Social Icons

miercuri, 21 octombrie 2015

Cum se făcea bugetul pe timpul lui Ceaușescu și cum se face acum

Cum era gândit bugetul înainte de 1989
  De la Dăscălescu la Ponta
   
   Cine e Dăscălescu, Constantin Dăscălescu? Constantin Dăscălescu e ultimul prim-ministru al Republicii Socialiste România, ocupând această funcție din anul 1982, după ce Ilie Verdeț a fost pus pe liber de către Nicolae Ceaușescu.
În timpul cât a condus guvernul, a fost un bun executant al ordinelor venite de la Ceaușescu, comportându-se ca un vătaf pentru a le duce la îndeplinire. După revoluție, a fost judecat și condamnat la închisoare pe viață. După cinci ani, a fost eliberat pe caz de boală. În 2003 a decedat.

   Cum se făcea bugetul pe timpul lui Ceaușescu/Dăscălescu?

   Bugetul de stat din acele timpuri cuprindea un buget republican și bugetele locale. Bugetul republican era echivalentul bugetului de stat de astăzi; bugetul de stat de atunci fiind echivalentul bugetului general centralizat de astăzi. Datele BNR urmăresc doar execuția bugetului republican, pentru a fi echivalent cu cel al bugetului de stat de astăzi (vezi datele din imagine). Din Monitorul Oficial, aflăm că, în 1985, circa 18% din bugetul de stat era alocat bugetelor locale, restul ținea de bugetul republican, care, se ridica la 300 mld. lei (36,7% din PIB-ul de la acea dată și 82% din bugetul de stat - vezi datele din imagine). Cele mai mari bugete locale erau alocate în București (6 mld. lei) și județele Iași (2,38 mld. lei), Constanța (2,08 mld. lei), Cluj (1,98 mld. lei) și Timiș (1,95 mld. lei). Tot bugetul de stat al Republicii Socialiste România (bugetul republican+bugetele locale) din acel an era de 357 mld. lei, deci aproape 44% din PIB. În 1989, bugetul de stat inițial a fost estimat la 423 mld. lei, din care 398 mld. pentru bugetul republican. Execuția bugetară a bugetului republican ne arată un minus de aproape 49 mld. lei. Ne rezultă, așadar, un buget de stat de 372 mld. lei pentru anul 1989, deci un grad de colectare 46,5% din PIB-ul acelui an. Colectarea la buget din acele timpuri era mult mai bună decât cea de astăzi, când se învârte în jurul a 32% - 33% din PIB. Asigurările sociale aparțineau de bugetul republican, iar veniturile aferente se ridicau la 42 mld. lei în 1985 (12% din bugetul de stat și 14% din veniturile la bugetul republican).

   Cum se face bugetul în timpul lui Ponta?

   Anul trecut, bugetul general centralizat a fost de 214,3 mld. lei, adică de 32,12% din PIB. Bugetul general centralizat se împărțea în bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale și alte bugete ale unor instituții și companii de stat. Bugetul de stat, corespunzător celui republican de dinainte de 1989, a avut venituri în valoare de 95 mld. lei (vezi datele din imagine), adică 14,3% din PIB și 44,3% din bugetul general centralizat. Bugetele locale însumau peste 53 mld. lei, reprezentând 25% din bugetul general centralizat, iar bugetul asigurărilor sociale a fost de 24% din bugetul general centralizat. La distanță de trei decenii, alocarea celor mai mari sume la bugete locale a rămas la fel, doar ordinea s-a schimbat puțin. În 2014, veniturile la primăriile Bucureștiului au fost de 7,73 mld. lei, de 2 mld. lei pentru administrațiile locale din județul Timiș, de 1,93 mld. lei pentru cele din județul Constanța, de 1,91 mld. lei pentru Iași și de 1,88 mld. lei pentru cele din Cluj. Între componentele bugetului centralizat se realizează o serie de transferuri, iar la final rezultă, de obicei, un deficit. Tot de obicei, deficitul bugetului de stat e mai mare decât al bugetului general centralizat, din cauză că celelalte componente ale bugetului centralizat înregistrează excedent.

   Ce era diferit atunci față de acum?

   În primul rând, colectăm mai puțin la bugetul general centralizat. Atunci, bugetul de stat al Republicii Socialiste România (echivalentul bugetului general centralizat de astăzi) era de aproape 44% din PIB și chiar mai mult decât atât (în 1989 a fost de 46,5% din PIB). Anul trecut a fost de 32% din PIB.
   În al doilea rând, bugetul republican avea o pondere mai mare în bugetul de stat de atunci (82% în 1985), decât are astăzi bugetul de stat în bugetul general centralizat (14,3% în 2014). Asta se întâmpla și pentru că bugetul asigurărilor sociale și alte componente ce sunt separate astăzi erau cuprinse atunci în bugetul republican.
   În al treilea rând, bugetele locale și veniturile la bugetul asigurărilor sociale de atunci aveau proporții mai mici în bugetul de stat (echivalentul bugetului general centralizat). Putem spune că administrațiile locale au devenit mai independente, dar discrepanța între procente nu e atât de mare (18% în 1985 și 25% în 2014). Asigurările sociale ne mânâncă mai mulți bani astăzi și asta e, mai ales, din cauza numărului mult mai mare de pensionari (3,45 mil. pensionari de asigurări sociale în 1989 și 5,35 mil. în 2014). Statul socialist de-atunci era mult zgârcit decât cel de astăzi, alocând doar 12% din venituri la bugetul de stat din anul 1985, față de 24% din veniturile la bugetul general centralizat în 2014.
   Cea mai importantă diferență între bugetul de atunci și cel de astăzi o reprezintă șpăgile celor ce-l au în grijă.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu