Social Icons

miercuri, 1 februarie 2017

Cu majorarea de astăzi, salariul minim din România a înregistrat cea mai mare creștere procentuală din UE în ultimul deceniu

Topul statelor UE după salariile minime
   România și Bulgaria au înregistrat cele mai mari creșteri procentuale ale salariului minim de la momentul intrării în spațiul comunitar până în prezent

   Dacă până ieri, cea mai mare creștere procentuală a salariului minim brut din 2007 încoace a înregistrat-o Bulgaria (155,6% - vezi tabelul din imagine), de astăzi, România preia conducerea, cu o creștere de 179,3% (de la 115 euro în anul 2007, la 322 euro în prezent). 

   Chiar și cu această creștere, între statele membre UE care au reglementat salariul minim, pentru că nu toate statele îl au reglementat (de exemplu, Germania l-a reglementat abia în 2015), România nu părăsește penultimul loc. Ne-am distanțat considerabil de Bulgaria (235 euro), dar mai avem până a ajunge Letonia și Lituania, state unde salariul minim brut e în prezent de 380 euro (vezi tabelul din imagine).

   Cele mai mari salarii minime brute în primul semestru al anului în curs din statele comunitare se înregistrează în: Luxemburg (1.999 euro), Irlanda (1.563 euro), Olanda (1.552 euro), Belgia (1.532 euro) și Germania (1.498 euro). 

   Cu excepția Sloveniei, unde salariul minim brut e de 791 euro, depășind state precum Grecia, Malta și Portugalia, toate statele foste comuniste sunt în coada clasamentului salariilor minime. Cehia (407 euro), Letonia (380 euro), Lituania (380 euro), România (322 euro) și Bulgaria (235 euro - vezi tabelul din imagine) sunt statele cu cele mai mici salarii minime din statele UE în care salariul minim este reglementat.

   După noi și bulgari, cele mai mari creșteri procentuale ale salariului minim între 2007 și semestrul I al anului curent s-au înregistrat în Letonia (120,8%), Lituania (118,7%), Estonia (104,3%), Slovacia (97,1%) și Polonia (85,6%). Singura țară care a înregistrat o scădere a salariului minim în aceeași perioadă e Grecia, de -6,4% (vezi tabelul din imagine).

   Dacă analizăm evoluția salariilor între 2007 și 2012 și din 2012 încoace, observăm că salariile de la noi au crescut într-un ritm mult mai susținut după anul 2012. Între 2007 și 2012, salariile minime din România au înregistrat o creștere de 40,5% (a cincea între statele ce au reglementat salariul minim), iar din 2012 până în prezent, creșterea e de 98,9% (cea mai mare dintre statele ce au reglementat salariul minim).

   Marea problemă a Românei e faptul că numărul de salariați din economie plătiți cu salariul minim era la un nivel ridicat înainte de această majorare a salariului, iar acum numărul acestora va crește. În noiembrie anul trecut, numărul contractelor de muncă active retribuite cu salariul minim pe economie era de 1,54 milioane. Cifra e echivalentă cu un sfert din numărul de contracte de muncă. La aceștia se mai adaugă cei ce câștigau până acum mai puțin de 1450 lei brut. Per total, numărul celor ce vor primi mai mulți bani e estimat la 2,1 milioane. 

   E de așteptat să se petreacă o micșorare a ecartului dintre salariul minim și cel mediu pe economie, iar acest fapt ne semnalează o altă problemă, aceea că, în România, creșterea salariului mediu e influențată cel mai mult de deciziile guvernului de a majora salariul minim și nu ca urmare a unei creșteri naturale, rezultată la rândul ei din creșterea de productivitate și o funcționare normală a relației dintre cererea și oferta forței de muncă.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu