Social Icons

luni, 8 iunie 2015

Topul băncilor după rata creditelor neperformante

Cum a evoluat rata creditelor neperformante la principalele bănci
   13,94% reprezenta rata creditelor neperformante la nivelul întregului sistem bancar românesc la sfârșitul lui 2014. Rata este în scădere față de sfârșitul anului 2013, când se situa la 21,87% (vezi datele din imagine). În martie anul acesta, rata creditelor neperformante era de 13,85%.
   Scăderea ratei creditelor neperformante, după ce, ani la rând, a tot crescut, ajungând la maximul de 22,26%, în martie 2014(conform BNR), a survenit pe fondul curățării bilanțurilor băncilor din anii trecuți și ca urmare a schimbării metodologiei de calcul a acestei rate în 2014. Diferența între modalitatea de calcul a noii rate și cea veche e de aproape două puncte procentuale.
   75% din creditele neperformante aparțineau companiilor, și doar 25% țineau de persoanele fizice. Rău-platnică n-a fost populația, ci companiile, contrar celor susținute de unii „analiști” ce dădeau vina pentru creșterea volumului de credite neperformante pe creditul cu buletinul. Rata creditelor neperformante acordate persoanelor fizice a oscilat între 10% (în 2008) din volumul total al creditelor neperformante și 25% (în prezent). Așadar, nu putem vorbi de un nivel scăzut al ratei creditelor neperformante acordate persoanelor fizice ca urmare a operațiunilor de curățare a bilanțurilor prin vânzarea de credite către societățile de recuperare.
   Topul băncilor după rata creditelor neperformante (vezi tabelul din imagine) e condus de Bancpost. De la sfârșitul lui 2013 până la finele anului trecut, rata a crescut cu două puncte procentuale, atingând procentul de 31%. Trebuie spus că, în alcătuirea topului au fost incluse primele 11 bănci după activele deținute, asta deoarece la finele lui 2014 Volksbank a fost preluată de Banca Transilvania, iar în top 10 a intrat Piraeus Bank. Pe locul doi, cu o scădere substanțială a ratei față de 2013 (de 9 puncte procentuale - vezi tabelul din imagine), este Piraeus Bank, cu 26%. BCR-ul, prima bancă după activele deținute, este pe locul trei în privința ratei creditelor neperformante, cu o rată de aproape 26% (25,7% la finalul lui 2014), după ce ani de-a rândul a fost liderul topului. Cele mai mici rate le-au înregistrat, la finalul lui 2014, Volksbank (banca și-a curățat bilanțul coborându-și rata de la 22% la 8%), Raiffeisen (8%) și ING (6%). Trei bănci au înregistrat o creștere a ratei creditelor neperformante, acestea fiind: Bancpost, CEC Bank și Alpha Bank (vezi tabelul din imagine).
   Creșterea ratei creditelor neperformante era, până de curând, pusă pe seama lăcomiei băncilor în perioada de boom economic din 2004 până în 2008. Ultimele anchete ale DNA ne arată o complicitate între factorii de decizie din bănci și rău-platnici, întocmai ca în cazul Bancorex, dovadă că, lupul își schimbă părul, dar năravul, ba. Nu știm încă cât de afectat de această schemă de devalizare e sistemul bancar. Probabil, sunt doar cazuri izolate, dar dacă vom asista la mai multe descoperiri de astfel de scheme, BNR-ul ar trebui să dea explicații, pentru că fiecare director din centrala unei bănci trebuie să fie avizat de BNR.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu