Social Icons

marți, 19 iunie 2018

E oficial, România a depășit pragul de 60% din media UE a PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare

Topul statelor UE după PIB-ul pe locuitor la paritatea de cumpărare din anul 2017
   România a ajuns anul trecut la 63% din media UE a PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare. Avansul față de anul 2016 e impresionant (5 puncte procentuale), PIB-ul pe cap de locuitor la puterea de cumpărare standard din UE (PPS) crescând de la 58% până la 63% din media UE.

   Dacă cifrele rămân așa și pe parcursul anului, pentru că am învățat de anul trecut că pot suferi modificări (revizuire de la 59% la 58% din media UE), putem spune că am depășit Croația și că nu mai suntem pe penultimul loc din UE în materie de PIB pe locuitor la paritatea de cumpărare. 
   Totuși, dacă ne raportăm la PIB-ul pe locuitor exprimat în prețuri curente (9,6 mii euro), România rămâne în continuare pe penultimul loc în UE și, în următorii ani, are slabe șanse să părăsească acest loc.
   E pentru prima dată în acest an când Eurostatul publică datele PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare din 2017 (accesează aici), ce-i drept, nu în seriile de date statistice, ci într-un studiu privind consumul pe cap de locuitor de la nivelul statelor comunitare de anul trecut.

   Cum a evoluat PIB-ul pe cap de locuitor în prețuri curente și la paritatea de cumpărare din România comparativ cu celelalte state în ultimii cinci ani?

   În 2013, PIB-ul pe cap de locuitor de la nivelul UE atingea valoarea de 26,8 mii euro. Noi, în acel an, înregistram o valoare a PIB-ului pe cap de locuitor de 7,2 mii euro, dar la paritatea de cumpărare valoarea era echivalentă cu 14,7 mii euro, adică 55% din media UE (vezi tabelul din imagine). 

   La nivelul UE, creșterea PIB-ului în prețuri curente între 2013 și 2017 e de aproape 12% (de la 26,8 la 29,9 mii euro - vezi tabelul din imagine). Creșterea în cazul României e de 33,3% (de la 7,2 la 9,6 mii euro). E a treia creștere procentuală din spațiul comunitar, după cele înregistrate de Irlanda (57,4%) și Malta (33,5%). Trebuie spus că, Irlanda, din cauza relocării unor multinaționale în acest stat în ultimii ani, a înregistrat o creștere semnificativă a PIB-ului total și, implicit, a PIB-ului pe cap de locuitor.

   Avansul PIB-ului la paritatea de cumpărare standard din UE între 2013 și 2017 ne arată că România a înregistrat o creștere de 8 puncte procentuale (de la 55% la 63% din media UE). Creșteri mai mari decât cea de la noi s-au mai înregistrat în Irlanda (51 puncte procentuale) și Malta (11 puncte procentuale - vezi tabelul din imagine).
   Datele Eurostat ne arată că statele occidentale ce făceau parte de spațiul comunitar anterior extinderilor din 2004 și 2007, cu excepția Irlandei, au înregistrat scăderi ale PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare în raport cu media UE din 2013 încoace. Asta înseamnă că economiile statelor comunitare ce-au aderat din 2004 încoace s-au mișcat mai bine (vezi tabelul din imagine). 

   Cu un nivel al PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare echivalent cu 63% din media UE, România se apropie tot mai mult de cele patru state din grupul de la Visegrad (Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia) și se depărtează de Bulgaria, a cărui PIB pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare n-a depășit încă pragul de 50% din media spațiului comunitar.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu