Social Icons

miercuri, 24 iunie 2015

Cât cheltuie administrațiile locale cu personalul și achiziția de bunuri și servicii

Topul judetelor după cheltuielile administrațiilor locale
    52,1 mld. de lei este suma cheltuielilor totale ale administrațiilor locale pe parcursul anului 2014. Prin administrații locale înțelegem: consilii județene, primării de municipii, orașe și comune.
Conform Direcției pentru politici fiscale și bugetare locale, din totalul cheltuielilor de 52,1 mld. lei ale bugetelor locale30,6% reprezintă cheltuielile de personal (15,9 mld. lei - vezi tabelul din imagine) și 22,7% reprezintă cheltuieli cu bunurille și serviciile (11,8 mld. lei - vezi tabelul din imagine). Deci, mai mult de jumătate din cât se cheltuie la nivel local anual (53,3%) reprezintă cheltuieli de personal și achiziția de bunuri și servicii.
   La nivelul bugetului general consolidat (aici intrând bugetele locale, bugetul de stat și celelalte bugete de asigurări sociale, șomaj, alte instituții publice, etc.), în România anului 2014, cheltuielile de personal au reprezentat 22,3% din cheltuielile totale (50,4 mld. lei din 225,8 mld. lei), iar cheltuielile pentru bunuri și servicii au reprezentat 17,5% din cheltuielile totale (39,5 mld. lei din 225,8 mld. lei). Așadar, 31,6% din cheltuielile de personal de la nivelul bugetului centralizat aparțin administrațiilor locale (15,9 mld. lei din 50,4 mld. lei), asta în condițiile în care cheltuielile din bugetele locale reprezintă 23% din cheltuielile bugetului centralizat (52,1 mld. lei față de 225,8 mld. lei). Administrațiile locale cheltuie mai mult ca proporție și în privința bunurilor și serviciilor, 29,9% din totalul cheltuielile cu bunurile si serviciile bugetului general consolidat sunt făcute de către administrațiile locale (11,8 mld. lei din 39,5 mld. lei).
   La nivel de județe, cele mai mari cheltuieli totale ale administrațiilor locale (consilii județene și primării ) s-au înregistrat în București, Iași, Timiș, Constanța și Cluj (vezi datele din tabel). Cele mai mici cheltuieli totale s-au înregistrat în județele Sălaj, Călărași, Giurgiu, Ialomița și Covasna. Administrațiile locale cu cele mai mari procente ale cheltuielilor de personal în totalul cheltuielilor sunt Gorj (41,9%), Ialomița (41%), Vaslui (40,9%), Botoșani (39,9%) și Satu Mare (39,3%). La nivel național, procentul cheltuielilor de personal ale administrațiilor locale în totalul cheltuielilor este de 30,6% (vezi tabelul din imagine). Cele mai mici procentte de cheltuieli cu personalul sunt în Brașov (27,9%), Constanța (27,4%), Sibiu (26,6%), București (15,9%) și Ilfov (15,87%). Cele mai mari procente ale cheltuielilor cu bunurile și serviciile le au administrațiile din Tulcea (29,9%), București (29,8%), Ilfov (29,7%), Timiș (27,6%) și Brașov (27,5%). Botoșani, Iași, Vâlcea, Sălaj și Bistrița-Năsăud sunt județele cu cele mai reduse procente ale cheltuielilor cu bunurile și serviciile (vezi datele din tabel).
   Procentul ridicat al cheltuielilor de personal poate indica o schemă de personal supradimensionată, deci o eficiență mai redusă a angajaților. Procentul ridicat de cheltuieli cu bunurile și serviciile este un indicator al investițiilor realizate de administrațiile locale din județele respective, dar, în același timp, poate indica și punctele fierbinți ale corupției, achizițiile constituindu-se într-o principală sursă de material pentru DNA.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu