Social Icons

luni, 12 iunie 2017

Cât din pensiile plătite la nivelul județelor sunt acoperite de CAS-ul de la angajați și angajatori

Topul județelor după gradul de acoperire a pensiilor din CAS-ul de la angajați și angajatori   Doar 71,6% din pensiile de asigurări sociale de stat din România sunt acoperite de sumele aferente CAS-ul de la angajatori și angajați.

   Asta reiese din datele statistice ale Casei Naționale de Pensii Publice aferente lunii februarie a anului curent. La un fond de salarii de 12,9 miliarde lei, sumele aferente CAS-ului datorat de angajatori (2 mld. lei) și angajați (1,28 mld. lei) s-au ridicat la valoarea de 3,28 miliarde lei. Aceasta reprezintă 71,6% din totalul pensiilor plătite în România în luna februarie (4,58 mld. lei - vezi tabelul din imagine). Aplicând ponderea CAS-ului la fondurile de salarii din județe, ne rezultă că doar în capitală, Ilfov și Timiș pensiile pot fi acoperite de ceea ce se colectează de la angajați și angajatori

   Trebuie spus că vorbim de sumele aferente CAS-ului datorate și nu colectate, pentru că, de regulă, ceea ce se colectează e mai puțin. Oricum, datele sunt de natură să ne ofere o imagine la nivel de teritoriu despre gradul de acoperire a pensiilor din sumele CAS-ului datorat de angajatori și angajați.

    Topul județelor după gradul de acoperire a pensiilor din CAS-ul de la angajați și angajatori

   Capitala a contribuit în luna februarie cu peste o treime din totalul CAS-ului datorat de angajatori și angajați la nivel național (1,16 mld. lei din 3,28 mld lei - vezi tabelul din imagine). Tot în capitală se înregistrază cel mai mare grad de acoperire a pensiilor din CAS-ul de la angajatori și angajați (192%). 
   Ilfovul se află pe locul doi, cu un grad de acoperire de aproape 190%. Locul trei e ocupat de județul Timiș, cu un grad de acoperire de 109%

   Doar în aceste două județe și capitală pensiile de asigurări sociale de stat pot fi acoperite din ceea ce se colectează de la angajați și angajatori. În restul județelor, sumele aferente CAS-ul datorat de angajați și angajatori nu acoperă valoarea pensiilor plătite în luna februarie a anului curent (vezi tabelul din imagine).

   Datele statistice ale Casei Naționale de Pensii Publice din luna februarie ne arată că, în multe din județele cu o pondere mare în economia națională precum Cluj (90,5% grad de acoperire), Constanța (59,1%), Prahova (49,4%), Brașov (64,6%) și Iași (64,6% - vezi harta din imagine), sumele datorate de angajatori și angajați în contul CAS-ului nu acoperă valoarea pensiilor plătite.

   În 27 de județe gradul de acoperire e mai mic de 50%Un grad de acoperire a pensiilor din sumele aferente CAS-ului mai mic de o treime se întâlnește în județele: Neamț (31,5%), Caraș-Severin (31,1%), Hunedoara (30%), Mehedinți (27,1%) și Teleorman (26,4%). 

   Sistemul public de pensii din România nu se mai susține de mai bine de un deceniu din ceea ce se colectează de la angajați și angajatori. Anual, sumele virate de la bugetul de stat pentru suplimentarea fondului de pensii sunt în creștere. Pe termen lung, acest mod de funcționare a sistemului de pensii e falimentar, iar introducerea Pilonului II nu e o soluție pentru redresarea situației, în condițiile actuale de funcționare. 
   

Un comentariu:

  1. De abia in 2020 PUTEM SA COMENTAM CA AM PROGRESAT FF PUTIN la nivelul planetei cea mai buna comparatie este cat procent din GDP/PPP avem comparat cu US din 1984 maximul perioadei comuniste cu ziua de azi....
    SI tot nu e concludent deoarece coeficientul GINI in 2020 e dezastruos raportat la 1984....deci pe evolutie avem stagnare 30 ani dovada ca salariul minim in eur este sub jumatate din cel al GRECIEI care a cazut permanent 3 decenii constant.
    https://knoema.com/pjeqzh/gdp-per-capita-by-country-statistics-from-imf-1980-2021?country=Romania

    RăspundețiȘtergere