Social Icons

marți, 8 august 2017

Dragnea pleacă la pescuit de accize și, probabil, se pregătește pentru TVA

Majorarea accizei la carburanți
   În toată istoria de 27 de ani a PSD-ului, niciodată acest partid nu a dat impresia de asemenea amatorism precum cel din prezent. De la începutul anului asistăm la un haos generalizat în materie de măsuri de guvernare.

   Ce apare pe surse dimineața, la amiază e negat, seara intră în simulare, iar la două zile distanță se realizează că era o idee proastă. La televiziunile prietenoase cu PSD-ul, o sarabandă de netoți din acest partid sunt într-o cursă continuă în a emite cât mai multe bazaconii în materie de reformă fiscală. Motivul? Pentru că program de guvernare. Strategia fiscală revoluționară din programul de guvernare e un proces de creație continuă izvorât din mintea și priceperea unui personaj burlesc ce și-a investit averea, dobândită ilicit după acuzațiile DNA-ului, în tablouri și lingouri dosite prin cavouri.  

   Tot ce vrea să întreprindă PSD-ul în materie de revoluție fiscală e un amalgam de măsuri de dreapta, prin care se urmărește punerea unei greutăți suplimentare pe cei mai săraci. Firmele vor scăpa de la anul de plata contribuțiilor angajaților, acestea mutându-se formal pe seama angajaților. Nicio firmă din mediul privat nu va putea fi obligată să mărească contribuțiile angajaților până la nivelul neafectării salariului net al angajatului. Se merge pe buna-credință a acestora. Dacă firmele nu vor avea bunăcuviința să mărească salariile pentru a nu afecta salariul net al angațatilor, ghinion. Și unde credeți că vor exista patroni care nu vor majora salariile? Zonele unde locurile de muncă sunt puține și prost plătite sunt cele mai predispuse la producerea acestui fenomen.

   Dacă deja se majorează accizele, să ne așteptăm și la o majorare de TVA?

  Până și mărirea accizelor la carburanți e tot o măsură ce lovește în populație, pentru că acciza o va plăti tot consumatorul final și nu benzinarii, iar inflația va fi decontată mai ales de cei cu venituri mici. 

   Acum o lună scriam că România avea unul din cele mai mici prețuri la carburanți din UE din cauză că s-au redus accizele și nu din cauza benzinarilor (accesează aici datele). Prețurile fără taxe, adică ceea ce își însușesc benzinarii, sunt chiar nesimțite, iar acum, odată cu mărirea accizei, și prețul final al carburanților va fi și mai nesimțit. 
   Dacă adăugăm la creșterea de acciză și creșterea prețului la energia electrică din ultima lună, avem tabloul complet pentru niște scumpiri în cascadă în toamna care vine. 

   V-am dat cu jumătate de mână, și vă iau cu amândouă prin inflație și alte măsuri cu adevărat de „stânga”.

   Ne dăm seama, în felul acesta, că lucrurile la ANAF nu merg în continuare cum ar trebui să meargă, iar revenirea la un nivel al accizelor cum era până la începutul anului ne indică că e posibil, dacă nu anul acesta, atunci poate anul viilor, să asistăm și la o majorare a TVA-ului. Pentru faptul că Dragnea a pus niște incompetenți la ANAF, noi trebuie să achităm nota de plată. 
   Pensionarii care s-au bucurat de creșterea punctului de pensie vor realiza în scurt timp că și facturile vor crește. Mecanismul inflației nu lovește la fel pe toată lumea, iar cei mai expuși sunt cei cu venituri mici.

   Acum două săptămâni spuneam despre ANAF că doarme în papuci, pentru că, deși avem o creștere importantă a economiei și a consumului, sunt incapabili să-și facă planul la accize și TVA (accesează aici datele). Vedem că la capitolul accize deja au rezolvat impotența ANAF-ului, sigur TVA-ul e în joc de glezne.

   Un proverb chinezesc, din țara aceea de unde se aproviziona Adrian Năstase cu instalații sanitare pentru ditamai blocul „de stânga” din Zambaccian, spunea că: „Să te ferească zeii să trăiești vremuri interesante”. De mai bine de jumătate de an, România trece printr-o perioadă extrem de interesantă. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu