Social Icons

marți, 14 februarie 2017

Cât e venitul minim garantat în România, Franța și Germania raportat la salariul minim

Venitul minim garantat în Franța, Germania, România
   Dintre statele UE, România alocă unul din cele mai mici procente din PIB pentru cheltuielile cu protecția socială (14,8%, conform datelor Eurostat). 

   În urma noastră, cu procente mai mici alocate pentru cheltuielile cu protecția socială, sunt doar Letonia (14,5% din PIB) și Lituania (14,7% din PIB - vezi în imagine harta cu procentele alocate în statele UE). Dacă ținem cont că în aceste cheltuieli, pensiile, sănătatea și alocațiile pentru copii dețin o pondere însemnată (peste 80% din totalul cheltuielilor), mare lucru nu rămâne pentru restul beneficiarilor de asistență socială. 

   Cele mai mari cheltuieli pentru protecția socială se alocă în Franța (34,3% din PIB), Danemarca (33,5% din PIB), Finlanda (31,9% din PIB), Olanda (30,9% din PIB) și Belgia (30,3% din PIB).

   Totuși, de fiecare dată când se abordează problema asistenței sociale, apar unele voci care vituperează împotriva asistaților social. Asistatul social, care preferă să-și ia venitul minim garantat în loc să muncească pe salariul minim, a devenit un laitmotiv în presa economică și în reportajele unor televiziuni

   Am mai abordat subiectul asistaților social în trecut, cea mai recentă abordare fiind nu mai departe de luna decembrie a anului trecut, odată cu scandalul dintre Dragnea și Cioloș, cu privire la numărul asistaților din Teleorman (vezi aici câți asistați social avem în fiecare județ). 

   Din datele Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, numărul total de persoane care primesc venitul minim garantat e de circa 240 de mii la nivelul întregii țări. O persoană beneficiară a acestui venit primește lunar suma de 142 lei (32 euro). Dacă vorbim de un cuplu fără copii, atunci suma urcă la valoarea de 255 lei lunar (57 euro). Un cuplu cu un copil primește lunar suma de 357 lei (79 euro). 

   Cât e venitul minim garantat în Franța și Germania?

   Franța alocă cea mai mare pondere din PIB pentru cheltuielile pentru protecția socială (34,3% - vezi harta din imagine). Salariul minim brut din această țară e de 1.480 de euro, conform ultimelor date Eurostat (vezi aici salariile minime din statele UE). Venitul minim garantat pentru o singură persoană e de 535 euro lunar (36% din salariul minim brut), de 803 euro pentru un cuplu (54% din salariul minim brut) și de 963 euro pentru un cuplu cu un copil (65% din salariul minim brut).

   Germania alocă pentru cheltuielile cu protecția socială 29,1% din PIB. Salariul minim brut din această țară e de 1.498 euro. Venitul minim garantat e de 404 euro pentru o singură persoană (27% din salariul minim), de 728 euro pentru un cuplu (49% din salariul minim brut) și de 965 euro pentru un cuplu cu un copil (64% din salariul minim).

   Noi alocăm 14,8% din PIB pentru cheltuielile cu protecția socială. Avem un salariu minim brut de 322 euro de la 1 februarie (1.450 lei) și acordăm ca venit minim garantat 10% din salariul minim pentru o persoană (32 euro), 18% din salariul minim pentru un cuplu (57 euro - vezi datele din imagine) și 25% din salariul minim pentru un cuplu și un copil (79 de euro). 

   Așa arată un „stat social” unde profitorii preferă să primească venit minim garantat decât să muncească pe salariu minim și de aceea e imperios necesar, după unii habarniști, ca venitul minim să fie diminuat sau să nu se mai acorde. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu