Social Icons

sâmbătă, 11 aprilie 2015

Oul întemnițat

Nu poți încătușa un spirit enciclopedic
   După gratii, demnitatea unui om se măsoară în bani. Culmea e că și afară, tot în bani e măsurată de cele mai multe ori. Așadar, avem o unitate de măsură, acceptată de cei mulți, pentru măsurarea demnității. Banii nu au miros, ci doar posesor. Posesorul poate să miroasă cum vrea el. Cei ce aspiră la bani însă, vor mirosi orice oportunitate, indiferent de cât de jos le poate coborî demnitatea.
   Vor scrie lucrări științifice, sau dacă nu le vor scrie, le vor modifica, pe ici, pe colo, pe cele deja scrise, după care vor așterne două trei fraze într-o prefață cântărită în bani cu fiecare literă. Toată demnitatea, căutată cu transpirație de-a lungul unei cariere, va fi vândută pe o mână de arginți unuia ce miroase a seif intrat în stare de putrefacție. Când toată tărășenia a devenit publică, demnitatea rămasă e apărată cu închiderea telefonului. Cel ce a cumpărat demnitatea și-o va apăra pe a sa cu mult mai multă îndârjire, amenințănd în stânga și în dreapta pe oricine ar pune la îndoială onestitatea sa. Omul are deja experiență. La fel și-a apărat demnitatea ani de zile înainte de a intra la beci. Demnitatea lui se întinde între două cătușe și trei mostre de înțelepciune căpătată în anii de bulău. Nietzsche îi e mult mai familiar decât legea. Așa se explică opera scrisă la foc automat, sub îndrumarea neamțului trecut de mult în lumea de dincolo.
   După oul dogmatic, avem parte și de ouăle întemnițate cu veleități de enciclopedii ambulante. Umaniștilor, dați-vă palme! Voi nu vă ridicați nici până la glezna lui Gigi! Sunteți niște pigmei de care am auzit doar pentru că v-ați născut înaintea lui Copos! Ce Erasmus din Rotterdam? Care Nicolaus Olahus? Marș înapoi în praful istoriei uitate! Faceți loc Luminii revărsate de după gratii! Deodată, se aude un glonț șuierând. E Niculae, își exersează tirul pentru o viitoare balenă albastră împăiată. Asta în timpul liber, în rest, e ocupat și el cu o lucrare științifică - Cum să împăiezi un ministru al economiei. A doua lucrare se va numi „Cum să împăiezi doi miniștri ai economiei”. Iar la a treia, fix înainte să-i intre dosarul de eliberare, ne va dezvălui Cum să împăiem toți miniștri de economie”. Din fața arestului, după ce ne va privi cu dispreț ca pe niște inculți nerecunoscători ce suntem, ne va spune cum, de la înălțimea elefantului său din baie, toți îi părem niște gândaci. După care se va interesa cine mai e ministrul economiei, și va pleca în acea direcție spre a patra lucrare științifică. 
   În țara în care nimeni nu mai ia bacul, lucrările ștințifice sunt mai dese decât rahatul de câini de pe stradă. Partea proastă e că nici rahatul de câni, nici lucrările științifice nu sunt curățate de nimeni.
   
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu