Social Icons

luni, 26 octombrie 2015

Câștigul la loto, noroc sau blestem?

Ce soartă au avut câștigătorii la loto
   Potul la 6 din 49 trece de 5,2 milioane de euro, deci, dacă-l câștigi, îți rămân cam 3,9 milioane de euro în mână după ce plătești impozitul. Ai o șansă din 13,98 de milioane să câștigi la categoria I. Asta nu înseamnă că poate fi un singur câștigător.
Nu, poți să fii norocos și, odată cu tine, să fie și alții norocoși, iar reportul să fie mult mai mic decât cel actual. În aceste condiții, câștigul poate fi de sute de mii de euro și nu de milioane. Oricum, e câștig, chiar dacă e mai mic.

   Ce soartă au avut câștigătorii la loto?

   Conform articolelor de presă, de-a lungul timpului, unii dintre câștigătorii la loto tind să intre în belele. În 1995, Gabriel Bobic, un tânăr din județul Argeș, a câștigat aproape 600 de mii de dolari la loto. Câțiva ani mai târziu a fost condamnat pentru omor din culpă. Zece ani mai târziu, nu mai rămăsese cu mare lucru din câștigul la loto.
   Mădălin David, un alt tânăr din Argeș, a câștigat  2,4 mld. lei în 1999 (148 mii USD), sumă considerabilă la acea vreme. Presa a relatat că a depus o parte din bani la Banca Religiilor, pierzându-i după falimentul băncii. În urma unui scandal a ajuns în arestul poliției, petrecând o noapte alături de câștigătorul Gabriel Bobic, arestat și el la acea vreme.
   Tot din Argeș este și Dan Constantin Tonescu, care, în 2000, a câștigat la loto 13 miliarde de lei vechi (aprope 600 mii dolari). După ridicarea premiului, s-a mutat în Canada. S-a întors doi ani mai târziu și a investit o parte din bani în afaceri la nivel local în orașul Topoloveni.
   Un caz ciudat e cel reprezentat de celebrul Ogică. Acesta l-a acuzat în 2001 pe subofițerul SPP Constantin Murariu că i-ar fi furat biletul câștigător la loto, premiul fiind de 1 milion de dolari. Ogică a fost condamnat, iar, ulterior, în 2004, a câștigat la loto un premiu la categoria a II-a de 1 miliard de lei vechi (100 mii lei noi). Despre ofițerul SPP nu se știe mare lucru, apărând unele informații că, ulterior câștigului, stilul de viață al acestuia n-a suferit transformări radicale.
   Dan Amariei, din județul Suceava, a câștigat, în 2003, 1,3 milioane de dolari. Investind în principal în mașini de lux, rude și prieteni, un deceniu mai târziu, a declarat presei că a rămas fără bani.
   În 2004, Gheorghe Breabăn din județul Suceava a câștigat 1,5 milioane de euro. A investit banii într-o mică afacere, și-a ridicat două case, iar restul i-a depus la bancă. În 2014, din câștigul la loto nu-i mai rămăsese mare lucru.
   Tot din județul Suceava e și Adrian Tulumb, care, în 2006, a câștigat 2 milioane de euro. A investit banii în construcții, după ce și-a ridicat o casă și și-a luat două mașini.
   În 2007, Cristian Constantin din Călărași a câștigat 10,5 milioane de euro. A pierdut o mare parte din bani după ce i-a investit într-o echipă de fotbal și o discotecă.
   Ali Arslan, cetățean turc, a câștigat în 2008 cel mai mare premiu din istoria loteriei, în valoare de aproape 12 milioane de euro. A investit o parte din bani în Dubai, iar restul i-a depus în bănci.
   Ieșeanul Mihai Cazacu a câștigat, tot în 2008, 3,8 milioane de euro la loterie. A investit banii în mai multe afaceri ce au dat faliment rând pe rând. A fost condamnat cu suspendare într-un dosar de evaziune fiscală.
   Gălățeanul Iulian Constandachi a câștigat 11 milioane de euro în 2009. A investit banii în turism la malul mării, în localitatea 2 Mai.
   După acestă dată, informațiile despre câștigătorii la loto sunt puține, fie pentru că sunt mai discreți, fie pentru că n-au pierdut încă toți banii, atrăgând în acest fel atenția presei.

   Din cazurile prezentate, șase au pierdut o mare parte din bani, patru au investit și, conform declarațiilor, încă sunt bogați, și despre un câștigător, cel din cazul Ogică, nu se știe mare lucru. 3 din cei 11 câștigători au avut probleme cu legea. Dacă îl introducem în categoria câștigătorilor și pe Ogică, deși el a câștigat la categoria a II-a, atunci 4 din 12 câștigători au avut probleme cu legea și șase au pierdut o mare parte din bani. Există o urmă de adevăr în privința blestemului, dar, până la manifestarea blestemului, toți câștigătorii s-au considerat niște norocoși ai sorții, după, s-au considerat norocoși doar cei ce-au rămas cu banii sau n-au avut probleme cu legea.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu