Social Icons

duminică, 20 august 2017

Cât impozit pe profit, impozit pe venit și TVA s-au colectat anul trecut la nivel de regiuni

Topul regiunilor după taxele colectate la buget
   Anul trecut, la nivel de regiuni, prin cele opt direcții generale ale finanțelor pubice ale ANAF, s-au colectat taxe în sumă brută de peste 116 miliarde lei


   Restul banilor colectați la buget (peste 83 miliarde lei - vezi tabelul din imagine) au fost aduși de Direcția Generală a Marilor Contribuabili (DGAMC), care administrează cele mai mari companii din economie, indiferent de regiunea sau județul unde își au sediu (vezi datele din imagine).

   La nivel național, ANAF-ul, prin cele opt direcții generale și DGAMC, a colectat 15,39 miliarde lei în contul impozitului pe profit. Cea mai mare parte din această sumă a provenit de la cele opt direcții regionale (8,9 miliarde lei în sume brută - vezi tabelul din imagine). 

   Impozitul pe venit colectat la nivelul ANAF a fost de 27,45 miliarde lei, iar partea colectată de direcțiile regionale a fost de 20,3 miliarde lei în sumă brută (suma brută include și costul colectării).

   TVA-ul total colectat de ANAF a fost de peste 66  miliarde lei, din care a restituit aproape 15 miliarde lei, rezultând o sumă netă de peste 51 miliarde lei
   Când vine vorba de a analiza situația la nivel de direcții regionale ale finanțelor publice, rapoatele acestora pentru anul trecut nu urmează un tipar, fiecare având un mod propriu de prezentare a rezultatelor propriu, din care fiecare înțelege ce poate, pentru că în direcțiile regionale ANAF nu există nimic standardizat în materie de comunicate. În cele opt rapoarte, ne sunt prezentate, fie colectarea TVA-ului fără partea de importuri, fie colectarea ce cuprinde și importurile. Din acest motiv, datele direcțiilor privind colectarea de TVA sunt și cu și fără TVA-ul aferent importurilor (vezi harta din imagine).

   Câte taxe s-au colectat în total anul trecut la nivel de direcții regionale ale finanțelor publice?

   Din cele peste 116 miliarde de lei colectate la nivel regional, cea mai mare sumă s-a adunat în regiunea capitalei (43,44 mld. lei), conform raportului de performanță al acestei direcții. 
   Locul doi la colectarea de taxe e ocupat de direcția regională Galați (12,97 mld. lei - vezi tabelul din imagine), care administrează regiunea Sud - Est
   Locul trei e ocupat de direcția regională Cluj - Napoca (regiunea Nord - Vest), cu o sumă brută totală colectată de 12,64 miliarde lei
   Cele mai puține taxe s-au colectat în regiunea Olteniei (6,24 mld. lei - vezi tabelul din imagine), administrată fiscal de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova.


   Cât impozit pe profit s-a colectat la nivel regional în 2016?

   Dintre companiile mici și mijlocii, administrate de direcțiile regionale ale ANAF, cele mari fiind adminstrate direct de DGAMC, cele mai profitablile, după impozitul vărsat la buget, par să fie cele din București și Ilfov (3,6 din totalul de 8,9 mld. lei - vezi tabelul din imagine). După regiunea capitalei, urmează regiunile Centru (1,01 mld. lei) și Nord - Vest (0,97 mld. lei), administrate de direcțiiile regionale Brașov și Cluj - Napoca.
   Ultima regiune în ceea ce privește impozitul pe profit vărsat la buget e tot Oltenia (0,4 mld. lei).

   Cât impozit pe venit s-a colectat la nivel regional?

    Topul direcțiilor regionale ale ANAF după impozitul colectat în 2016 e condus de direcția București (6,55 mld. lei), urmată de direcțiile Cluj - Napoca (2,41 mld. lei) și Brașov (2,34 mld. lei - vezi tabelul din imagine). 
   Și la acest capitol, regiunea Sud - Vest Oltenia, prin direcția regională Craiova, ocupă ultimul loc (1,29 mld. lei).

   Cât TVA s-a colectat la nivel regional?

   Datele colectării TVA-ului la nivelul direcțiilor regionale ANAF sunt aferente fie sumelor colectate totale (inclusiv importurile), fie doar sumelor colectate fără importuri. De asemenea, pentru că nu există o practică unitară a acestor rapoarte, nu putem ști sumele nete de TVA, adică diferența între ce s-a colectat și ce s-a restituit.

   Regiunea capitalei e pe primul loc, fie că vorbim de sumele colectate de TVA ce includ sau nu importurile (16,5 mld. lei și 111,8 mld. lei - vezi harta din imagine). 
   Pe locul doi, cu o sumă colectată de TVA, ce include importurile, de 2,62 miliarde leise află direcția Cluj - Napoca (regiunea Nord - Vest). Locul trei e ocupat de regiunea Vest, direcția regională Timișoara reușind să colecteze TVA, fără importuri, în valoare  de 2,31 miliarde lei. E posibil ca regiunea Vest să fie peste Nord - Vest pentru că, în cazul direcției regionale Timișoara (regiunea Vest), e vorba de TVA fără importuri. 
   Ca de obicei, regiunea Olteniei e pe ultimul loc, cu o valoare a TVA-ului colectat de 0,82 miliarde lei (fără importuri - vezi harta din imagine).

   Din aceste date ne dăm seama că, în materie de colectat taxe de la persoanele fizice, și companiile mici și mijlocii, există capitala și apoi există restul regiunilor, și asta fără să luăm în calcul marile companii care sunt administrate direct de DGAMC.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu