Social Icons

joi, 15 iunie 2017

Județele cu cel mai mare număr de beneficiari de venit minim garantat au și cei mai mulți șomeri

Topul județelor după asistații social și șomeri
   Cei 248 de mii de beneficiari ai venitului minim garantat (VMC), ținta preferata a demagogilor din politică și nu numai, ne costă lunar aproape 70 milioane lei. Asta înseamnă că  un asistat social primește lunar, conform datelor Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, circa 281 lei

   Această fabuloasă sumă a fost luată în vizor în ultimele luni de Raluca Turcan și Călin Popescu Tăriceanu. Cei doi politicieni îi trimit pe cei ce primesc venitul minim garantat la muncă nu la întins mâna. După spusele acestora, asistații social preferă să muncească acasă în gospodărie sau să bea la cârciumă, decât să meargă la muncă pe un salariu minim

   Ce nu știu cei doi e faptul că județele cu cei mai mulți beneficiari de VMC au și cei mai mulți șomeri (vezi tabelul din imagine). Ori, a fi șomer, indemnizat sau nu, conform normelor în vigoare, trebuie să fii înregistrat ca fiind fără un loc de muncă la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, să cauți un loc de muncă și, în cazul în care îl găsești, să fii gata să începi activitatea în perioada imediat următoare

   Care va să zică, asistații social ce beau de sting de dimineață până seara cu un disponibil de doar 281 de lei lunar, chiar dacă și-ar căuta un loc de muncă în județele cu un număr mare de beneficiari, ar fi într-o concurență cu șomerii ce primesc sau nu indemnizație. În loc să se înțeleagă că județele cu mulți bebeficiari ai VMC au o problemă cu piața muncii, dovadă stând cifrele mari ale șomerilor, politicienii noștri, specializați în a le da în cap celor năpăstuiți, le transmit asistaților că dacă n-au pâine, să mănânce cozonac.

   Ce județe conduc în topul șomerilor și al beneficiarilor de VMC?

   Exceptând capitala, care are un număr mai mare de șomeri, dar pe care, dat fiind populația mai numeroasă, o excludem din comparație, primele 11 județe cu cei mai mulți beneficiari de VMC sunt primele, chiar dacă nu în aceeași ordine, și în privința numărului de șomeri (vezi tabelul din imagine). 
  Coeficientul de corelație dintre numărul șomerilor la nivel de județe și cel al beneficiarilor de venit minim garantat e de 0,8, ceea ce semnifică o legătură directă și puternică între cele două variabile. Atât numărul mare de șomeri, cât și numărul mare de beneficiari de VMC sunt efecte ale deficiențelor pieței muncii de la nivel local.

   Doljul, județul cu cei mai mulți șomeri (24,7 mii), conduce și în topul după numărul beneficiarilor de VMC (15,5 mii). 
   Pe locul doi la numărul de șomeri e Bucureștiul, dar, așa cum am spus, dat fiind populația numeroasă din capitală, nu îl includem în comparație. Oricum, capitala are cel mai mic număr de beneficiari de VMC (280 - vezi tabelul din imagine).
   Pe locul trei după numărul de șomeri se află județul Galați (17,8 mii), iar în topul beneficiarilor de VMC acest județ se află pe locul patru (11,5 mii).

 Buzăul e pe locul doi în topul beneficiarilor de VMC (12,1 mii) și pe locul patru în topul șomerilor (17,3 mii). 
   Pe locul trei în topul beneficiarilor de VMC e județul Bacău (11,6 mii), iar în topul după numărul șomerilor e pe locul opt (13,3 mii - vezi tabelul din imagine). 

   Așa cum am menționat, primele 11 județe în privința numărului beneficiarilor de VMC sunt aceleași ca și primele 11 județe după numărul de șomeri, dacă excludem capitala din topul șomerilor (vezi tabelul din imagine). 
   Situația nu e întâmplătoare, iar măsurile populiste de a-i amenința pe beneficiarii de venit minim garantat din Dolj că le tai ajutorul nu vor rezolva problema resurselor insuficiente de forță de muncă din Cluj, Timiș sau București. 

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu