Social Icons

luni, 18 aprilie 2016

Ce taxe s-au colectat la nivel de regiuni în 2015

Topul regiunilor după sumele colectate de ANAF în 2015
   Din cele 196,8 miliarde de lei colectate de ANAF anul trecut, Direcțiile Generale Regionale au colectat 106,7 miliarde de lei, în sume nete (inclusiv sumele colectate de vămi). În subordinea direcțiilor regionale se află administrațiile județene ale finanțelor publice (A.J.F.P.).
Restul sumelor au provenit de la celelalte direcții din ANAF, cea mai mare parte fiind adusă de Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (direcție, care, în 2015, a administrat primele 2.392 de companii ca mărime din economia națională).

   Cum arătă topul regiunilor după sumele colectate la buget?

   Conform raportului de performanță al D.G.R.F.P. Brașov pentru anul 2015cele mai mari sume de la nivelul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice s-au colectat în București (38,95 miliarde de lei), adică peste 36,5% din veniturile tuturor direcțiilor regionale (8 la număr, suprapuse pe regiunile de dezvoltare - vezi datele din imagine). Suma colectată la nivelul București-Ilfov e cu 6 miliarde de lei mai mare decât cea colectată în 2014 (vezi aici situația detaliată a coletării pe regiuni din 2014).

   Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați e a doua în topul colectării pe anul trecut, cu sume nete colectate de 12,9 miliarde lei (12,1% din totalul colectat la nivelul direcțiilor generale regionale - vezi datele din imagine). Această direcție se suprapune pe regiunea de dezvoltare Sud-Est, formată din județele Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea și Galați. Și în 2014, direcția a fost pe locul doi după București, cu sume colectate de 11,33 miliarde lei (vezi aici topul județelor după sumele colectate în 2014).

   Pe locurile 3 și 4 se află direcțiile generale regionale Cluj-Napoca și Brașov, cu sume nete colectate (inclusiv vămile) de 11,4 miliarde lei, respectiv 10,7 miliarde lei (10,7% și 10% din totalul sumelor colectate la nivel de direcțiile generale regionale). Cele două direcții se suprapun pe regiunile de dezvoltare Nord-Est și Centru (vezi harta din imagine).
   Direcțiile Ploiești și Iași urmează în top cu 9,6 și 9 miliarde lei (9%, respectiv 8,4% din total sumelor coletate de direcțiile generale regionale). Cele două direcții se suprapun pe teritoriile regiunilor de dezvoltare Nord-Est și Sud-Muntenia (vezi harta din imagine).

   Pe ultimile două locuri se află direcțiile generale regionale Timișoara și Craiova, ce se suprapun pe regiunile de dezvoltare Vest și Sud-Vest Oltenia, cu sume colectate în 2015 de 8,23 respectiv 5,77 miliarde lei (7,7% și 5,4% din totalul sumelor colectate la nivel de direcții generale regionale ale finanțelor publice).

   Cum arată situația colectării la nivel de județe?

   Spre deosebire de alți ani, raportul D.G.R.F.P. Brașov nu mai alcătuiește un top județelor la nivel național după sumele colectate de administrațiile județene ale finanțelor pulice (vezi aici topul din 2014).
   Din rapoartele de performanță ale direcției Brașov și Craiova (singurele direcții ce și-au publicat rapoartele din 2015) și din comunicatul administrației județene Iași, aflăm că sumele nete colectate în județul Brașov (fără sumele aferente vămii) au fost de 3,04 miliarde lei (dintr-un total la nivelul regiunii de 10,27 miliarde lei, de unde deducem că sumele vămilor sunt de 457 milioane lei, pentru că sumele nete colectate cu cele ale vămii sunt de 10,72 miliarde lei - vezi datele din imagine). Tot din raportul D.G.R.F.P. Brașov, mai aflăm că al doilea județ după contribuția la buget din direcția generală regională Brașov, deci din regiunea de dezvoltare Centru, e Mureșul, cu suma netă de  2,31 miliarde lei. Sibiul e pe locul 3 în această regiune cu suma netă colectată de 1,91 miliarde lei.
   Doljul, conform raportului de performanță din 2015 al  D.G.R.F.P. Craiova , a contribuit cu 2,04 miliarde lei la totalul de 5,49 miliarde lei,,reprezentând sumele nete colectate în direcția generală regională Craiova (suma netă a direcției generale regionale Craiova plus cea a vămilor fiind de  5,77 miliarde lei - vezi datele din imagine). Vâlcea și Gorjul sunt județele următoare după sumele nete colectate, cu 950 milioane lei, respectiv 809 milioane lei.
   Din comunicatul Administrației Județene a Finanțelor Publice Iași, aflăm că în 2015, în județul Iași s-au colectat sume nete de 2,75 miliarde lei. La nivel de direcție generală regională, sumele nete plus sumele vămilor s-au ridicat la 9,01 miliarde lei (vezi datele din imagine).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu