Social Icons

duminică, 11 iunie 2017

Raportat la PIB, în primul trimestru, ANAF a colectat mai puțin decât în aceeași perioadă din 2016

Colectarea ANAF e mai slaba decât cea de anul trecut
   Nemulțumiți de legea salarizării, acum câteva săptămâni, cei de la ANAF au intrat în grevă. Cică vor salarii mai mari, pe măsura rezultatelor excepționale.

   Fără discuție, avem unul din cele mai slabe FISC-uri din UE, ce pare să se lupte din greu cu omologii irlandezi pentru câștigarea ultimei poziție în materie de colectare (vezi aici veniturile bugetelor statelor comunitare în 2016). Irlandezii au scuza că economia lor începe din ce în ce mai mult să semene cu un paradis fiscal, iar colectarea nu prea poate ține ritmul cu creșterea PIB-ului, de vreme ce, în 2015, economia lor a crescut cu neverosimilul procent de 26,3% (accesează aici creșterile economice din statele UE în ultimii 11 ani). La noi, creșterea e mult mai mică, dar chiar și așa pare că ANAF-ul nostru se chinuie de la an la an să stoarcă mai puțini bani raportat la PIB.

   ANAF-ul colectează tot mai puțin ca pondere dintr-un PIB în creștere

   Economia României crește, iar ceea ce colectează ANAF-ul scade ca pondere în PIB. ANAF-ul a colectat anul trecut circa 199,4 miliarde lei (vezi tabelul din imagine). Asta înseamnă peste 89% din veniturile totale ale bugetului (223,7 miliarde lei - accesează aici execuția bugetului din 2016). Restul veniturilor colectate la buget reprezintă sume primite de la UE sau din alte surse. 
   Față de anul 2015, veniturile colectate anul trecut da ANAF sunt mai mari cu 2,6 miliarde de lei (199,4 miliarde lei față de 196,8 miliarde de lei), dar, raportat la PIB, ponderea e mai mică (vezi tabelul din imagine). 
   Dacă în 2015, veniturile colectate de ANAF reprezentau 27,7% din PIB, anul trecut, sumele colectate de ANAF la buget au reprezentat 26,2% din PIB. România a avut anul trecut un PIB mai mare cu 50,4 miliarde de lei față de cel din anul 2015 (761,5 miliarde lei față de 711,1 miliarde lei - vezi tabelul din imagine). Din cele 50 de miliarde în plus, ANAF-ul a colectat doar 2,6 miliarde de lei.

   Anul acesta, în primul trimestru, conform datelor INS, PIB-ul României a ajuns la 199,9 miliarde lei, iar ANAF-ul a colectat 50,4 miliarde lei, asta înseamnând 25,2% din PIB. Datele INS și ANAF de pe primul trimestru de anul trecut ne arată o colectare de 49,8 miliarde lei la un PIB de 183,4 miliarde lei, ceea ce înseamnă un nivel al veniturilor colectate de ANAF de 27,2% din PIB (vezi tabelul din imagine). Comunicatul ANAF ne spune că a colectat cu 631 milioane de lei mai mult decât anul trecut, dar tocmai am aflat de la INS  că am avut un PIB mai mare cu 16,5 miliarde de lei

   Activitatea de colectare a ANAF-ului merge prost, mai prost decât anul trecut, iar anul trecut a fost unul dezastruos în materie de colectare, dacă îl compari cu alți ani (vezi tabelul din imagine). 

   Credeți că la un asemenea dezastru în materie de colectare, cei de la ANAF lasă capul în jos rușinați? Nicidecum, ei vor salarii mai mari, pe măsura competențelor demonstrate. Și vedem ce competențe demonstrează. În lumina acestor rezultate, te întrebi ce rost are să ai creștere economică, dacă nu ești capabil să mulgi de bani această creștere? PIB-ul e ceva foarte abstract pentru unii, banii la buget, în schimb, sunt cât se poate de reali.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu