea (85 mil. lei), Ialomița (71 mil. lei) și Covasna (71 mil. lei) au avut anul trecut cele mai mici sume alocate pentru investiții.

   Repartiția cheltuielilor administrațiilor locale de anul trecut ne arată că prioritatea o reprezintă personalul angajat (38% din cheltuieli), investițiile fiind o preocupare secundară (15% din totalul cheltuielilor). Administrațiile locale din 32 de județe au alocat anul trecut pentru cheltuielile de personal o pondere din totalul cheltuielilor mai mare decât cea de la nivel național. Evident, anul acesta, ponderea alocată va crește pentru că și unele salarii au crescut. 
   În cazul alocărilor pentru investiții, doar administrațiile din capitală și din alte 16 județe se situează peste media alocărilor de la nivel național
   Așadar, anul acesta trebuie să ne așteptăm la o diferență și mai mare între alocările pentru cheltuielile de personal și cele pentru investiții la nivel de administrații locale.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu