Social Icons

vineri, 24 februarie 2017

Despre impozitul pe profit al multinaționalelor și despre adevăratul elefant din colectare

Lupta lui Dragnea cu multinaționalele
   Multinaționalele nu plătesc impozit pe profit, pentru că au grijă să nu facă profit în România. Multinaționalele, deși nu plătesc impozit pe profit, atunci când sunt verificate, trimit la înaintare ambasadorii din țările de unde își au originea. 

   Multinaționalele, nu numai că nu plătesc impozit pe profit, externalizând profiturile prin creșteri artificiale ale costurilor, și nu numai că atunci când sunt controlate de vajnicul nostru ANAF, bagă ambasadori la înaintare, dar mai au și tupeul să protesteze sau să-și timită angajații la proteste. 

   Angajații. Câți sunt? Cam un sfert din numărul mediu de salariați din România. Au ieșit toți la proteste? Evident că nu. Unii nu lucrează în București, alții abia își duc traiul de pe o zi pe alta, cum e în cazul angajaților marilor lanțuri internaționale de fast-food,pe alții, pur și simplu, îi doare în cot de viralizarea Facebook-ului, de odonanțele 13 - 14, de casa pierdută a lui Iohannis sau de bătălia, la fel de pierdută, a lui Dragnea. Dar toți acești angajați au ceva în comun, ceva ce dlui Dragnea îi scapă. Sunt angajați și plătesc taxe, atât ei, cât și multinaționalele, și, spre deosebire de angajatorul român cu profit neexternalizat, dar cu un angajat pe bune și unul pe jumătate la negru, taxele pe muncă ale acestora chiar sunt virate la buget. 

   Dl Dragnea nu prea știe economie, și finanțe, nici atât. Impozitul pe profit virat la buget anul trecut a fost de 15,4 miliarde de lei. Putea fi mai mult dacă nesimțitele de multinaționale nu fentau „ochiul vigilent” al ANAF-ului, dar asta e. Bun, să mergem mai departe. Impozitul pe venit și salarii a fost de aproape două ori mai mare decât impozitul pe profit (27,8 miliarde de lei). Și acum vine „dezvăluirea bombă”, preluată din execuția bugetului, contribuțiile la asigurări au fost de patru ori mai mari decât impozitul pe profit fentat de multinaționale (61,3 miliarde de lei). 

   Din cele cele trei categorii de venituri la buget, rezultă un total de 104,5 miliarde de lei (47% din toate veniturile bugetului centralizat din 2016). Impozitul pe profit reprezintă 14,7% din totalul celor 104,5 miliarde de lei. Dacă multinaționalele fentează impozitul pe profit, asta e, dacă ANAF-ul nostru e slab pregătit și ușor de timorat de orice ambasadoraș, dar dacă ar face ca mulți antreprenori românași verzi, adică să nu plătească asigurările și impozitele pe salarii, atunci tot bugetul chiar s-ar da peste cap.

   Toată polemica asta cu impozitul pe profit neplătit de multinaționale e o discuție necesară, dar nu de maximă importanță, pentru că, atâta timp cât vom avea un ANAF slab (cel mai slab din UE), impozitul pe profit va fi doar una din probleme, dar nu una majoră. Peste 70% din evaziunea fiscală din România are ca sursă fraudele legate de TVA. Anul trecut, TVA-ul colectat la buget (51,7 miliarde lei) a fost mai mic decât în 2015 (57,1 miliarde lei), și puțin mai mare decât cel colectat în 2014 (50,9 mld. lei). Da, am redus TVA-ul, dar și PIB-ul României a fost mai mare cu cu peste 90 de miliarde de lei față de cel din 2014 (758,5 mld. lei față de 667,6 mld. lei). Aici se fură cel mai mult în economie și nu la impozitul pe profit. E ca și cum ai fi mai supărat că ți s-a furat un scaun de la mașină, decât mașina întreagă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu