Social Icons

luni, 24 august 2015

Care sunt județele sau echivalentul județelor bogate și sărace din statele UE

Topul județelor bogate și sărace din statele UE
   NUTS 3 e diviziunea administrativă în care se încadrează județele României conform nomenclatorului teritorial utilizat de Eurostat. La nivel de NUTS 2, adică la nhivel de regiuni statistice (8 la număr în România), de ani de zile, ni se explică cum regiunea Nord-Est este cea mai săracă din UE. Adevărul e că cele mai sărace județe din UE nu se găsesc în România, ci în Bulgaria.
   Vidin și Silistra sunt județele din Bulgaria al căror PIB/locuitor din 2012 (în 2013 Eurostat oferă date incomplete la nivel de NUTS 3) era mai mic decât cel înregistrat în Vaslui și Botoșani (vezi tabelul din imagine). Vidinul, județul bulgar din dreptul Mehedințiului, avea un PIB/locuitor de 2.737 euro, în vreme ce Silistra, vecinul de peste Dunăre a Călărașului, înregistra un PIB/locuitor de 2.661 euro. Vasluiul și Botoșaniul înregistrau un PIB/locuitor de 3.306 euro, respectiv 3.174 euro, conform datelor Eurostat.
   Ungaria este statul UE, în afară de România și Bulgaria, ce înregistra la nivel de diviziune administrativă NUTS 3 (echivalentul județelor noastre) un PIB/locuitor sub 5.500 euro (Nograd - 4.356 euro - vezi datele din imagine). Polonia și Croația aveau județe al căror PIB/locuitor era sub 6.000 de euro. În restul statelor UE, nicio regiune administrativă NUTS 3 nu înregistra un PIB/locuitor mai mic de 6.000 euro (vezi tabelul din imagine). Cele mai bogate județe sărace se aflau în Suedia, cu peste 34.000 euro PIB/locuitor, Danemarca, cu peste 30.000 euro PIB/cap de locuitor, și Finlanda, cu peste 27.000 euro PIB/cap de locuitor (vezi tabelul din imagine).
   Cea mai bogată regiune NUTS 3 din UE este Inner London - West, cu peste 186 mii euro PIB/locuitor (Marea Britanie), Wolfsburg Kreisfreie Stadt (Germania), cu peste 119 mii euro PIB/locuitor, urmată de Ingolstadt Kreisfreie Stadt (Germania), cu peste 104 mii euro PIB/locuitor și Hauts-de-Seine (Franța), cu peste 92 mii euro PIB/cap de locuitor. Cele mai sărace județe bogate din statele UE se regăseau în Croația (Grad Zagreb - 18.496 euro PIB/loc.), Malta (Malta - 17.637 euro PIB/loc.), România (București - 17.168 euro PIB/loc.), Bulgaria (Sofia - 6.217 euro PIB/loc.).
   Suntem pe penultimul loc în UE în privința celor mai sărace județe/regiuni NUTS 3, fiind superiori doar Bulgariei, și pe penultimul loc în privința celor mai bogate regiuni NUTS 3, atunci când comparăm Bucureștiul cu celelalte regiuni. Orice am face, pare că nu putem depăși penultimul loc. Ne consolăm cu realitatea că există bulgarii, ei fiind reperul ce ne face să ne simțim superiori. Pentru cât timp?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu