Social Icons

miercuri, 7 februarie 2018

Un milion si jumătate de salariați câștigă zece sau mai puțin de zece euro pe zi

Distribuția salariților după mărimea salariilor
   În luna octombrie a anului trecut, numărul de salariați asigurați cu normă întreagă și parțială era de 5,54 milioane, conform datelor Casei Naționale de Pensii Publice. 27% dintre aceștia, adică 1,5 milioane de salariați, aveau venituri nete mai mici sau egale cu 225 euro, echivalentul salariului minim net (1.040 lei).

   Asta înseamnă că 1,5 milioane de salariați câștigau, în luna octombrie, 10 sau mai puțin de 10 euro pe ziua de muncă. Cred că visul Ancăi Dragu, fostul ministru de finanțe din guvernarea Cioloș, care ne vedea cu un venit de doi euro pe zi, e pe cale să se împlinească, mai ales dacă ținem cont de scăderile salariale ale angajaților cu program de muncă parțial după aplicarea revoluției fiscale.
   Partea proastă e că, cea mai mare parte din salariații ce aveau venituri nete echivalente cu salariul minim pe economie sau mai puțin decât atât aveau program de lucru cu normă întreagă (1,05 mil. din 1,5 mil. - vezi tabelul din imagine). 

   Ce înseamnă clasa săracă a salariaților în România, dacă e să ne ghidăm după veniturile nete ale salariaților?

   Pe lângă cei 1,5 milioane de salariați care câștigă 225 de euro lunar sau mai puțin de atât, mai există 2,46 milioane de salariați cu normă întreagă și 76 de mii de salariați cu program de lucru parțial care aveau anul trecut în luna octombrie venituri nete cuprinse între 226 de euro și 500 de euro
    În  tranșa de venituri nete lunare 226 - 500 euro se încadrează 49% din salariații cu normă întreagă și 14% din cei cu normă parțială (vezi tabelul din imagine). Per total, 46% din salariații cu normă parțială și întreagă din România câștigau lunar venituri nete cuprinse între 226 și 500 euro.

   În cele două tranșe de venituri, care cumulează  73% din totalul salariaților asigurați cu normă întreagă și parțială, ce aveau venituri nete de  500 sau mai puțin decât 500 de euro lunar, adică mai puțin de 25 de euro pe ziua de muncă, regăsim cea mai mare parte din clasa săracă a salariaților din România. Putem să îi împărțim în subcategorii ale acestei clase, dar în mare, aici sunt săracii noștri care muncesc și sunt plătiți pentru munca prestată.

   Ce înseamnă clasa mijlocie la nivel de salariați ăn România?

    Un etaj mai sus, în tranșa de venituri nete 501 - 1.000 euro, se află 24% din totalul salariaților cu normă întreagă (1,18 mil.) și 5% din cei cu normă parțială (27 de mii - vezi tabelul din imagine). 
   Per ansamblu, 22% din salariații cu normă întreagă și parțială aveau venituri nete lunare cuprinse între 501 și 1.000 euro. Aici s-ar regăsi cei din ceea ce se numește middle class sau clasa mijlocieȘtiu, cu un asemenea salariu nu prea pare clasă de mijloc, pentru că la noi prin clasă de mijloc se înțelege un venit net lunar de peste 1.000 de euro. Ăsta e nivelul nostru.
   De reținut e faptul că, middle class-ul de la noi ar fi tot în pătura cea mai săracă din economiile dezvoltate europene, chiar dacă am lua în calcul paritatea puterii de cumpărare, care ar urca veniturile nete lunare la un nivel echivalent de 1.001 - 2.000 euro la paritatea de cumpărare standard din UE. Așadar, dacă muncești și te crezi clasă de mijloc în România atunci când te uiți pe cardul de salariu, afară, în venituri comparabile cu puterea de cumpărare de la noi, ești un sărăntoc. 

   Ce înseamnă clasa bogată a salariaților României, dacă ne uităm la distribuția veniturilor?

   Distribuția veniturilor nete ne arată că doar 287 de mii de salariați cu normă întreagă și 6 mii de salariați cu normă parțială aveau venituri mai mari de 1.001 euro lunar. Avem, așadar, 293 de mii de salariați care câștigă net venituri mai mari de 1.000 euro lunar. Procentual, asta înseamnă 5% din totalul salariaților cu normă întreagă și parțială.
   Dintre aceștia, doar 44 de mii de salariați aveau venituri nete în luna octombrie mai mari de 2.500 euro (1% din totalul salariaților cu normă întreagă și parțială - vezi tabelul din imagine). 
  Cea mai mare parte a salariaților asigurați cu venituri nete mari de la noi ar intra în categoria middle class din statele vestice și doar o mică parte ar intra în categoria upper middle class.  

    România e o țară săracă, cu o pondere foarte mare a celor care au venituri demne de lumea a III-a sau a IV-a
   Dacă aproape trei sferturi din salariați câștigă mai puțin de 25 de euro pe ziua de muncă, sumă echivalentă cu un prânz de duzină la un restaurant mediocru în statele vestice, după șapte ani de creștere economică continuă (2011 - 2017) și atingerea unui nivel al productivității de 60% din media UE (estimare pentru 2017), înseamnă că avem o mare problemă cu distribuția veniturilor.
   

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu