Social Icons

duminică, 25 februarie 2018

Cât de scumpe sunt alimentele la noi față de restul statelor comunitare

Topul statelor UE după prețurile la alimente   Datele Eurostat aferente anului 2016 ne arată că în România și Polonia sunt cele mai ieftine alimente din spațiul comunitar. Polonezii au prețuri mai mici decât noi, iar noi, în ciuda părerii generale, avem prețuri mai mici decât vecinii bulgari (vezi tabelul din imagine).

   Statistica Eurostat conține și date de la nivel de grupe de alimente. Datele pentru fiecare stat sunt raportate la media prețurilor din UE. 
   Așa aflăm că, în anul 2016, nivelul prețurilor la alimente din România era echivalent cu 61,7% din media UE. Polonia, țară cu un preț al alimentelor mai mic decât cel înregistrat de noi, avea un nivel de 60,4% din media UE (vezi tabelul din imagine). 
   Conform acestei statistici, vecinii de la sud de Dunăre, bulgarii, aveau un nivel al prețurilor alimentelor raportat la media UE de 70%, deci mai mare decât cel înregistrat la noi. 
   Vecinii maghiari aveau un nivel al prețurilor alimentelor semnificativ mai mare decât cel înregistrat la noi (79,3% din media UE).

   Unde sunt cele mai scumpe și cele mai ieftine alimente din UE?

   Danemarca e țara cu cele mai scumpe alimente din spațiul comunitar, nivelul prețului față de media UE fiind, în anul 2016, de 145,5%. Niveluri ridicate ale prețurilor alimentelor se mai înregistrau în Suedia (127,8% din media UE), Austria (125%), Luxemburg (122,2%) și Finlanda (120% - vezi tabelul din imagine).

   Cele mai mici niveluri ale prețului alimentelor se înregistrau în statele foste comuniste, Ungaria, Lituania, Bulgaria, România și Polonia fiind, în ordine descrescătoare, statele cu cele mai mici prețuri la alimente din spațiul comunitar, conform datelor Eurostat (vezi tabelul din imagine).

   Cum arată topul statelor UE după prețurile la grupele de alimente?

    România avea cele mai mici prețuri la pâine și cereale dintre statele comunitare (52,7% din media UE). La polul opus, cu cele mai mari prețuri la această grupă alimentară, era Danemarca (165,6% din media UE).

   Prețurile la produsele din carne de la noi (58,8% din media UE) sunt mai mari decât în Bulgaria (56,1%) și Polonia (53,3%). La nivelul UE, cele mai mari prețuri se înregistrau în Austria (137,1%) și Danemarca (136,5% - vezi tabelul din imagine).

    Și la produsele din pește, nivelul prețurilor din Bulgaria și Polonia era mai mic decât cel înregistrat la noi (64,8 % și 62,8% față de 67,5% din media UE). Tot în Danemarca și în Austria se înregistrau cele mai mari niveluri ale prețului la produsele din pește.

    La categoria lapte, brânzeturi și ouă, România stă cel mai prost, nivelul prețurilor de la noi (90,6% din media UE) fiind peste cel din Lituania, Bulgaria, Estonia, Ungaria, Cehia și Polonia (vezi tabelul din imagine). Cipru și Grecia erau statele cu cel mai ridicat nivel al prețurilor la această categoriei.

   În 2016, eram pe penultimul loc în UE în privința prețurilor la uleiuri și grăsimi (88% din media UE), un nivel al prețurilor mai mic decât la noi înregistrându-se în Polonia (71,4%). Danemarca și Malta erau statele cu cele mai mari prețuri la această categorie de alimente.

    Suntem de departe țara cu cele mai mici prețuri la fructe, legume și cartofi, nivelul prețurilor la această categorie de alimente era la 48% din media UE în urmă cu doi ani (vezi tabelul din imagine). Suedia (139,2 din media UE) și Danemarca (138,4%) erau statele cu cele mai mari prețuri la această categorie.

    Categoria de alte alimente, adică cele care nu fac parte din categoriile enumerate mai sus, ne plasa ca nivel al prețurilor pe penultimul loc în UE, înaintea Poloniei. Cele mai ridicate prețuri la această categorie se înregistrau în Danemarca și Portugalia (vezi tabelul din imagine).

    Datele Eurostatului demontează miturile că am avea prețuri asemănătoare cu cele din UE și că vecinii bulgari au prețuri la alimente mult mai mici decât cele de la noi. Această situație era valabilă acum doi ani. Între timp, ținând cont că pe finalul anului trecut prețurile la alimente au luat-o razna, e posbil să-i fi ajuns din urmă pe vecinii bulgari, dar încă suntem departe de media UE.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu