Social Icons

luni, 14 august 2017

În ultimii trei ani, creditarea companiilor a scăzut, dar au crescut creditele acordate populației

Topul județelor după creditele acordate companiilor și populației
   În ultimii trei ani, conform datelor BNR, creditele acordate companiilor au scăzut cu 5%, în timp ce totalul creditelor acordate gospodăriilor populației a crescut cu aproape 15%
    În luna iunie a anului curent, totalul creditelor acordate populației se ridica la valoarea de 116,74 miliarde lei, cu 15,1 miliarde lei în plus față de aceeași lună din anul 2014. Creditarea companiilor a scăzut între iunie 2014 și iunie 2017, de la un sold al creditelor de 111,38 miliarde lei, la 105,85 miliarde lei (vezi datele din imagine). 

   Scăderea creditării companiilor poate fi pusă și pe seama curățării bilanțurilor băncilor din ultimii ani, realizată prin vânzarea creditelor neperformante către firmele de recuperare. În mai 2016, ponderea creditelor neperformante acordate companiilor depășea 80% din totalul creditelor neperformante. 
   Contrar unor păreri, ce puneau volumul mare de credite neperformante pe seama ușurinței cu care se dădeau creditele de consum cu buletinul către populație, cea mai mare parte din aceste credite aparțineau companiilor, iar acestea nu puteau lua credit cu buletinul. De fapt, un credit neperformant acordat unei persoane fizice e mult mai ușor de vândut către o firmă de recuperare și la un preț mult mai convenabil pentru bancă decât un credit neperformant acordat unei companii.

   Cum arată situația creditării firmelor și populației la nivel de județe?

   Capitala și Ilfovul dețineau, în luna iunie, peste 39% din creditele acordate companiilor și populației (cele două sunt luate împreună de statistica BNR). Soldul creditelor acordate companiilor și populației în regiunea capitalei atingea valoarea de 87,15 miliarde lei. Peste 43% din creditele acordate companiilor de la nivel național sunt localizate în regiunea capitaliei (46 mld. lei din 105,85 mld. lei - vezi datele din imagine).
   După regiunea capitalei, în topul celor mai mai mari credite acordate companiilor și populației, urmau județele Cluj (11,99 mld. lei), Timiș (9,95 mld. lei), Constanța (8,49 mld. lei) și Iași (8,14. mld. lei).

   Harghita (1,04 mld. lei), Caraș-Severin (1,02 mld. lei), Covasna (0,85 mld. lei) și Giurgiu (0,84 mld. lei) erau județele cu cele mai mici sume aferente creditelor acordate populației și companiilor (vezi datele din imagine).

   Topul creditelor acordate companiilor din luna iunie a anului curent era condus de capitală, urmată de Cluj, Timiș, Brașov și Constanța. Cu excepția Brașovului, aceleași județe se regăsesc și în topul județelor după creditele acordate populației. 
   

   În ultimii trei ani, deși în majoritatea județelor soldul creditelor acordate companiilor a scăzut, au existat creșteri în zece județe și regiunea capitalei. Cele mai mari creșteri procentuale s-au înregistrat în județele Alba (23,3%), Dâmbovița (11,3%) și Cluj (10,6%). 
   În Vaslui, Giurgiu  și Mehedinți s-au înregistrat cele mai mari scăderi ale creditelor acordate companiilor în ultimii trei ani (vezi harta din imagine).

   În Timiș (44,4%), Arad (31,7%) și Sibiu (30,9%) s-au înregistrat, în ultimii trei ani, cele mai mari creșteri ale creditelor acordate gospodăriilor populației
   Doar în două județe, Harghita și Mehedinți, s-au înregistrat scăderi ale creditelor acordate populației din 2014 încoace (vezi harta din imagine).

   Creditarea în scădere a companiilor ne arată încă o reticență din partea băncilor în a credita economia. Băncile se orientează preponderent către populație pentru a credita, pentru că experiențele trecute le-au arătat că ai șanse mai mari să recuperezi un credit neperformant sau o parte din acesta prin vânzare de la o persoană fizică decât de la o companie. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu